Mäntymotellilla 20.8.2008

Keskellä viikkoa olevat tanssit eivät oikein sovi työviikolla. Tommys ja Charles Plogman saivat minut kuitenkin ajamaan Mäntymotellille ja ajattelin lähteä kotiin puolilta öin, että jää aikaa yöunillekin. Pihassa olikin autoja paljon enemmän kuin viikkoa aiemmin Anne Mattilan tansseissa. Sisällä ei silti vielä kello 21 ollut paljonkaan ihmisiä. Liekö kaikki ajelleet polttoaineiden hintojen laskettua ihan yksin tai olihan motellissa yöpyjiäkin, joiden autot ovat pihassa.

Tommys aloitti kauniilla kantrisointuisella musiikillaan ja toisena kappaleena olikin jo illan ensimmäinen valssi. Kaksi osuutta he esittivät ennen solistin aloitusta. Musiikki oli tällä kertaa aika nopea tempoista, buggia paljon, fuskua ja rokkiakin tai kuka nyt mitenkin tanssii. Kyllä saksofonin soitto on kaunista ja kun laulajakin on erinomainen, niin mikäpä on tanssia tai kuunnella häntä. Se, että orkesterissa on myös taitava haitaristi/kosketinsoittaja, kokenut rumpali ja puolessa  vuodessa hyvin kotiutunut basisti, jotka kaikki myös laulavat, niin muuta ei tarvita hyvän tanssimusiikin aikaansaamiseen. Joskus esittävät kaikki kolme yhteisen "kitarashown". Ehkä tässä ravintolamaisessa illassa esitetyt kappaleet eivät olleet ihan samaa laatua kuin lavoilla. Lähinnä nyt hyvin runsaiden nopeiden kappaleiden johdosta.

Solisti puolestaan on aina yhtä hyvä. Hän osaa ottaa yleisönsä. Muusikoiden ja laulajien iloinen esiintyminen hymyssä suin antaa kuvan, että heistä on hauskaa esittää juuri tässä ja nyt.

Ensimmäisen tunnin aikana paikka täyttyi väestä ja ruuhkaksi asti oli sekä seisojia että tanssijoita. Puolen yön maissa oli sitten jo osa lähtenyt pois. Naisia oli kyllä paljon. Kun lisäksi oli pariskuntiakin aika joukko, niin aluksi hakevia miehiä oli vähän. Sekin asia korjaantui ja paikalle näytti tulleen oikein mukavia tanssijoita. Vaikka illan musiikkitarjonta taukomusiikkeineen oli ketteryyttä vaativaa, niin puoleen yöhön mennessä oli soitettu  mm. kahdet hitaat valssit. Toiset solisti lauloi. Tangojakin soitettiin ainakin kolmet. Alkuillasta oli jenkat, mutta polkkia tai masurkkaa ei kuulunut läsnäollessani, jos nyt tässä ympäristössä niitä esitetäänkään. Tanssijoita olisi varmaan ollut niihinkin lajeihin ja tanssitilaakin paikassa on. Tavallisia valsseja tuli useammat tai ainakin kolmet. Fuskua, jiveä, chachaata ja ennen kaikkia buggia oli ohjelmassa, mutta rumbaa en kuullut.

Oma tanssi-iltani osoittautui hyväksi. Joidenkin herrojen kanssa tanssin useammat kappaleparit. Tangothan ovat minun mielialaani kohottavia, kuten hitaat valssit ja foksit kunnon sylitanssina. Niitä pääsin tanssimaan. Fuskukin ruskeasilmäherran kanssa oli mukavaa. Mutta naurettavan hauskaa olivat useat etenevät bugit herran kanssa, jota en ennen ollut tavannut. Yhdet illan alun valssit olisin voinut jättää väliin, sillä herra ei osannut pyörähtää, vaikka minä yritin ”auttaa” omalla painovoimallani. Se ei kuulunut hänen tanssiinsa ja oli minusta vaikeaa edes takaisin oleva sahaava liike, joka ei edennyt, vaan poukkoilimme milloin minnekin. Sanotaan, että onhan sitä ihminen vaikka aidan seipäänä, jos tarvitaan, mutta kyllä tanssin eteen voisi hieman harjoitella. Olisi valssikin pyörimällä suuntaa vaihtaen miellyttävämpää tanssia ja edetä lattialla maltillisesti. No, hän tietysti jutteli siinä sivussa – ”on sinulla kauniit hiukset”. Olin hiljan parturi ”Juliassa” lyhentänyt hiuksiani, joten luonnonkiharan kiemurat kai tulivat esille kastuessaan ja varsinkin loppuillasta kun mekko ja kasvotkin olivat märät, niin koko pääkin taisi olla kuin tuulenpesä.

Kuumaa oli koko ilta. Tanssi tai seisoi tai istui. Sama olotila. Eteisestä olivat ovet auki ulos ja kuun loisteessa oli mukava välillä vilvoitella ja naistenhuonekin oli ahkerassa käytössä. Ei tainnut kukaan välttyä illan kosteudelta. Osasyynä oli myös paikan huono ilmastointi. Olin saanut tanssia sen minkä toivoin ja puolilta öin lähdin kotimatkalle naistenhakukyltin syttyessä palamaan. Oli oltava päättäväinen lähdön suhteen, sillä paikalle jäi monta herraa, joita olisin mielelläni tanssiin pyytänyt. Kuiva tie ja kuutamo sekä useat rekat pitivät hyvin valveilla. Hirvet näyttävät varovan minua, vaikka monen tutun tiellä ovat olleet.