Ykkönen oli tietysti Väliaikainen

 

Tosin lava-asettelu oli päinvastainen, mutta se mitä lavalta tulee on tärkeintä tanssijan näkökulmasta. 

Jo toinen viikonloppu sujui Jyväskylän Viihdekeskuksessa. Viikko sitten Varjokuvan tähden matkani tein ja tämä sekä seuraava tyttäreni tähden. Kaikki syyt ovat mieleisiä. Musiikista olenkin sitten monta mieltä.

 

Matkustin jo päivällä valoisan aikaan ja ehkä pohjavirettä mielentilaani sain jo silmiä hivelistä maisemista. Haapojen keltaisuus on erityisen kirkas ja nauhana vilahtelivat koivujen rivistöt ja niiden takana kuusien tumma vihreys. Ajatukset riensivät pohjoiseen. Mitähän siellä olisi nyt?

Sama tunne tuli äsken kiertäessäni rantapolkua ja luoteistuulen puhaltaessa voimakkaasti. Siinä jotenkin aistin Lapin tuntua.

 

Tanssien alkaessa klo 20 väkeä ei taaskaan ollut paljon. Mutta sehän ei haitannut. Paikalla olleet olivat tanssiväkeä. Väliaikainen soitti kaksi ensimmäistä settiä ja välillä 15 min väliaikamusiikkia. Siis kaksi tuntia tiesin tulevan monipuolista tanssimusiikkia ja vasta viikolla orkesteria kuulleena he eivät pettäneet musiikkivalikoimallaan.

 

Väki lisääntyi hiljalleen ja varsinainen ihailijajoukon sisääntulo oli Yölinnun astuessa lavalle klo 22. Siinä heitä oli fanijoukko lavan edessä ja muutoinkin oli täyttä. Kun en muista milloin olisin Simo Silmun nähnyt läheltä, niin siinä hetken tanssiessani katsoin häntä. Nyt hän on 33 vuotta vanha. Kun ensi kerran hänet näin ja ehkä oli Kesäillan valssi-orkesterina heidän ensimmäinen esiintyminen Savion lavalla, hän oli 17-18 vuoden ikäinen. Sama pieni poika hän on edelleen, mutta reilu kymmenen vuotta on jättänyt jälkensä häneenkin. Pehmeys puuttui, jos sitä nyt miehestä saa toivoa.

 

Eniten tietysti kiinnitin huomiotani musiikkiin ja sen nopeuteen. Ensimmäinen setti oli aivan kohtuullinen. Yksipuolisuus tanssilajeihin on heidän tapansa esittää, mutta sen tietää etukäteen. Siis sen suhteen ei valittamista.

 

Väliaikainen esitti kolmannen settinsä heidän peräänsä ja heidän musiikkinsa vain parani. Soittajat tulivat kai sinuiksi ison salin ja nurkassa olevan esiintymispaikkansa kanssa. Arton laulukin kuulosti aina vain paremmalta.  Yölinnun toisella setillä sitten löytyi kiirettä soittamiseen, mutta ehkä vain parin kolmen kappaleparin aikana.  Kokonaisuutena siis Yölinnun liian nopeana soitetut kappaleet olivat vähäiset. Kauniita kappaleita Simo lauloi ja fiilistelykappaleitakin oli. Mutta itse arvostan kuitenkin erilaista tanssimusiikkia ja siksi en varta vasten ole heidän tansseissaan ollut kuin joskus alkuaikoina. Pieni ja nuori Simo haitari sylissään aikoinaan hellytti "äidin" sydämeni.

 

Tanssiväestä voin sanoa, että parhaimmillaan ehkä neljä viidesosa oli Yölinnun takia paikalle tulleita. Siis tanssiminen oli heille toissijainen asia ja liikkuminen tanssilattialla kokemattoman tuntuista. Tosin välillä kuitenkin keskilattia oli fuskaajia täynnä, niin ehkä hekin halusivat liikunnan iloa. Selkeää rumbaa en kuullut illan aikana tai sitten olin kahvilla tai juomassa vettä. Cha chaan kävelin varttuneen herran kanssa iltani viimeisenä kappaleena ja herran kädet tärisivät koko ajan. Harvoin tällaista arkuutta on sattunut kohdalleni. Niin, että sen lajin tanssi jäi tanssimatta ja jotain muutakin. Mutta illan pelastuksia oli muutamia.

