Jyväskylän viihdekeskuksessa 24.3.2007

Talvi alkaa olla takanapäin, joskin takatalvi lumineen ja yöpakkasineen on aivan mahdollista. Tämän viikonlopun aikaista kevättä enteilevä lämmin sää on tuonut mielenvireyttä kaikille ja erityisesti heille, joille talvi ja lumi eivät ole sydämen asia. Lauantain lämmin sää ja luonnon herääminen uuteen kevääseen ja kesään oli silmin havaittavaa matkalla nuorimmaisen syntymäpäiville ja sitten Jyväskylän Viihdekeskukseen.

Joutsenpariskuntaa katselen joka kevät matkareitin varrella ja siellä ne olivat entisellä paikallaan. Mutta yllätys oli niiden läheisyydessä  iso joutsenjoukko. Tulomatkalla yöllä mietin, missä ja miten ne yönsä viettävätkään…. Oli nimittäin lämpötila monta astetta pakkasen puolelle. Onneksi vesi on lämmintä niille.

Kyllä muisti on huono, mutta en enää muista, mikä toisen esiintyvän orkesterin nimi oli illan tansseissa. Olin kyllä etukäteen etsinyt netistä jotain tietoa heistä, mutta en löytänyt mitään. Siksi kai nimikin unohtui. Veellä se alkoi ja jotenkin viittasi tai ainakin sai minut kuvittelemaan etukäteen rokahtavaa musiikkia. Ensimmäinen setti olikin heidän ja kyllä oli samaa lajia lähes koko ajan. Tosin ihan tanssittavaa ja vaihtelua sai omilla sovelluksilla. Orkesterissä oli soittava/laulava nainen mukana ja hänen äänensä oli kyllä hyvä. Illan mittaan heidän kappaleensa paranivat, mutta eivät he mikään kaikkia tanssilajeja soittava orkesteri ole – ei lähellekään. Loppuillasta heidän esittämänsä hitaat valssit olivat oikean hitaat eli taitoa heillä kyllä oli.

Illan pääorkesteri oli Tommys ja Charles Plogman. Solisti vie kyllä suoraan jalat alta ja Tommysin musiikin tiedän jo aika monesta tanssi-illasta. Kun he ovat yksin esiintymässä illassa ja on vain 15 minuutin tauot, heiltä voi odottaa kaikkia tanssilajeja ja niitä kyllä tuleekin. Jostain syystä en pidä musiikkivalikoiman takia kahden orkesterin illoista. Poikkeuksiakin on, jolloin on kaksi erilaista orkesteria ja osaavat täydentää toistensa esityksiä tanssilajien puolesta.

Nyt kaipasin Tommysilta jotain enemmän. Siltä toiselta en osannut odottaa mitään, koska en ole heitä aiemmin kuullut. Kaikesta huolimatta kaikki Tommysin esittämät kappaleet olivat hyviä ja tulihan sieltä ekasetillä jenkat ja lopussa polkat. Koska solisti C.P. esitti kaksi settiä omia kappaleitaan, jotka ovat hyvinkin tanssittavia, mutta tanssilajit jäävät vähäisiksi, niin Tommysin tavallisen illan kolmas setti ilman solistia ei enää sovi iltaan ja silloin myös jotain heidän kappaleistaan jää pois ja esimerkiksi nyt se oli masurkka ja tangoja olisin odottanut ainakin toisen parin.

Muistanko oikein, mutta koko iltana esitettiin vain yksi oikea tangopari, mutta rumbamaista, bolerotyyppistä tuli kyllä illan aikana. Ne tangot olivat kyllä hyvät Tommysin soittamana. Fuskua, buggia, jiveä ja rokahtavaa musiikkia muiden lajien kustannuksella tuli yli minulle sopivan annoksen, kun molemmat orkesterit esittivät niitä. Kaipaan tanssi-iltaan tasapuolisuutta lajien suhteen jo yksin rauhoittamaan illan kulkua. Mutta ei käy kieltäminen, sillä paikalla ollut tanssiväki otti riemulla vastaan tarjotun musiikin.

