Kivistön työväentalo 22.4.2007

Sunnuntaipäivällä jäi aikaa ajella katsomassa myytäviä taloja. Nuorilla on etsintävaihe menossa ja siinä mukana sain olla sanomassa "asiantuntevia" mielipiteitäni. Onneksi ovat harkitsevia ja miettivät asioita joka puolelta. Ehdotin kyllä, etteivät kovin kauaksi maalle suunnittele kotia, kun minä sitten joskus muutan myös tähän kaupunkiin. Pitäähän jonkun olla lähiseudulla katsomassa perään, sitten kun "matot ovat vinossa". Joku muistihäiriötä poteva oli kertonut olostaan edellä olevalla ilmaisulla.

Panin siis matot suoraan, hiukset ojennukseen ja hame päälle ja menoksi. Tanssit alkavat kello 17 Kivistön työväentalolla. Tällä kertaa oli paljon outoa väkeä. Parkkipaikat olivat lähes täynnä varttia vaille, kun ajoin pihaan ja kun musiikki alkoi soida, lattia oli täynnä väkeä. Tangokuningas Kari Piironen ja orkesterinsa Noiser oli kutsunut paikalle monia, jotka eivät muulloin käy. Tuntemattomia oli suurin osa ja ulkonäkötuttuja vain muutamia paikalla.

Illan musiikkitarjonta oli hyvin esitettyä perinteistä tanssimusiikkia, mikä sopi hyvin meille kaikille varttuneille tanssijoille. Kyllä kaikki tanssilajit soitettiin. Tulkita voi musiikkiin niin fuskuja kuin buggia,  foksin eri nopeuksia, niin sambaa kuin chachaata. Yhdessä chachaassa oli vaikea musiikki, jossa jalat olivat minulla ja parilla hetkittäin omilla teillään ja herra oli sentään taitava tanssija argentiinalaistangotaitojaan myöten. Pari chachaalle oli sitten selkeä.

Vaikka väki näytti ventovierailta, niin joukosta putkahti muutama tuttukin ja ihan hyvin tanssiva tuntematon. Mutta kyllä oli ahdasta paikkapaikoin eli pikkuaskelin siinä edettiin. Orkesterin taukoaikoina oli hieman paremmin tilaa tanssia. Vuorotuntihaku on tässä paikassa niin kuin on Jyväskylän Viihdekeskuksessa. Ei ole tämä varttunut naisjoukkokaan mikään hidas. Siinä kun minä katselen ja mietin, ketä hakisin, niin kyllä ne tanssivat miehet olivat jaettu. Hieman jää herroja, joita ei haeta. Heillä on tilaisuus kyllä hakea omalla vuorollaan, kun naisia kyllä piisaa. Jotkut näyttävät kyllä tuleen vain katselemaan ja kuuntelemaan.

Siinä sitten pohdittiin erän herran kanssa, että koskas se Piironen olikaan tangokuningas. Minä muistin pari vuotta aiemmaksi. Käväisin kysymässä levyjä myyvältä naiselta, miten asia oli. Siinä istuessa ja jutellessa osoittautui nainen Piirosen vaimoksi. On yleensä mukana ja oli ollut viime kesänäkin Savion lavalla Krissen ja Pepen häätansseissa. Oikein miellyttävä nainen. Kun lähellä seisoi komea herra, joka  ei koko iltana tanssinut, niin kysyin, onko hän heidän autonkuljettaja. Vastaus oli jotain, mitä en tarkkaan kuullut, mutta että tanssitaitoinen on ja erityisen hyvä laulaja. Siitä vaan hakemaan herraa oli neuvo. Niin sitten tanssimme kappaleparin ja loppuillasta kahdet parit ennen loppua kiitoskappaleiden kera. No siinä selvisi kyllä, että hän usein on mukana. Sympaattinen oli herra ja hyvin tanssitaitoinen. Tanssikengät ei vaan olleet tanssikengät, mutta hyvin väisteli minun jalkojani, joten sirosti koetin askeltaa hänen kenkiensä lomaan. Ei sillä, on varpaani selvinneet hyvin erään herran turvakenkienkin kanssa. Ei se tanssi ole kengistä kiinni, kun taitoa on.

Iltaan olin tullut epäilykset eväänäni, mitenhän tanssiminen onnistuu. Tanssia sain mitä toivoin paitsi pari kertaa juttelin tutun herran kanssa, että korvatulpat olisivat tarpeen, kun hyvä tango soi ja ei ole ketään käteen käypää. Mutta sainhan tanssia monia lajeja ja miellyttävässä viennissä niistä useita. Vähän ennen naisten hakuvuoroa, ulkonäöltä tuttu tummaan heimoon kuuluva herra haki tanssimaan ja  kun  jonkun ajan päästä alkoi naistenhaku ja tango soi, niin siinä oli herra edessäni ja vei kuin "omaansa" lattialle. Selitys oli, että joutuu lähtemään ja haluaa tanssia sen kanssani. Vajaan puoli tuntia oli tanssipaikalla ja en nähnyt tanssivan muiden kanssa. Kyllä siinä tuli minulle hetkeksi nostalginen olo. Nuorelle tanssitutulle olen kiitollinen polkista ja masurkoista, jotka hän tanssii ja vie täydellisesti ja rikoimme humpan sisintä buggaamalla.

Tässäkin paikassa on tutuksi tullut ystävällinen henkilökunta. Talkootyötä kaikki tekevät. Voileipiä ja kahvia en voi ohittaa kahviossa ja siellä on myös ilmainen, raikas ja kylmä vesi tarjolla. Kotimatkalla arvailin, onko pakkasta, kun kesäkumeissa liikun. Ei ollut, joten hyräilin rumbaa ja katselin kuuta….kuutamolla kahden, päällä meren lahden….kuiskailemme hiljaa….Reijo Taipaleen cd:llä on paljon ihania kappaleita.