 

Oli ilo tavata Krisse ja Pepe ja todeta, että kyllä elämän onni näkyy heistä. Tungoksessa tanssittu hidas valssi ja Yölinnun sovitus Punatukkaiselle tytölle hitaana tangona sivuparketilla olivat mieluisat varmassa viennissä. Kiitos lainasta! Erään herran kanssa tanssimme humppaa pariinkiin otteeseen – sitä kun tuli runsain mitoin. Oikeaa nopeaa foksia väki meni mieluummin kädenalitusjuttuina, mutta itse sain tanssia kunnon viennissä sylitanssina. Oikean foksin tanssijoita alkaa olla vähän, sillä nämä härvelöinnit tulevat vain entistä suosituimmiksi. Polkkatuttujani ei ollut paikalla, mutta polkan alkaessa soida, kohdalleni vain sattui polkkataitoinen herra hakemaan. Väliaikaisen polkka on sopivan rytminen eikä liialla nopeudella pilattu. Heidän ohjelmistoonsa kuuluu myös Säkkijärven polkka fusku/jiveversiona. Ihan mukava, vaikka en aina ymmärrä jonkun selkeän kappaleen, esimerkiksi hyvän tangon muuttamista muuksi tanssilajiksi.

 

Illan Hymypoika-pokaalin olisin antanut eräälle itseäni paremmin tanssivalle herralle, jonka kanssa kaksi kappaleparia toi hyvänolon ja hymyn vielä nytkin huulilleni. Kun herra katsoo esimerkiksi fuskussa koko ajan silmiin ja kasvot ovat yhtä hymyä ja kun vienti on parasta a-luokkaa, niin keijuksi siinä tuntee itsensä ja kun sylitanssissa käsien otteet ovat kohdallaan eikä askellus ole sipsutusta, niin enempää ei voi toivoa.

Koko illan tanssisaldo ei mikään ruhtinaallinen ollut. Tanssituttuja oli vähän, mutta heidän ansiostaan ilta oli aivan mukava.

 

Turun suunnalta oli tullut kaupunkiin kaksi naista ja olivat olleet Jyväshovissa perjantai-iltana ja nyt Viihdekeskuksessa. Juteltiin penkissä, että ehkä ajankohta ei sattunut hyvin. Tämä tanssi-ilta Viihdekeskuksessa ei ollut ollenkaan tavallinen ilta. Enemmistö paikan hyvin tanssivista kävijöistä ei ollut paikalla ja ravintolaillassa heille olikin kerrottu, että monet aikovat lähteä Tulenliekkiin lauantaina. Sinnehän minunkin oli alkuaan tarkoitus mennä, mutta en jaksanut ajaa samana päivänä eri puolella maakuntaa, kun tyttären juhlahetki oli kuitenkin ykkösasia.

 

Väliaikaisen neljäs setti jäi soimaan ja tutun humppasarjan tahtiin jätin salin klo yksi, kun kylä- ja tanssimatkalle oli kertynyt aikaa 12 tuntia. Paluumatkalla mietin tanssitunnelmaan vaikuttavia seikkoja. Oli helppo verrata esimerkiksi ison ja pienen paikan eroja, kun aiemmin olin pienessä paikassa Väliaikaisen tahdeissa tanssimassa ja nyt isossa. Kai saan "ahtaan paikan kammon", kun väkeä on joka puolella ja selkeää tanssitilaa ei ole. Siksi varmaan Yölinnun esitysten aikana halusin suurimman osan aikaa vain kuunnella syrjässä. Ihailevia kuuntelijoita oli kyllä joka puolella muutenkin.

 

Ensi viikonlopun kylämatkailuajankohtana paikalla on Yö-orkesteri ja Mega. Jos nyt kuitenkin löytäisin itselleni mieleistä musiikkia soittavan joukon jostain muusta paikasta. Ei sillä, onhan Yöllä kauniita kappaleitakin ja Megasta on mielikuva hyvän tanssimusiikin esittäjinä.