Konserttitalo Mikaelissa 8.4.2009

Konserttikäyntini ovat melko harvoin, mutta en voinut jättää väliin Konserttitalo Mikaelissa elämyksiä romanimusiikin maailmasta. Romanien kansallispäivä oli 8.4.2009.

Illan solistit olivat tangokuningas 1993 Sebastian Ahlgren, ensimmäinen romani, joka on valittu tangokuninkaaksi, hänen poikansa 18-vuotias Tino, joka oli illan riemastuttavin esiintyjä ja Rainer Bollström, jo kohta 20 vuotta tanssilavoilla ja ravintoloissa esiintyvä  karismaattinen laulaja. Lisäksi lauloivat Ingrid Palm, Valentin ja Pertti Palm.

 Isoon Mikael-saliin oli saapunut tummaa heimoa laajalti ja oli meitä heimoon kuulumattomiakin jonkin verran. Huomasin useamman tanssinharrastajankin saapuneen kuulemaan esityksiä. Illan juontajana toimi Dimitri Hagert, jolle voin antaa suuret kiitokset. Hän sopisi juontajaksi mille tahansa estradille.

Kaikki solistit esittivät aluksi yhdessä tervetulolaulun. Ingrid ja Pertti Palm lauloivat Nään kaukaa vuoret nuo. Seuraavana oli Mustalaiseks olen syntynyt esittäjinä Sebastian Ahlgren ja Ingrid Palm. Tangotunnelmaa loi Rainer Bollströmin Mustalaisviulu. Merimiehen kaipaus oli Valentinin laulu. Pertti Palmin Vapaa mustalainen ja Sebastian Ahlgrenin Kauneimmat muistot olivat seuraavina vuorossa.

Illan tähti oli kyllä minun mielestäni Tino Ahlgren ja aplodien määrästä päätellen moni muukin oli samaa mieltä. Valtatie 66 oli hieno esitys kaikkine liikunnallisine suorituksineen. Nuori herra on kyllä harrastanut muutakin kuin laulua. Ennen väliaikaa vielä Ingrid Palm lauloi Ken oli hän?

Juontaja esitteli vielä illan esiintyjät kaikkine taustatietoineen ja myös orkesterin. Olinkin jo alkuillasta huomannut, että tuttu soittaja, Jari Kokkinen, on tällä kertaa oranssisävyisen harmonikkansa kanssa lavalla ja rummuissakin oli heidän orkesterinsa Foxpopin mies. Sitä en tiennytkään, että Kokkinen ja rumpali ovat soittaneet yhdessä 9-vuotiaista asti. Ihailtavaa kaikin puolin. Pianoa ja koskettimia soitti vanhempi herra, jonka nimi ei jäänyt mieleeni.

Väliajan jälkeen kaikki solistit esittivät edesmenneen romanitaiteilija Olli Palmin lauluja. Kappaleet olivat Maa romaanin, Kaikki minkä omistan, Kutujensa ja Kuva vapauden. Valentin lauloi koskettavan kappaleen Pettäjän tien ja Tuli sydämessä polttaa. Illan ilopilleri Tino esitti vauhdikkaasti Mun sormuksein ja Ingrid Palm oli Kohtalon tiellä. Rainer Bollström esitti sikermän, jossa olivat Valkoakaasit, Annabella, Horttokaalo, Pustan sävel ja Kulkukauppias. Pertti Palmin kappaleet olivat Iäti kierrän mustalainen ja Yhä kuljen. Kiiltokuva ja Jos sinut saan olivat Sebastian Ahlgrenin laulut. Ja taas Tino pääsi vauhtiin yhdessä Pertti Palmin kanssa. Kappaleet Soske al doori ja Kaalorokki. Niiden kappaleiden esityksissä oli elämän riemua. Lopuksi kaikki solistit esittivät yhdessä Gelem, gelem. Se on romanien kansallislaulu ja tarkoittaa Kuljen, kuljen. 

Katsomossa istuen havaitsin joitakin asioita. En tosin tiedä heidän heimokulttuurinsa tapoja, vaikka olen lapsuudessani ja nuoruudessani asunut samalla kylällä, missä heitä asui. Mustalaiset eivät ole olleet minulle koskaan huonompia tai parempia kuin valkolaiset. Ihmisen hyvyys tai pahuus ei riipu ihon väristä tai rodusta. Lapset ja nuoret istuivat salissa alempana kuin aikuiset Oliko naisetkin alempana??? Lopussa kun solistit ja soittajat kukitettiin, kukaan ei halannut toisiaan vaan kädestä pitäen kiittivät. Lieneekö tullut etikettivirhe Raikulle ja minulle tauolle, kun nähdessämme toisemme tapahtui spontaanihalaus. Ikävä kyllä en siinä vaiheessa tiennyt tapoja.

Olen aina ilolla pannut merkille romanien pukeutumisen. Naiset ovat tyylikkäitä. Herroilla on aina suorat housut jalassaan ja usein kauluspaita tai koko puku yllään. Yleisvaikutelma on siisti ja puhdas. Kun heidän ihonsa kuulaus ja hiustensa tummuus usein, varsinkin nuoremmilla heistä, korostaa kauniita/komeita piirteitä, ovat he silmälle ilo.

Tästä illan ilosta Tinosta sain tietää sen verran, että hän on harrastanut laulua lapsesta lähtien. Ensi kesänä hän mahdollisesti alkaa keikkailla oman orkesterinsa kanssa. En löytänyt muuta kuvaa Tinosta, mutta on ihan tuon kuvassa olevan näköinen. Hänen äänensä on erityisen hyvä ja sopisi myös tangoon. Ettei vain olisi osallistunut jossain Seinäjoen esikarsintoihin… Ainakin toivon sitä. Hänen lavaesiintymisensä mm. rokkikappaleissa on yhtä iloa ja se tarttuu läsnäolijaan. Kokonaisuutena ilta oli viihdyttävä.