Iitiällä

Kyllä se oli kylmää kotoa lähtiessäni ja perilläkin sain olla pusero päällä jonkin aikaa ja vielä välilläkin. Onneksi ei edes nyt satanut, vaikka vesi kai tarpeen onkin kasvulle.

Alkuvalssille ennätin ja pääsinkin tanssimaan tutun pariskunnan herran kanssa. Alussa ei ollut vielä paljon ihmisiä paikalla, mutta tanssittuttuja oli sekä miehiä että naisia ja pinssiläisiäkin useita. Ja lisää ilmaantui illan mittaan.

Naistenpenkkirivin yläpuolella oli hehkuva lämpöpatteri. Tuli mieleeni entisaika elämäni omakotitalovaiheessa. Joskus jostain ajatukset palaavat elettyyn elämään. Pyrin elämään tätä päivää kuten Omar Khaijam runossaan. Kolminkertaisia murheita ei ainakaan kannata ottaa taakakseen. Surra etukäteen, ajallaan ja vielä jälkeenkinpäin.

Niin, tanssipaikalle takaisin. Katossa pyöri tuulettimia illan ja kylmä ilma kyllä pyörsi koko ajan vaikka tanssiessa välillä oli kuumakin. Lattian liukkaus ei häirinnyt minua kuin muutaman kerran eikä silloinkaan paljon. Valkeaa jauhoa tarttui sekä kenkiin että housujen lahkeisiin – luulisi tanssin sujuvan ilman jauhoakin tai mistä se nyt irtoaakin, mutta tämän paikan imagoon se kuuluu, joten ei enempää siitä. Kahvion tarjouksista sen sijaan iso kiitos, myös miellyttävälle henkilökunnalle. Ensiksi, että pitävät pikkulaukkuni siellä tallessa, toiseksi juomavettä saa ilmaiseksi ja suurin plus oli euron maksavat maukkaat voileivät ja kahvikin saman verran. Eipä missään muualle ole vastaavaa hintaluokkaa sattunut kohdalleni.

Kaksi ensimmäistä settiä ja viimeisen, Mistral esitti kuten ennenkin ilman solistia. Erittäin hyvää ja tanssittavaa musiikkia. Hetkittäin jopa tuntui joissakin kappaleissa metsäketomainen rytmi. Piti ihan vilkaista silloin lavalle. Ei taukolevyissäkään ollut vikaa. Kiinnitin huomioni heidän soittamisessaan oikea tahtisuuteen, erityisesti hitaassa valssissa ja kauan piti odottaa argentiinalaistyylistä tangoa Adios nonino. Se tuli ennen viimeisiä valsseja ja tällä kertaa esitettynä niin, kun ensimmäisen kerran sen heiltä kuulin. Kosketinsoittaja pitää sylissään hanuria ja soittaa vuorotellen koskettimia ja hanuria. Ihailuni ja kiitokseni hänelle. Kappale on vaikeammin tanssittava (olin nyt kuuntelulinjalla, sillä väki oli kadonnut lähes kokonaan siihen mennessä) kuin Kuoleman paikka-tango, mutta esityksellistä aivan yhtä sykähdyttävä. Kyllä hanuriesitys yhdessä toisten hyvien soittajien kanssa on tanssi-illan kruunaus.

Ai niin, Anne Mattila. Ei moitteen sijaa. Kauniita kappaleita kuunneltavaksi ja voi tanssiakin. Reippaitakin kappaleita mukana. Ihana hymy hänellä oli koko ajan kasvoilla ja hänellä on fanien huomioimisen erityisosaaminen. Kyllä sijansa tanssipaikoilla on hänenkin tyylillään.

Ja sitten viimeiseksi, mutta ei vähäisimmäksi, ne herrat. Mukavasti oli heitä paikalla ja mukavia muutenkin. Tuttuja ja ulkonäkötuttuja ja hauska oli tanssia useita eri tanssilajeja. Foksi kyllä oli suosituin laji ja odottelenkin siitä kunniamainintaa:) Kansallisista tansseista tuli vain jenkka ja tanssinetissä orkesterin sivulla kerrotaan, että pyynnöstä soitetaan polkka, masurkka ja bugg ja ei säännöllisesti hambo, samba ja rumba. Ei taida ajan tasalla olla päivitys, vaikka aika tuore olikin, koska sambaa, rumbaa ja buggina tanssittavia kappaleita kyllä esittivät.

Kokonaisuutena ilta oli mukava, kiitos tuttujen naisten rivissä ja jopa tuntemattomienkin kanssa tuli juteltua. Kyllä maalla on välittömiä ihmisiä ja tunnelma erilainen kuin etelän ruuhkalavoilla. Herrat saavat myös kiitokseni ja hulivilitsatsaat ympäri lattiaa vienyt herra on aina yhtä hauska ja saa naurun aikaan, kun hänet tapaa. Minä tosin sotkeennun entistä enemmän jalkoihini, mutta ei tanssiminen saa olla vakavaa. Tango ja hidas valssi kevyen otteen viennissä toisen herran kanssa oli ilo, vaikka hetkittäin olikin ahdasta.

Sini Maunun sanoin hyvää helatorstain rauhaa kaikille, niin ystäville kuin lukijoille kuin myös niille, joita kirjoitukseni ärsyttävät:

"Ei ystävien tarvitse tehdä samoja asioita ollakseen ystäviä. Ei ystävien tarvitse aina ajatella samoin, tai olla asioista samaa mieltä. Eihän kahdella samanlaisella olisi mitään opittavaa toisiltaan."