Tommolan lavan lauantai-ilta 5.7.2008

Kun mietin välillä omaa tulevaisuuttani ja mitä siinä näyttelee perimä vai näytteleekö, jos ei anna periksi. Äitini pian 80 v täyttävä sisar oli poikansa kanssa käymässä ohikulkumatkallaan. Ihailen tätini reippautta ja olemusta ja varsinkin terävää järjenjuoksua. Ei uskoisi hänen ikäänsä. Jo lapsena minun sanottiin muistuttavan häntä ulkonaisesti ja kun kuuntelin häntä, niin omia luonteenpiirteitäni hänessä vaistoan. Saa nähdä, miten elämän tuntematon puoli ottaa vallan minussa niin kuin äidilleni on tehnyt vai saanko olla vireä vielä tätini iässä. Aivojen käyttäminen dementian estoon on suositeltavaa ja sitä pitää tehdä kaikissa muodoissa sekä nauttia elämästä unohtaen vastoinkäymiset.

Koleassa säässä, mutta hyvillä mielin ajelin kyytiläiseni kanssa Tommolan suurlavalle. Lavahan on tosi upea, tyylikkäin kesälava, jonka tiedän. Veden äärellä ja runsaasti tilaa. Vain Naapurinvaaran tanssipaikka päihittää jylhillä maisemillaan. En tiennytkään, että Korsuorkesterin lisäksi paikalla on Fortuna ja Arja Koriseva. Mikä parasta tai pahinta kai se oli. Tanssin alkuvalssin jälkeistä kappaletta ja herra arveli, että mikähän tämä toinen orkesteri on...  Sitten vasta vilkaisin lavalle – ei ollut Korsun vaatteisiin puettuja miehiä lavalla. En huomannut aiemmin, miten musiikkia esitettiin. En tunnistanut soittajia, vaikka olisi pitänyt.

Vasta juhannuksena Fortunan tansseissa olin. Orkesteri soittaa ihan hyvää perustanssimusiikkia. He vain eivät kolahda tanssitajuntaani niin kuin jotkut muut tekevät. Korsu on hyvä. Hyvin valittuja ja soitettuja kappaleita. Laaja valikoima tanssilajeissa. Arja Koriseva on hersyvän samanlainen ollut aina. Nyt vaikutti vaisummalta kuin Somerolla juhannuksena. Silloin hänen kappaleensa olivat erikoisen hyvät. Pidin jopa parempana kuin Omegan Eija Kantolaa. Nyt tilanne oli Eijan hyväksi. En ole häneltä huonoa iltaa kuullutkaan.

Olihan tangot nytkin hyviä ja ehkä siihen vaikutti myös tangonviejät. Ennestään tuttu, erään daamin eväs, on oikein hyvä ja hänen kanssaan kroppatuntuma on niin kuin tangossa pitää. Kaikki lajit mitä hänen kanssaan olen tanssinut, ovat todella hyvin vietyjä. Toinen herra oli yllätys. Ehkä kuusi vuotta sitten tanssittu jonkun kerran ravintolassa. Ei osannut vaihtoaskeltakaan silloin ja tanssiminen taisi yleensäkin kiinnostaa muun takia. Sen koommin ei ole tavattu. Sitten vain nyt ilmaantui tangon soidessa eteeni. Kahdet tangoparit tanssimme illan aikana, yhdet hitaat, cha-chaat ja hitaat valssit. Aivan mahtava vienti oli tangossa ja tangosyli oikein sopiva.

En tullut kysyneeksi, mikä hänet sai tanssin tielle. Opetusta on saanut, sen vaistoaa yleensä herroista. Ihan harvoja luomutanssijoita olen tavannut, jotka vain tanssimalla ovat oppineet kaiken tarpeellisen askeliin, vartalonkäyttöön, ryhtiin, tanssiotteisin, toisten tanssijoiden huomioimiseen ja ennen kaikkea tanssiparin arvostamiseen.

Tanssimaan pääseminen oli hyvää pitkälle iltaan. Alkuillan jenkalle haki nuori urho tai oikeastaan huono sana, oikein kiltti, hoikka, nuori perheenisä, joka enää hyvin harvoin käy tanssimassa. Taitoa hänellä on, sen muistan vanhoilta kurssiajoilta. Jenkalle siis pääsin ja myöhemmin hidas valssi oli helppo tanssia hänen kanssaan. Polkka ja masurkka eivät olleet minua varten. Kun ne soivat ja en pääse tanssimaan, niin hetken on tunne, että olen väärässä paikassa. Mutta onneksi kaikkea muuta pääsin tanssimaan, sambaa myöten, jota en edes osaa kunnolla. Myöhemmin buggia osasin sambaherran viennissä hyvin.

Ilta oli onnistunut, vaikka varsinaisia tanssiharrastajia oli vähän, muuta väkeä runsaammin. Jopa Tanssinetin keskustelupalstalle rekisteröityneitä huomasin paikalla kaksitoista itseni mukaan lukien, joskin en itse sinne enää kirjoittele, kun on tämä päiväkirja. Kyllä sylitanssit sopivat tanssi-iltaan ja niitä osaavat kaikki hakijat. Kieltämättä jalat tahtoivat lähteä foksatessa rumbaan, jota lajin mukaisesti en onnistunut tanssimaan. Loppuillasta istuin jo penkissä omien jalkojeni takia, liikkumista on tullut muutaman päivän aikana. Kylmähän sää oli ja aika vilpoinen ilmavirtaus tuli avonaisista ovista, jotka olivat järvelle päin. Tosin illan aikana yhdet tangot fiilistelin siellä terassilla tosi antaumuksella sen "salassa" tanssimaan oppineen herran kanssa. Huokaa sydän, mutta älä halkee, sanoo sananlasku. Tästä herrasta jäi hyvä ja lämmin olo. Jos vielä hänet kohtaan....