Tulenliekki 21.7.2008 ja Syvälahti 23.7.2008

Tällä viikolla 30 oli ilo olla kaksissa Pekkaniskan Poikien tansseissa. Itse asiassa kaikkiaan neljät heidän tanssi-iltansa olivat melko lähellä. Kaikkiin en osallistunut.

Tulenliekin ilta maanantaina oli ilta, jota en olisi voinut jättää väliin kahdestakaan syystä. Olin ollut pois poikien ensimmäiseltä kerralta, vaikka olin kauan pyydellyt paikan isäntää hankkimaan heidät paikalle. Sitten kun he tulivat nyt toiselle illalle, niin olinkin jo hyvissä ajoin paikalla.

Sain rauhassa onnitella ennen tanssien alkua toista "syytä", talon isäntää, myöhästyneet 50 v onnentoivotukset. On siinä mies, jossa ikä ei näy. Aina on iloinen ja menevä mies. Ennättävät yhdessä vaimonsa kanssa pitää kahta tanssipaikkaa. Tommolan suurlava onkin yksi kauneimpia kesälavoja.

Harvoin on kyydissäni ketään ja nyt eräs tuttu oli mukavana matkaseurana. Perillä tahdon unohtaa, etten olekaan yksin liikkeellä ja joskus varmaan käy niin, että unohdan kyydissä olijan tanssimaan aamuun asti. Onneksi tuttuni ilmaantui välitiedustelulle poislähdöstä.

Orkesteri oli komean näköinen korokkeellaan ja kelpasi tanssia heidän tahdeissaan. Kaikkia tanssilajeja esitettiin ja hyvin monia minulle erityisen mieleisiä. Beritin humpasta "Armaani on kuin huhtikuu" tein pienen toiveen.

Keskiviikkona ilmaannuinkin Syvälahden lavalle Keski-Suomen suunnasta. Takana oli tiistain Kisarannan ilta. Pekkaniskan Pojat olivat saaneet soittoparikseen Neljänsuoran, jonka soitosta mainitsen hyvät puolet. Ensiksi sähköviululla esitetyt polkat. Soittajalla on edelleen hallussaan perintöviulu puusta, mitä olen nähnyt kerran käytössä lavalla. Kauniita hitaita kappaleita myös he esittivät. Ja heidän osuutensa paras illassa oli Antti Ketosen laulama – Taivas salamoi-tango. Sitä en ollut tiennyt, että ko. kappaletta olisi muilla kuin Jouni Kerosella ohjelmistossaan ja ei taida olla enää kun Johanna Debreczenin kanssa keikkailee. Ahopellon Anttikin on laulanut sen tangomarkkinalevylle, mutta ei esitä sitä muuten. Eli seisoin iho kananlihalla lavan reunassa, kun tajusin alkumusiikista, mikä on tulossa. Muutoin sitten Neljänsuoran musiikki oli välillä sellaista, mikä ei vedä minua heidän keikoilleen. Orkesterin päiväkirjassa on vuolasta sanahelinää ja hymyilytti kohta: 
"Keskiviikkona oli vuorossa Syvälahden lava Kangasniemellä. Lava jaettiin hyvässä sovussa Pekkaniskan poikien kanssa. Pistää miettimään kuinka kova pelimanni itse Pekkaniska onkaan, jos hänen pojistaan saa koottua noin ison ja osaavan orkesterin?"

Pekkaniskan Poikien osuuksilla oli mukava kuunnella ja tanssia. Heillä on hallussaan tanssimusiikki ja he tietävät, mitä tanssiva väki toivoo esitettävän. Siksipä heidän suosionsa vain jatkaa kasvuaan tanssijoiden keskuudessa. Syvälahden lavalla käy tanssitaitoista väkeä ja niinpä illan aikana oli onneni päästä useille eri tanssilajeille jenkoista, polkista ja masurkoista alkaen. Tangoja esitettiin useita ja PNP:n tulevalta levyltäkin oli tango ja muutamia muitakin kappaleita. He aloittivat erään osuutensa illan (toiseksi) parhaimmilla tangoilla, jotka kuuntelin. Taivas salamoi-tango on omassa luokassaan.

Herroissa oli taas sellaisia, joita harvoin kohtaan ja hyvin hallitsivat osansa viejinä. Seurantani tosin saattoi olla välillä omaperäinen. Ainakin cha-chaassa, sillä herralla oli kyllä reipas vienti. Nautittavan hauskaa, vaikka jalkani eivät kai aivan tarkasti askeltaneet. Rumbakappaleita, fuskua ja buggiakin oli tanssittava aika pienillä eleillä, sillä väkeä oli kyllä ahtauteen asti. Kaiken kaikkiaan, oikea tanssi-ilta oli tämäkin.