Marko Lämsä ja Seinäruusut

 

Tangokuningas Marko Lämsä on ollut minulta näkemättä. En ole kiertänyt häntä, joten hän kai on valinnut esiintymispaikkansa niin, ettei minulla ole ollut mahdollisuutta kuunnella häntä. Tangokuningattaren tansseja on takanani neljä kertaa.

 

Kuningas oli kuin kuningas, mutta ilman valtaistuimen ympärillä olevaa soittokuntaa hän olisi ollut jotain muuta. Seinäruusut ovat olleet aiemminkin suosikkejani, mutta nyt he yllättivät täysin upealla soitollaan ja täydellisellä yhteistyöllä solistin kanssa. Kuninkaallahan on oma Lumipallo-orkesteri yleensä koko vuoden käytössään. Nyt ilmoitti orkesterin naispuolinen jäsen heidän olevan tuuraamassa Lumipalloa. Ei liene useita yhteisiä esiintymisiä heillä olleen, mutta sitä ei huomannut. Seinäruusut ovat olleet vuosien mittaan monen solistin/tangokuninkaallisen orkesterina, joten heille on tullut kokemusta.

 

Orkesteri esitti yksin kaksi ensimmäistä settiä ja solistin kanssa kaksi seuraavaa. Kun tanssit alkoivat klo 20 ja päättymisaika on puoli yksi, niin nukkumaankin ennättää hyvin. Väliaikamusiikki oli ilmeisesti orkesterin omaa ja siinä olisi voinut olla hieman toivomisen varaa. Mutta kokonaisuutena illan musiikillinen anti oli kiitettävä. Jos kansallisista lajeista aloitan, niin jenkkoja tuli kolmet, joista yhdet väliaikamusiikkina. Ne kolmannet olikin vaihteeksi mukava mennä jivenä. Polkankin kanssa kävi niin, että pitkä ja komea herra kysyi voidaanko mennä buggina. Ei kai se voi ylivoimaista olla, joten niin menimme  eikä edes ollut vaikeaa. Rytmi ja askellus kävivät hyvin näinkin tanssittuna. Minusta tosin polkka on polkka ja bugit ovat eri juttu, mutta kokemus sekin. Masurkkaa en sitten jäänyt odottamaan, vaikka lavaisäntä ehkä etsi talon levyistä sopivaa. Lie sitten myöhemmin kuultu, kun solistin lopetettua ennen puolta yötä lähdin kotimatkalle. Mutta tangot, niistä olisi ollut tyytyväinen kuka tahansa tangosielu. Minä ainakin olin. Kuoleman paikka-tango saa minut sulamaan, vaikka vain kuuntelisin sen. Kaksi muutakin orkesteria sen esittää ja upeita ovat kaikkien esitykset. Nyt en tarkkaan kuullut toisen argentiinalaisen tangon nimeä, mutta tutulta tuntui. Olisiko ollut Contrastes.

 

Marko Lämsä esitti illan aikana monipuolisen ohjelmiston.  Rauli Badding Somerjoen kappaleista –70 luvun musiikkiin ja Äidin pikkupoikaan. Laulamansa ensimmäisen hitaan valssin jälkeen hän ilmoitti, että tämä toinen on hieman erilainen. Niin olikin. En kyllä tiennyt nimeä tanssilajille, mutta tyylejä löytyi lattialla. Hitaana sen saattoi tanssia taitojensa mukaan. Rytmihän siinäkin oli.

 

Solistin pukeutumisesta voin antaa plus-maininnan. Tyylikäs puku, alla tummahko paita, jossa merenvihreät(turkoosi) raidat ja samaa sävyä solmio ja liina taskussa. Toisen plussan olisi saanut, jos olisi pannut puvun takin toisenkin napin kiinni tai molemmat auki. Hän kun osaa lavaliikkumisenkin,  niin takki hieman repsotti. Teki mieli käydä panemassa nappi kiinni tai auki;) Orkesteri oli tyylikäs mustissa paidoissa ja valkeissa solmioissa.

 

Varsinainen tanssiväki oli aluksi vähäistä. Illan aikaan tuli lisää ja ulkolaisia seurueitakin oli paikalla. En nähnyt heidän tanssivan, mutta kovasti katselivat tanssijoita. Hyviä tanssijoita oli herroissa vähän. Tanssin kymmenen eri miehen kanssa. Muutaman kanssa useampia kappaleita. Kaikki tanssivat tanssilajien mukaisesti. Joskin erään herran kanssa sain pohkeeni kipeiksi hänen humppatyylistään ja toisen herran kanssa päätin pyöräyttää hänet ympäri menosuuntaan, kun valssin pyöriminen jäi puolitiehen ja törmäilimme takana tulijoihin. Hyvin tuli mukana;) Muutoin viejät olivat hyviä ja tangossa oli erityisen hyvä herra.

 

Usein me tanssijat emme tiedäkään, miten ammattitaito soittamiseen on hankittu. Tässäkin soittajaporukassa on kaksi musiikinopettajaa ja varsinkin haitarinsoittaja hallitsee monia soittimia. Orkesterin kaunistus on koskettimia soittava ja laulava nuori nainen. Hänen äänensä on hyvä ja hymynsä on valloittava.

 

Tihkusadetta ja sumua oli mennen tullen eikä hirvetkään viitsineet tulla metsän siimeksestä tielle muista elikoista puhumattakaan. Turvallista on rekkojen kanssa olla liikenteessä, kun muistaa olla omalla kaistallaan.