Metsälinnassa sunnuntaina 14.6.2009

On se vaan ainutlaatuista maapallolla tämä Suomen tanssikulttuuri. Metsälinna on viehättävä tanssipaikka kesäsunnuntaisin. Mutta ei kaikille käy samat orkesterit tanssimista varten. Miten hyvä onkaan, että voi valita kenen tahdeissa haluaa tanssia. Silloinhan ne samanhenkiset tanssijat kohtaavat.

Niin oli viime sunnuntaina ja niin oli nyt. Korsuorkesterin tansseissa oli omat ihailijansa ja nyt Martti Metsäkedon orkesterin tansseissa omansa. Ero oli väessä poikkeuksellisen selkeä. Eikä kummankaan musiikista voi sanoa, etteikö olisi tanssittavaa. Oman tanssimaun avartaminen on ehkä varttuneemmille vaikeaa. Ja olisi ehkä ollut tänä sunnuntaina heille liikaa swingiä ja lattareita. Mutta toisaalta uskon, että jo pelkkä musiikin kuunteleminen silloin, kun omat jalat eivät lähde mukaan, olisi ollut hyvä. “El Papan” trumpetti-osuudet olisivat hellyttäneet kenet tahansa eikä vähimpänä orkesterin isän, Martti Metsäkedon huilun ja tenorisaksofonin soitto. Martti hoiti pääasiassa laulun ja kielillä sitä tulikin.

Tällä kertaa paikalla oli tanssiväki. Oli kaukaakin tullut tanssinharrastajia ja sen huomasi. Reipasta menoa oli lattialla koko ajan. Eikä musiikki ollut orkesterilta koko ajan nopeaa. Kaikkia tanssilajeja soitettiin. Jokaiselle oli jotakin, jos kaikki lajit eivät olleet hallussa.

Tavalliseen tapaan naisia oli enemmän, mutta kun kaikkiaankaan väkeä ei ollut ruuhkaksi asti, olivat hautkin helpompia. Hakuvuorot olivat entisellään. Aluksi tunti sekahakua, sitten kaksi miehille, tavallinen naistentunti ja loppuaika sekahakua. Tanssimahdollisuudet oli siis kaikilla, joskin paljon oli keskenäänkin tanssivia, mutta aina jäi haettavia tanssin alussa odottamaan tanssiin pääsyä, olipa miesten tai naisten hakuvuoro.

Alkuillasta olin virkeä ja kai osoitin tanssihalukkuuttanikin olemalla hakurivissä, kun taas lopummalla iltaa etsin istumapaikan. Mutta ihan riittävästi olin tanssinut niitä lajeja mitä toivoin. Tällä kertaa kahdet hitaat valssit olivat hyvät. Orkesteri soitti ainakin ne toiset ja olivat hyvät. Taisi tulla yhdet tauollakin. Tangoja osui kohdalleni useat ja hyvät olivat viejätkin. Ainakin viidet tangot soitettiin, jotka kaikki tanssin. Pitkästä aikaa jenkan toinen puolisko sujui Lapinjenkkana. Onneksi herra muisti, että sitä on tanssittu joskus. Masurkalla olin myös, mutta polkka on nykyisin kortilla tai sitten olen ihan väärissä tanssipaikoissa. Kun bugillekin pääsin cha-chan ja usean fusku/jiven lisäksi, niin hyvä niin. Yksi cha-chaa meni turvallisesti sylissä tanssien. Salsalle ei minua hae kukaan ja en nyt muista kenen haulla se soitettiin. Itse asiassa olin opetellut sitä jo paljon ennen kuin sitä alettiin ylemmän Suomen tanssilavoille kaivata.

Illan alkuvalssille haki hoikka herra ja kiitoshaun tein naistenhaun jälkeisellä sekahaulla. Tällä kertaa eivät naiset olleet kovin innokkaita hakemaan, joten minäkin ennätin jotain tehdä. Tanssi-ilta oli ihan kohtuullinen. Tanssitaitoni vajavaisuuden koin kahteen otteeseen meren ääreltä olevan herran kanssa. Vaimonsa kanssa hän tanssii satumaisen kauniisti, kaikkea ja varsinkin argentiinalaiset tangot, jotka ovat erityisen lähellä heidän kummankin sydäntä. Tanssikappaleet sattuivat hänen kanssaan hitaita, jotka vaativat yleensä paljon viejältä. Häneltä se sujui enemmän kuin hyvin, kun ottaa huomioon, että olin melkein jarruna mukana. Miksihän minun pitää jännittää tanssimista hänen kanssaan - annoin siitä piiskoja itselleni, mutta kuitenkin tunsin suurta iloa niistä hetkistä lattialla. 

Taukomusiikista vastasi herra, joka ymmärtää tanssimusiikin päälle. Tänä kesänä hän on valinnut niin hienostunutta musiikkia, että olen ollut yllättynytSilmänisku Oikeesti, kyllähän tanssiorkesterissa soittava rumpali tietää, mitä musiikkia tanssikansa haluaa. Hän on vuodesta toiseen tuottanut iloa sunnuntai-illan taukomusiikkivalinnoillaan. Ehkäpä jo seuraavan kerran saamme kuulla uutukaiselta levyltä hidasta valssia, tavallista valssia, polkkaa, jenkkaa, masurkkaa, sambat ja kauniin sävellyksen tangosta, jossa on argentiinalaisvaikutteita. Ja kaikki Omegan rumpalin Esa Hiltusen sävellyksiä.