Elina Vettenranta ja Saska Helmikallio Syvälahdessa 26.5.2007

Kyllä oli ilmassa ukkosen tuntua. Pilvet kulkivat mikä minnekin. Pieniä pisaroita ropsahteli tuulilasiin. Olin saanut tanssimatkalleni pituutta ja saavuin kuulemaan hallitsevaa tangokuningatarta puolitoistatuntia myöhässä. Ei se tosin haitannut. Ehdin kuulla, mitä olin toivonut. Ensi kertaa yhteisesiintyminen hänellä orkesterinsa kanssa. Orkesterin, josta voi tulla hänelle vakituinen Fantasian siirryttyä uuden kuningattaren käyttöön.

Syvälahden lavalla en ole usein käynyt. Joskus, joissain poikkeustapauksissa. Ei lavassa mitään vikaa ole, minussa kai. Oikein viihtyisä kesälava joku vuosi sitten uusittua ulkotanssitilaa myöten. Lattialla on hyvä tanssia. Kahviorakennus on vieressä erillään. Ilmainen juomavesipaikka on sijoitettu sinne. Lisäksi piha-alueella on grillikatos, jossa on pienimuotoinen vaatesäilytysmahdollisuus. Puitteet siis ovat erinomaiset.

Perille tullessani kuulin Elina Vettenrannan lopettelevan ensimmäistä settiään. Illan oli aloittanut Avec-orkesteri ilman solistiaan. Kolmannella setillä nousi lavalle vuoden 2005 tangokuningas Saska Helmikallio, jota olen arvostanut kovasti tangolaulajana ja hillityn tyylikkäänä esiintyjänä. Illan toisella setillään hän toi esille kitaran kanssa musiikillisen taitonsa toisen puolen. Rautalankamusiikkia tuli hetkittäin tuutin täydeltä. Minusta liian kovaa, mutta osa ihailijoista näytti nauttivan siitä. Jos Saskalla ehkä on tangosielu, niin hänen sydämensä sykkii voimakkaasti rautalankamusiikille, mikä on hänen toinen luontonsa the Regents-yhtyeessä. Harvemmin kuitenkin hän ehtii sinne mukaan. En muista samanlaista antia aikaisemmilta hänen keikoiltaan. Ehkä kuulen vielä jossain, onko hän muuttanut esiintymistapaansa vai oliko tämä poikkeus. Suurin osa hänen kappaleistaan oli hyvin tanssittavia.

Tangokuningatar ja orkesteri Pohojanmaan Poikamiehet totuttelivat siis toisiinsa ilman suurempia harjoituksia. Esiintymislavalla ei silloin ole helppoa. Kun sitten vielä ilmeisesti ilmassa leijuneen ukkosen aiheuttamat hetkittäiset sähkökatkokset tekivät temppujaan sähköisille laitteille, olisi ilta voinut olla fiasko. Mutta ei. Hyvin heiltä sujui kaksi yhteistä osuutta. Kuningattaren ääntä ihailen edelleen. Olisiko kuudes kerta hänen illoissaan. Ihmettelen vain miten niin hoikasta ja sirosta naisesta lähtee kumpuavan syvä ääni, mikä sopii erityisesti tangoille. Varsinkin tango Vie meidät rakkauteen on minulle mieleinen. Esitti hän ainakin yhdet tangot molemmilla seteillään, vai oliko useampi. Minulle tietysti sopisi vaikka useammat, mutta kaikki tanssijat eivät ole samaa mieltä tangojen määristä. Kiitos kappaleenaan hän esitti tangot, mikä minusta sopii tangokuningattarelle. Samoin myös aloitus tangolla. Nyt en tiedä, miten alku meni, kun en ollut vielä paikalla.

Olin jo poistumassa paikalta Saskan viimeisen setin jälkeen, kun kuulin ulos upean äänen lavalta. Oli pakko mennä katsomaan, kuka Poikamiehistä laulaa. Kitaristi hän oli ja hanuristikin oli välillä yhtä aikaa laulamassa. Kun soittokunta oli yksin lavalla ja eivät esittäneet ehkä vähemmän harjoiteltuja kappaleita kuin mitä oli tullut kuningattaren kanssa, he osoittivat varsinaisen taitonsa. Jäin kuuntelemaan loppuun saakka. Heidän musiikkinsa kuulosti ainakin yhtä hyvältä kuin Avecin ellei jopa paremmalta. Luulenpa, että siinä olisi kuningattarelle hyvä orkesteri, jolla on soittotaustaa ja esiintymisiä. Harjoittelu ja yhteistyö kantaa varmasti hedelmää. Kuningatar esiintyy kesän aikana vielä Fantasian kanssa ja Poikamiesten kanssa on keikkoja. Tangomarkkinoiden jälkeen sitten tiedämme miten asiat ovat sujuneet.

Tanssiväki oli ilmeisesti poikkeuksellinen. Enemmän tanssitaitoa omavia ei ollut paikalla muutamaa lukuunottamatta. Muuta väkeä sen sijaan oli laidasta laitaan. Tavallisesti paikassa on paljon nuoria/nuorehkoja tanssijoita, joilla monet tanssilajit ovat hallussa. Tälle lauantai-illalle oli runsaus tanssipaikkatarjonnassa, joten eri paikkoihin tanssijat menivät ilmeisesti orkesterien/solistien takia. Hangan lava, Ilveskasino, Tulenliekki ja Iitiän lava olivat Syvälahden lisäksi tarjonneet hyvät esiintyjät. Syvälahden nuoremmat tanssijat olivat ilmeisesti Finlanders-orkesteria kuulemassa ja todennäköisesti mitä suurimmassa ahtaudessa. Valintojahan nämä tanssipaikkakohteemme ovat itsekullekin.

Minulle oli muutama sopiva tanssittaja ja yksi erityisen sopiva. Tilaa oli tanssia ja alkuillasta oli esitetty yhdet tangot (Avecin esittämänä) ja jenkat Poikamiesten (Elina lauloi), joten niistä jäin paitsi. Mutta sen jälkeen esitetyt polkat, fuskut, jivet, chacahaat, humpat buggina, sylitansseja ja useita tangoja oli ilo tanssia. Hitaalle valssille en päässyt. Sen taitajia ei näyttänyt olevan paljon ja tavallisena valssina sitä jotkut tanssivatkin. Argentiinalaisen tangon askelia sen sijaan sain opetella taitavan herran kanssa, niin tavalliseen valssiin kuin tangoihin. Antoisa oli ilta kaikin puolin.

Kotimatkalla oli sumua koko matkan enempi ja vähempi. En nähnyt välillä kunnolla lyhyilläkään valoilla. Tuli mieleen Sariolan kirja Sumusta nousee risti tai jotain sinne päin. Jos sumusta nouseekin hirvi - mutta kai nekin aamuyöstä suovat itselleen lepohetken.