Kuntotalo ja Pesäkallio 22.3.2008

Kuntotalolla oli Marko Lämsä ja Pallosalama. Olin läsnä klo 20-20.40. Yksi tuttu haki hyvin erikoiselle rumballe, jota ei ole helppo tunnistaa. Käveltiin. Puoli tuntia oli aluksi orkesterin soittamaa väliaikamusiikkia, joka oli todella hyvin valittua. Konserttivalssilla aloitti orkesteri ja seuraavaksi tullut tango riitti minulle kuuntelua. Väkeä oli hyvin vähän ja tunnelmani maanraossa. Halusin kuulla Lämsän laulut, mutta toisen kerran. Uskon, että hänen osuutensa oli yhtä unohtumaton kuin kesällä Syvälahden lavalla.

Kotimatka sujui mutkan ja Pesäkallion kautta.Uusi tangokuningas, Henri Stenroth oli esiintymässä.
Masurkka oli soimassa varttia vaille kymmenen, kun ennätin paikalle. Jouduin riviin tangon alkaessa kuulua ja voi kauhistus.  Pursuva, epäsiisti ja viinalle ja lialle haiseva mies seisoi edessäni ja en iljennyt antaa rukkasia. Epämääräinen kävely oli hänen tanssinsa, rytmistä ei tietoakaan. Käännökset menivät vasten takaa tulevia. Hetken kävi ajatus jatkaa matkaa kotiin sen tanssin jälkeen. Tänä iltana ei taida mikään onnistua.

Jäin kuitenkin paikalle, että edes toisen kuninkaista näen ja kuulen.Väkeä oli paljon, mutta ei pahempaa ruuhkaa. Tönimisen aiheutti ilmeisesti tottumattomuus lattian käyttöön. Onneksi paikalla oli hyvin liikkuviakin. Naistentunti alkoikin sitten kohta. Jo miestenhaulla huomasin vielä minuakin myöhemmin tulleen herran, joka näytti tutulta. Nyökkäsikin tervehdyksen lavan reunalta, kun tanssin ohi. Kai on vuosia kun olen hänet viimeksi nähnyt. Lupaava tangontanssija hän oli silloin aiemmin, kisaillutkin, miten lienee suhde tangoon nykyisin. En kysynyt, vaikka myöhemmin tanssinkin hänen kanssaan. Hän oli hieman kuin ei olisi kuulunut joukkoon tänä iltana.

Osa väestä oli ilmeisesti harvemmin käyviä, pääsiäisen kunniaksi kai paikalle tulleita. Muutoinkaan nuoria ei ollut paikalla. Naistentunti ja vartti sujuivat ihmetellen ketä hakea, kun tuttuja ei juuri ollut. Muutaman kappaleen tanssinkin. Tanssilajit jäivät suppeiksi toisin kuin esitetyt kappaleet. Lähdin kotiin kuninkaan lopettaessa himpun yli 12.

Iltaani sopi tasan kaksi mieleistä ja sydäntä lämmittävää tanssia. Kuninkaan kiitostangot, joista hän sanoikin, että vielä hallitsevana tangokuninkaana on hyvä lopettaa niihin ja aiemmin esittämänsä Elviksen kappale Can´t Help Falling In Love, viimekesäinen tyttäreni häätanssi. Kauniisti laulettu ja vienti oli täydellistä. Joskus vain joka askel ja tunnetila sattuvat kohdalleen. Muut tanssitut kappaleet eivät nostaneet tunnelmaani.

Hyvin kuningas lauloi kaiken mitä esitti. Edellisen tapaamisen jälkeen sitten Pistohiekan lavan viime kesänä hän on kehittynyt huikeasti. Ehkä orkesterilla taustalla on osuutensa. Silloin Lumipallo-orkesteri uudistuneena ja uusilla jäsenillä ja kuningas uutena oli haaste Lunkalle. Hetkittäin säälitti koko homma lavalla.

Kirjoitin silloisesta illasta seuraavaa päiväkirjassani: "Pistohiekan lavalla torstaina oli Lumipallo-orkesteri uuden tangokuninkaan kanssa. Henri Stenroth oli ihan miellyttävä yllätys. Nuorihan hän oli, mutta äänenkäyttö antoi ennusteita kehityksestä hyvään suuntaan niin tangolaulajana kuin nopeissakin kappaleissa. Olin havaitsevani hänessä uupumusta, vaikka osuutensa hän esitti reippaasti. Tehdäänköhän kuninkaallisille liian paljon esiintymisiä. Väsymystä ja paineita se luo, kun ollaan aloittamassa uutta uraa. Lumipallo sen sijaan ei ollut entisensä. Onkohan siitä muuta jäljellä kuin herra Lunkka. Vierailta näyttivät muut. Kuulinkin, että edellinen tangokuningas on saanut entisistä lumipallolaisista oman orkesterin. Kelpaa hänen jatkaa esiintymisiään."

Uudet kuninkaalliset tarvitsevat hyvän ja turvallisen orkesterin. Lumipallon soittajat olivat ennen edellisen kauden päättymistä siirtyneet silloisen kuninkaan Lämsän omaksi orkesteriksi Pallosalamaksi, joskaan ei siinä kaikki taida olla entisiä. Siitä on ollutkin hyvät seuraamukset sekä Lämsälle että orkesterille. Lunkan kokoama uusi miehistö Lumipalloon oli uuden kuninkaan takana helmikuulle, jolloin yhteistyö loppui. Lumipallo taisi jäädä tauolle. Varmaan onneksi kuninkaalle, sillä nykyinen orkesteri Select vaikutti sopivalta hänelle ja yhteistyö sujuu iloisesti.

Nuori kuningas on sympaattinen, elävä ja tanssijat huomioiva sekä hänen äänensä on hyvä ja oikea tangolaulajan ääni. Select orkesterilla onkin kokemusta eri solistien kanssa, joten ei liene ollut vaikeuksia ottaa nuori mies suojiinsa. Olin siis paikalla kuninkaan molemmat setit ja hyvä oli valikoima kappaleissa. Oli hidasta ja nopeaa ja kaiken hän esitti sydämellään ja nuoruuden innollaan. Olipa hyvä tietää Stenrothin taidot ja varsinkin kun ainoa kokemus hänestä oli kunigasuransa alusta. Silloin jo tuntui, että kyllä nuoresta miehestä laulaja tulee. Hallitseva kuningas osasi ottaa yleisönsä. Voisi kai sanoa, että lavalla oli luonnonlapsi, jota oli ilo kuunnella ja katsella.