Mistral ja Anne Mattila Mäntymotellilla

 

Talviaikainen tanssitarjonta on olematon perjantai-iltana meillä maalla. Vain ravintolamahdollisuuksia. Joten ajelin kuivassa säässä Mäntymotellille. Kuun peitti usvaharso. Sen täytyi luvata kaunista päivää, joten olikin mieltä virkistävä herätä pimeiden ja sateisten aamujen jälkeen kirkkaaseen auringonpaisteeseen. Eikä pilvenhattaraakaan taivaalla. Ehkä onkin tällä mielialalla helpompi muistella eilistä iltaa.

 

Arvelin kyllä, että pikkujouluaika on parhaimmillaan, mutta juhlijamäärä ylitti arvaukseni. Olen mennyt aiemmin tanssimaan noin klo 21 ja tanssit ovat olleet käynnissä levymusiikin voimin ja ollut myös tilaa tanssia. Nytpä sitten olin paikalla puoli tuntia ennen ja heti ovella harkitsin vakaasti kotiinlähtöä. Talo oli jo täynnä ihmisiä. Mutta kaksi tuttua vahtimestaria saivat ihanilla jutuillaan suostuteltua jäämään…."ei kannata muualle lähteä, sillä täällä on kyllä Karankamäen seudun parhaat tanssit tänä iltana"…  Niinpä tietysti, ainoat, kun ei asutustakaan ihan lähellä.

 

Useampia porukoita oli joulutunnelmissa ja kun ihminen saa ruokaa ja juomaa ja ainakin osan ilmaiseksi, niin voiko siinä tuntea itseään muuksi kuin suureksi ja mahtavaksi ja koko maailma on oma. Ruokailu oli lopuillaan ja pöytiä oli levitetty tanssilattiallekin ja orkesterilavan edessä oli pitkä pöytä. Arpajaisvoitot siinä vielä jaettiin valtavan metelin säestämänä ja juhlijat olivat vallanneet kaikki paikat baaritiskiä myöten. Vaille kymmenen Mistralin pojat pääsivät lavalle.

 

Olihan meitä tavallisia tanssijoitakin tullut paikalle ja aika monta tuttuakin. Nyt oli ilta, jolloin omia asenteita oli muutettava. Luulenpa, että esiintymislavalla ehkä ajateltiin samoin. Koska oli paljon väkeä ja tavallista pienempi tanssitila (on normaalitansseissa riittävän suuri) sekä monilla tanssilliset taidot olemattomat, voi vain kuvitella mitä ilta toi. Yhtä tönimistä, tuuppimista, vääriä suuntia, kyynärpäitä, korkeita korkoja omiin kenkiini, vaikka valssissakin omat askeleeni olivat kokonaan oman kroppani alla ja täydellinen sekamelska. Mutta – tuttujen kanssa illasta tuli kuitenkin siedettävä ja välillä naurettava, sillä mitä muuta voi, kun mistään ei tule mitään lattialla. Joku nurkka tai kulmaus soi pienen tilan fiilistelyyn.

 

Ei ollut varmaan mukavaa Annestakaan, kun humalaiset örvelsivät ihan hänen edessään. Esiintymislava on matala ja joku taisi kaataa juomia soittimien johtojen päällekin. Eikä näyttänyt yhtään hyvältä humalaisten eleet ja huiskuttelut Annen edessä. "Likaisen työnlisä" hänelle kuuluisi illasta. Mutta hänen hymynsä ei laantunut. Herttaisuus on hänen valttinsa kauniin äänen lisäksi.

 

Orkesteri esitti omat settinsä ja musiikki oli hyvä joskin erilainen mitä oikeilla tanssipaikoilla. Monia tanssilajeja esitettiin ja ihan tanssinkin. Beatia tai iskelmää tai mikä nimi nyt käykään, oli jonkun verran ja sopi hyvin tälle väelle, kun askeleet olivat samat joka lajiin, mitä soitettiin. Tanssia sain myös rumbaa, fuskua, jiveä, buggia, humpan versioita, foksia, hidasta ja tavallista valssia ja tangot, joista erityiskiitos orkesterille. Ensimmäinen oli tavallinen tango, mutta toinen kosketinsoittaja/haitaristin bravuurinumero, jota olen kuunnellut ihaillen muutamia kertoja. En ole kuullut samanlaista sovitusta Adios Noninosta ja selvisikin, että se on esittäjän oma sovitus. Kerta kaikkiaan hieno, mutta tälle joukolle se oli kuin olisi antanut helmiä sioille. 

 

Hieman tuttujen kanssa arvelimme, että jos väki vähenisi puoleen yöhön mennessä, niin sitten voisi tanssia hetken väljemmin, mutta turha toivo. Periaatteena varmaan heillä oli, että kun on juhlimaan lähdetty, niin sitten koko "rahalla". Jäi käsitys, että juhlijajoukon illan kustansivat pääsylippuineen heidän järjestönsä. Tällainen pikkujouluilta, tällä väkimäärällä, olisi mielestäni pitänyt järjestää yksityistilaisuutena. Tässä paikassa ei ole sellaista isoa tilaa, joka olisi voitu eristää heille ja pitää tanssitila erillään. Muun tanssiväen oli odotettava, että juhlijat saavat syöntinsä ym arpajaiset loppuun ennen kuin tanssit voivat alkaa. En kuullut/nähnyt, että olisi jossain ilmoitettu illan alun viivästymisestä. Musiikiksi olisi heille siinä tilassa käynyt levymusiikki. Soittajien ja tanssijoiden välillä mielestäni tulisi olla kunnioitus molemmin päin, sillä siitä yhteistyöstä syntyy hyvä tanssi-ilta.

 

Se oli sellainen ilta ja tänään on toivon mukaan toisenlainen. Sama soittokunta on Pesäkalliolla ja luvassa on lavoille sopivampaa musiikkiakin. Niin kuin aina ennenkin. Lupasi basisti.