Väestä voinkin sanoa, että Viihdekeskuksen tavallisisti kävijöistä oli paikalla harvat. Alkuillasta tulin siihen tulokseen, että tanssijat olivat suurimmaksi osaksi päivän tanssikilpailujen ja kannustusjoukkojen väkeä. Plogmanin tullessa esiintymään väkeä tupsahti jostain tungokseen asti. Pohjanmaan tanssituttu nainen sanoi, että väestä huolimatta täällä tanssitaan siististi, vaikka minusta kyllä nyt oli enemmän eri suuntaan menijöitä ja myös törmäilyjä sattui. Ehkä osuutensa tuli myös runsaista kädenalitansseista ja reunoilla etenevien parien välillä leveistä ja vauhdikkaista kuvioista ja käsien liikkeistä. Taito edetä ja hallita omat liikkeet on taito, jota ei ole kaikilla ja ei ehkä koskaan tulekaan.

Naisia oli jossain vaiheessa aika paljon ja heissä oli tavallista enemmän hyvinkin nuoria naisia. Ehkä kilpailuissa olleita. Mutta oli miehiäkin ja aina jäi iso joukko tanssijoita katsojan osaan omasta halustaan tai hakemattomuuden takia. Vuorotuntihaku soi kaikille tilaisuuden hakea ja lisänä oli kello yhden maissa alkanut sekahaku. Silloin oli väkeä jo aika vähän.

Tuttuja oli useita, aikaisempia paikalla kävijöitä ja muualta tulleita palsta/pinssiläisiä. Oma iltani sujui välillä tanssien ja pahimman ruuhkan aikana seurasin menoa syrjempää. Vieläkin taitaa minua vaivata Lapin matkani väsymys, kun heikolla pohjakunnolla kulutin latuja enemmän kuin "reseptillä" oli. Mitään valtavaa tanssi-innostusta en itsestäni löytänyt. Liikuntaa kuitenkin tuli sopivasti mukavilla fuskuilla, jivellä ja bugeilla (yhtään oikeaa humppaa en tanssinut). Foksia ja molempia valsseja sain tanssia. Jenkat ja polkat olivat ilonani, joskin jenkalle en ennättänyt naistenhaulla hakea herraa, jonka kanssa Lapinjenkka onnistuu.

Hitaus on vikanani. Naistenhaulla kun oli toimittava ensin ja ajateltava sitten. Hain kahta tuttua herraa toivoen tangoa, mutta sambaa sain tanssia (en hakisi sille ketään, jos malttaisin odottaa musiikin alkua, sillä samba ei ole minun lajini) ja toisella kerralla taisi olla fuskun paikka. Tavallisissa tansseissa voin hiukan arvailla minkä tyyppistä tanssia seuraavat parit ovat eli nopeat ja hitaammat vuorottelevat. Tänä iltana sellaisessa ei ollut mitään taikaa. Erityinen kiitos mukavista tansseista illan tyylikkäimmin pukeutuneelle herralle ja hyvää matkaa tunturiseudulle. Mukava oli tavata myös muualta tulleita tuttuja naisia.

Tänään olisi ollut tilaisuus kuulla Tommysia koko ajan ainoana orkesterina ja uskon, että esittävät juuri sellaista musiikkia, josta pidän. Meneeköhän seuraava kerta heinäkuun lopulle ennen kuin vastaava mahdollisuus tulee... Mutta kesää odotellessa on tilaisuus olla Pekkaniskan Poikien ja Varjokuvan tansseissa aika monta kertaa, sillä he ovat ensi kertaa esiintymässä useassa paikassa Savon seudulla/Keski-Suomessa. Ja mikä parasta, viime syksyisen Ruusulinnan illan jälkeen, jolloin molemmat olivat ensi kerran yhtä aikaa paikalla, tulee kaksi samanlaista iltaa  eli 7.4. Ruusulinnassa ja  19.5. Jenkkapirtin avajaisissa. Tervetuloa vaan kevät ja kesä!