Sunnuntai-illan tanssit sateen ropistessa 8.7.2007

Metsälinnassa on yleensä mukava tunnelma, mutta nyt oikeastaan aavistin, että tulee erilainen ilta. En tosin ajatellutkaan, että se johtuisi orkesterista, jonka tansseissa en kovin usein ole ollut. Taikakuuta pidetään hyvänä tanssiorkesterina ja itsekin olin aiemmin sitä mieltä.

Ilta alkoi levymusiikilla, jota ei ainakaan voi moittia. Joskin soittaja on alkanut etsiä illan taukoihin "välipalaksi uudenlaista tai vanhanlaista" musiikkia tai muuten vähemmän soitettuja kappaleita. Tanssilajeista hän pitää huolen ja sopii yleensä orkesterin kanssa illan kulun. Hän on samalla valomies ja kyllä Raappana oli tumman tyylikäs violettitähtitaivasvalojen edessä.

Levymusiikkia tuli aluksi poikkeuksellisesti tunnin verran. Toisinaan orkesterit aloittavat heti kello 19 tai ehkä 15-30 minuutin päästä. Minun kelpaisi kyllä tanssia vaikka koko ilta tämän levyjä soittavan herran tahdeissa. Hän on Avalon-orkesterin rumpali ja "oppinut" kuuntelemaan myös tanssijoiden mielipiteitä.

Minulla oli mielikuva, että Taikakuu soittaisi selkeämmin eikä rummut ja basso olisi koko ajan päällimmäisenä musiikissa. Minusta se voimakkuus haittasi jopa laulua. Iskelmää se oli paljolti. Oli myös ihan oikeita tanssikappaleitakin, mutta paljon samantyylistä foksia ja fuskua tuli illan aikana. Sambakin kuultiin vai tuliko levyiltä, en muista enää. Rumbaa, chachaata, jiveä, rokkia ym. nopeitakin esitettiin illan aikana, mutta soittamistapa pilasi mielestäni useat kappaleet. Joku toinen on varmasti muuta mieltä. Onneksi on tämä mielipiteen vapaus - ainakin omassa päiväkirjassa. Miksi toiset soittajat luulevat, että mitä kovempaa soitetaan sitä parempi. Minulla on viime ajoilta miellyttäviä kokemuksia, kun musiikki soi lajeihin herkästi eikä ole samaa tasaista jumputusta.

Yritin löytää jonkinlaista tanssiniloa, vaikka musiikki ei vienyt mukanaan. No, herrat veivät, välillä, sillä suuri oli naisjoukko odottamassa hakuja. Tosin ilta alkaa tunnin sekahaulla ja päättyy samoin. Välissä on kaksi tuntia miesten hakua ja yksi tunti naisille. Enimmäkseen miehet hakivat ainakin alkuillasta. Myöhemmin sekahaku toimi paremmin.

Paljon oli minulle tuttuja sekä naisissa että miehissä. Useita oli matkojenkin takaa. Kaipa se Taikakuu veti heitä. Tanssimusiikinkin suhteen riittää tanssijoilla mieltymyksiä, jos tanssipartnerienkin suhteen. Mielellään jokainen tanssii tutun kanssa, josta tietää miten mennään. Vieraiden hakeminen on varmaan vähempää. Ainakin nyt näytti siltä. Tai ainakin vieras piti olla todettu tanssitaitoiseksi ellei jopa taituriksi. Naistenhaulla nämä herrat eivät löytyneet hakurivistä, sillä heidät vietiin kädestä käteen. Osaavat miehetkin sen valikoinnin.

Olen myös sitä mieltä, että jokainen saa tanssia kenen kanssa haluaa. Kyse on vapaa-ajan harrastuksesta. Ei pitäisi asetella sääntöjä ja raameja illan kulkuun. Jokaisella on mahdollisuus olla hakijana ja päästä tanssimaan. Jokaisella on myös mahdollisuus saada ainakin jonkinlaista tanssinopetusta, jos haluaa. Se, mitä kukin oppii, onkin jo toinen asia.

Omat hakuni jäivät olemattomiin. Muutamaa herraa hain, joiden tiesin tanssivan mitä vaan. Jos jäi odottamaan musiikin alkua, sai jäädä odottamaan seuraavaa kappaletta. Tietysti voisi hakea ketä vaan, mutta edellisen illan harjoittelut olivat mielessäni. En enää olisi jaksanut "taapertaa". Mitä kyllä tein erään taapertajan kanssa reippaalla alkuvalssilla. Oikeasti se oli lennokasta menoa, mutta kunhan itse aina sanoo vain taapertavansa. Taidettiin pyörähtää muutakin, kohtelias kun hän on. Naistenhaulla en enää löytänyt häntä, vaikka "punainen" paita olisi pitänyt näkyä kauas.

Välillä tuntui, että tuli turhan pitkiä taukoja tanssimaan pääsyyn. Vaikka en itse kyennyt asiaa korjaamaan naistenhaullakaan, niin useimpia lajeja kuitenkin tanssin illan aikana. Reipasta buggia ja humppaa sekä fusku/jive sekoitusta sopi iltaani. Jenkat, joita muistini mukaan tuli kolmet parit, olin vain kuulolla tai juomatauolla. Nesteitä kului, sillä joka kappaleen jälkeen oli märkä olo. Polkat ja masurkat sen sijaan oli ilo tanssia. Samoin yhdet hitaat valssit, niitä tuli ainakin kahdet tai kolmet.

Paikalla oli kaksi hoikkaa herraa, joille kummallekin on tanssi riemukasta vapaata menoa. On myös ilo tanssia heidän kanssaan mitä vaan. Usein on myös vauhtia, jos sattuu sopiva laji. Toisella on myös kilpapuolen opit takana ja toinen on lavatanssin taituri. Molempien kanssa on mahdottoman hauska tanssia. Myöskin "vakavaa" tangoa. Tangoja tulikin joitakin kappaleita ja nekin sujuivat paremmin kuin hyvin. Muutamat herrat suovat minulle tangon ilon tietäen sisäisen paloni.

Puolen yön aikaan levyltä tulivat upeat tangot – sitä saa mitä tilaa. Loppu ei mennytkään niin kuin toivoin. Olin jäänyt paitsi tangoista erään herran kanssa. Pidin jo häntä käsipuolesta kiinni, kun toiselta puolelta tuli minullekin tuttu daami. Se siitä tilaustangosta. Huomasin lähellä vapaana ulkonäöltä tutun pitkän herran ja tango sujuikin yllättävän hyvin pituuserostamme huolimatta. Askeleessa oli riittävyyttä ja tulkintaa löytyi tangoon. Kiitin häntä sanomalla, että äskeisten pakkien jälkeen tämä tanssi korvasi kaiken. Normaalisti en hakisi pitkää miestä tangolle, mutta hän on joskus minua hakenut jollekin muulle lajille ja muistin hyvin tanssivaksi herraksi. Sen jälkeen olikin hyvä poistua yön syliin.

Eija Kantola ja Omega ovat Syvälahden lavalla keskiviikkona. Toivon, ettei mikään estäisi minua olemasta läsnä siinä tangoillassa. Mikään muu orkesteri ei ole pystynyt samaan niissä tanssipaikoissa, joissa olen käynyt. Kun Omega esiintyy illan ainoana orkesterina, niin tangoja on esitetty joka setillä ja myös jokaisella väliajalla. Muutoinkin Omega on yksi parhaista tanssiorkestereista, jonka tiedän ja Eija Kantola on mielestäni paras tangokuningatar.