Krouvin lavalla 1.8.2008

"Pitkä kuuma kesä… ja  vielä on kesää jäljellä…" Voisi kai laulella kumpaakin leikkimielellä, sillä oli heinäkuussa päiviä, jolloin selkänahka paloi pyöräillessä ja sitten oli kotona iltoja, jolloin etsin villasukat jalkaani.

Elokuu alkoi ja tanssi-iltani Krouvin lavalla jatkuivat. Sää oli taas aurinkoinen, kun ajelin tuttuja teitä metsien kautta perille. Enää ei ollut sitä kukkien loistoa ja lehtipuiden vihreyden hehkua, mitä on ollut niin monet kerrat. Järvien poukamat tien lähellä olivat kauniit. Pilvipoutainen sää antoi uskoa lämpöön, mutta ei ulkona kovin lämmintä ollut.

Krouvin lavalla esiintyivät Anneli Mattila ja V.I.P. ja Channel Four, jonka tähden minä olin paikalla. Tavalliseen tapaan kello 20 ei vielä tanssien alkaessa ollut runsasta osanotto. Mutta paremmin sovimme tanssimaan kuin illan aikana. Paikka täyttyi ja väkeä oli joka puolella. Osa oli katsomassa, nauttimassa sahtia ym ja seurustelemassa. Sitten aika iso osa ihmisistä oli tanssimassa.

Alkuillasta jo huomasin, että paikalla oli tavallista enemmän tanssitaitoisia ihmisiä. Tavallisesti paikalla olevien hyvien tanssijoiden lisäksi huomasin kolmetoista Tanssinettiin rekisteröitynyttä henkilöä. Ilmeisesti oli muutama enemmänkin, kun luku ei ihan säilynyt koko illan ajan. Annelin orkesteri on ihan hyvä. Tanssimusiikkia tulee laidasta laitaan. Anneli sisartensa tapaan laulelee omia laulujaan, kauniita iskelmiä ja lauloi hän tangotkin. Pikkusisko Anitta ei ollut mukana. Anneli tulikin paikalle aika myöhään. Olisiko vaille yksitoista aloittanut. Matka oli ollut Jyväskylän rallien kautta, joten hyvä oli, kun yleensä joutui paikalle.

Harvoin tämän pohjoisen orkesterin Channel Fourin iltoihin olen päässyt, mutta nyt oli tilaisuus. Tanssimusiikkia he esittivät kaikki kappaleensa ja tietysti hitaan valssin Sieluni soitto, mikä onkin heidän omaa tekoaan. Sävellys ja sanoitus rumpalin ja sovitus kosketinsoittaja/haitaristin. Siinä on kohtia melodiassa, jotka saavat sieluni värisemään. Ja miten sellaiset sanat ovat syntyneetkään!

Tanssiorkesteri Väliaikaisen Arto lauloi aiemmin saman kappaleen, mutta hän ei ole enää orkesterissa. Mutta onneksi joskus pääsen Tornadoksen Kai Läätiä kuulemaan. Hän laulaa saman kappaleen myös todella hyvin, jos hänen ääntään voi muutoinkin ihailla tanssi-illoissa, silloin kun solisti Saija Tuupanen ei ole vielä lavalla.

Channelin kaikki miehet lauloivat ja erityisen hyvä ääni oli rumpalilla. Tangotkin olivat hyviä. Jopa kahdella hanurilla soitettiin yhtä aikaa illan aikana. Heidän musiikilliset taitonsa olivat hyvät ja äänentoistossakaan ei mielestäni ollut vikaa.

Joidenkin korviin oli kuulunut muuta, mutta luulenpa, että me ihmiset kuulemme eri orkesterit hyvin eri tavalla. Jos on musiikkiin riittävästi koulutusta ehkä silloin voidaan arvioida esitettyä musiikkia hyvältä pohjalta. Tanssipohjalta oleva mielipide on eri asia. Taitaa johtua erilaiset mielipiteet osittain siitä, onko orkesteri meille muuten mieleinen vai ei. Ihan tuore esimerkki on Taikakuu, jota osa tanssiväestä kehuu ja osa on samaa mieltä kuin minä, ettei heidän musiikkinsa aina ole taivaita hipovaa, jos volyymit välillä nousevat korkealle. Sama juttu on esimerkiksi tanssijoiden suhteessa Finkkujen tai Metsäkedon musiikkiin. Minusta tuntuu, että jopa kaksi muusikkoa voi olla eri mieltä kolmannen esityksistä. Minusta Channel Four esitti oikein hyvää tanssimusiikkia.

Parasta illassa oli, että sain tanssia pitkästä aikaa mieleisen herran kanssa humpat, tangoja, polkat, jenkat ja hitaat valssit. Iltaa vain paransivat mukavat taapertelut ihan hyvässä viennissä ja hyvin kaukaisen, vanhan tutun haku jivelle. Syvällistä musiikin ja swingtanssin tuntemusta tietävä herra osaa viedä minua juuri minun taidoillani. Pitkä, tumma herra on sattunut samoihin paikkoihin ja myös niihin viikolla olleisiin naistentansseihin. En huomannut kysyä, oliko hän tyytyväinen iltaansa. Etelästä paikalla ollut pinssiherra on harvemmin näillä korpimailla, mutta mukava oli tavata ja tanssia. Hyviä tansseja oli tuttujen ja muutaman ihan vieraankin kanssa. Myös naisissa oli tuttuja ja kaukaisempiakin oli myös paikalla. Kyllä oli naistenrivistö tavallista nuorekkaampi ja tanssitaitoisempi. Tässä paikassa on vuorotuntihaku ja kahdentoista jälkeen voi hakea, kuka ennättää. Ei täällä tarvitse "tapella" herroista. Hyvin olivat näkösällä ja saatavilla. Edellisen illan jälkeen tanssiminen tuntui hyvältä ja taidankin unohtaa edes käyneeni moisissa naistentansseissa.