Peurungassa 21.2.2008

Joskus ennen en edes ollut kiinnostunut, mikä orkesteri soittaa. Tanssimaan menimme lähiseudun lavoille. Kaikki muu oli mielenkiintoisempaa. Sen muistan, että tango on kuitenkin aina ollut sydäntäni lähinnä. Kaukaisin muisto on Unto Monosen "Erottamattomat-tango". Se tuli elämääni tangomiehen kautta. Vieläkin se koskettaa minua ja Pekkaniskan Poikien Maken laulamana muistot heräävät. Sitten aloin arvostaa hyvää tanssimusiikkia laajemmin eikä silloin vielä useimpia nykyajan lajeja edes tanssittu.

Viimeiset vuodet olen kokenut, että vaikka tanssin, niin kuulen musiikin ja laulun eri tavalla kuin aiemmin. Ainahan minä koen tanssitilanteen monivivahteisena, mutta soitetun musiikin kuuleminen ja siihen mahdollisesti liittyvä laulaminen ovat saaneet minut viime aikoina sellaiseen  mielen- ja sieluntilaan, jota kaipaan aina uudelleen tanssipaikalla. Mutta ei sitä useinkaan löydy, vaikka etsisi.

Onneksi huomasin menneellä viikolla, että Tornados orkesteri ja Saija Tuupanen esiintyvät Peurungassa. Niin eri tavalla kuin olen heitä joskus aiemmin kuunnellut ja vähemmän asiantuntevia mielipiteitäni lausunutkin, niin viime kesästä lähtien heidän esiintymisensä on saanut minut vakuuttuneeksi heidän kehityksestään ja taidoistaan lavaesiintyjinä. Jo keväällä 2005 Ilveskasinolla koin iloa kuunnellessani heitä. Heinäkuussa Revontulessa, elokuussa Anttolanhovissa ja Tommolan lavalla sekä joulukuussa Karkialammilla jatkui samanlainen tunnelma. Siksipä Kylpylähotelli Peurunkaan matkasin.

Tanssit alkavat siellä kello 20, mikä on tosi hyvä alkamisaika keskellä viikkoa. Päättymisaika puoli yhden aikaan suo vielä matkankin jälkeen kohtuullisen yöunen. Tornados esitti kaksi settiä ennen solistiaan ja kyllä musiikki tanssilajivalikoimineen oli niin hyvää, ettei paremmasta väliä. Erityisesti olen edelleen ihastunut Kai Läätin ääneen ja tapaansa esittää kappaleet. Hänen äänensä vie jalat altani. Tosin istuin osan iltaa, joten en päässyt putoamaan. Ja ei siinä kaikki, hänen aurinkoinen hymynsä ja ilmeensä on vastustamaton.

Hidas valssi Sieluni soitto, joka on Channel Fourin käsialaa, on  yksi kauneimpia tanssikappaleita. Se sopii erityisen hyvin Kain äänelle. Tässä hiljan selvisi, että toinen orkesteri Väliaikainen ei toistaiseksi esitä ko. kappaletta eli viime kesänä mukaan tulleella uudella soittajalla/laulajalla kappale ei ole ohjelmistossa. Lieneekö Suomessa muita orkestereita, jotka esittävät Channel Fourin ja Tornadoksen lisäksi ko. kappaleen.

Kyllähän ilta oli musiikillisesti kiitettävä. Kun lavalla on taitava rumpali, koskettimissa ja haitarissa ihana varvassukkamies, basson kanssa taiteilee kokenut soittaja/tanssitaitoinen herra ja orkesterin sydän, laulava kitaristi, joka voisi itse olla orkesterin solisti, niin enempää en voisi toivoa.

Saijaa oli tullut moni herra kuulemaan. Monipuolista, kaunista tanssimusiikkia hän esitti. Hän on myös todellinen titteliään kantava tangokuningatar. Tango "Vie meidät rakkauteen" sopii erityisesti hänen äänelleen ja siitä tangosta myös minä pidän. Seinäjoen 2003 voittokappaletta "Sulle silmäni annan" en ole tainnutkaan kuulla hänen laulamanaan. Tangokuninkaalliseksi valitun ei tulisi koskaan unohtaa sitä, mistä hän on tullut suuren yleisön tietoisuuteen ja sehän on tango. Tangoja tulisi sopia illan ohjelmistoon. Saijalla niitä on.

Aluksi oli hyvää tilaa tanssia ja illan mittaan saapui lisää väkeä. Paikassa on pöydät ravintolasalissa. Orkesterin edessä on tanssitila ja vastapäätä orkesteria mukavat sohvaryhmät. Kelpaa niissä istua ja on hyvä näköyhteys orkesteriin. Varsinkin loppuillasta keskityin vain kuuntelemaan, mikä ei ollut ollenkaan huono ratkaisu. Tämä on yksi niitä harvoja orkestereita, joilla äänenvoimakkuudet ovat kohdallaan. Tangoja illan aikana sain tanssia ja hidasta valssia. Foksi ja fuskua ja jotain taisin kävelläkin ...

Paikalla oli vanha tanssituttu herra. Oikeaoppista askellusta löytyi myös buggiin. Jenkka meni minun askelillani, hypätä en vieläkään uskaltanut. Tanssiliikuntaa sain vointini huomioiden riittävästi. Taukomusiikkikin oli hyvää, kiitos orkesterin. Tango, rumba ja cha-chaa soittotaitoisen herran kanssa tuntuivat illan todelliselta tanssimiselta. Sieluni täyttyi jo alkuillan esitetystä musiikista ja varsinkin laulusta. Saijan osuus oli sitten piste iin päälle. Miten tämä orkesteri saakin minussa hyvän olon aikaan, musiikillaan ja koko olemassaolollaan…