Metsälinnan tanssit 31.5.2009

Ei tee heikkoakaan olla läsnä Tommysin ja Charles Plogmanin tansseissa melkein perättäisinä päivinä. Tai oikeastaan kyllä hetkittäin heikottaa kuunnella rannikon countrysoundia mikä tulee heidän useissa kappaleissaan ja vieläpä niin korostuen, että aina kun aloittavat soittaa, niin koko sielu herkistyy kuulemaan.Varsinkin heidän aloituskappaleensa, jonka nimeä en opi muistamaan. Siinä Tom puhaltaa saksofonillaan soinnut, jotka ovat kuin lempeät lounatuulet. Koko mieli rauhoittuu tyyneyteen. Tanssiminen onkin sitten vielä eri juttu. Siinä on tanssitaivaassa sopivassa sylissä.

Toinen asia mihin ensi kertaa kiinnitin vasta nyt huomioni on se, miten paljon Ronny säestää solistia haitarilla ja muutoinkin haitari on käytössä. Joskus tuntuu, että haitareita on vain vähemmän ja vähemmän orkestereissa ja se korvataan muilla laitteilla.

Sykkeen silmäterälle joskus aikanaan sanoin, että käyttäisi kaunista soitintaan enemmän kuin pari kertaa illassa ja tässä hiljattain sainkin todeta, että kyllä soittimelle oli käyttöä. Kyllä se sopi hyvin Vesan syliin. Ehkä haitarimusiikki  on nousussa, mutta mistä soittajia saataisiin tanssiorkestereihin.

Metsälinnan kesäkauden avajaistanssit sunnuntai-iltana alkoivat kello 19. Ensin oli puoli tuntia levymusiikkia ennen orkesterin aloitusta. Orkesterin osuuksia oli kaksi ennen solistin esiintymisiä, joita oli myös kaksi 45 minuuttista. Orkesteri soitti vielä hetken ja parikymmentä minuuttia oli levymusiikkia.

Päivän helle ja/tai juhlaviikonloppu, koulujen päätösjuhlat ym vaikuttivat ehkä tanssijoiden määrään. Tungosta ei ollut, mutta sopivan riittävästi väkeä tanssimisen kannalta. Ehkä Plogmanin musiikki ei välttämättä kutsu perinteisemmän tanssimusiikin kannattajia. He vain eivät tiedä, miten hyvä Tommys-orkesteri on.

Alkuillasta varsinkin oli hyvää tilaa tanssia. Naisia oli tavalliseen tapaan miehiä enemmän, mutta mielestäni ei mitään kohtuutonta eroa. Joku herra kyllä totesi tanssiessamme, että on taas naisenemmistö. Teki mieli sanoa, että ole hyvä vaan ja tanssita tämä ilta itsellesi tuntemattomia naisia, niin monta tyytyväistä naista poistuisi illan päätteeksi.

Pitkälle alkuillasta tanssiminen oli tukalaa kuumuuden takia. Oli enemmän ja vielä enemmän märkiä paitoja ja puseroita liikenteessä. Piha-aluetta oli korjattu ja siihen oli laitettu kiveys. Hiekkaa ei kulkeutunut enää pahasti sisälle ihmisten kengissä ja oli nyt kuiva sääkin etuna. Joskus sadesäillä oli toisin. Ilmainen vesipiste oli edellisen vuoden tapaan ulkona kahvila-makkaranmyyntiteltan vieressä. Kahvia ym juomia sai ostaa myös varsinaisen lavan kahviosta.

Hakusysteemi oli niin, että ensimmäinen tunti oli sekahakua, sitten kaksi tuntia miestenhakua ja perään tunti naisille ja loppuaika sekahakua. Hyvältä näytti näin. Jos Tommysin tanssikappaleet olivat hyviä kaikkine tavanomaisine lajeineen, niin väliaikamusiikinhoitajakin oli kaivanut parhaat levynsä esille. Ei voinut myöskään kukaan valittaa, etteikö olisi päässyt bugille. Sitä tuli naistenhaullakin. Orkesteri soitti myös polkat, jenkat ja masurkat. Jenkkoja taisi tulla kahdetkin, oliko taukomusiikkina toiset.

Musiikillisesti ilta oli täydellinen. Myös omien tanssien osalta vaikken kaikkea ja koko aikaa ollut menossakaan. Mutta useat tangot, hitaat valssit, niin cha-chat, fuskut, jivet, bugit, polkat ym saivat kyllä illasta hyvin liikunnallisen.

Kaakonkulmalta oli kaksi mukavaa herraa tullut tanssimaan. Toisen kanssa oli ihanat sylitanssit ja taisimme mennä kädenalijuttujakin. Toisen pitkän miehen kanssa bugit ovat kyllä aivan upeat. Hänellä on bugissa selkeä vientityyli, sopivasti kuvioita ja tanssin kokonaisuuden hallinta hyvin käsissä sekä välillä menoa ja vauhtia etenemisessä. Suunnanvaihdon hän ohjaa kevyellä otteella. Useampi kappale saatiin yhdessä aikaan ja minulla oli kyllä joka kerta mahtava olo.  Samainen olo kyllä tuli myös pitkin iltaa, niin polkassa kuin tangoissa ja hitaassa valssissa. Hitaita valsseja oli ainakin kaksi paria. Toiset olisin toivonut saavani tanssia erään herran kanssa, jonka vienti on parasta mitä tiedän. Hidas olin ja naistenhaku ei erityisen hyvin onnistunut.

Metsälinna tuntuu kotilinnalta - kiitos talonväen ja väliaikamusiikin - mukava siellä on käydä. Kiitoksen ansaitsevat myös tanssiherrat. Hymyssä suin puolikkaan kuun loisteessa kotimatka sujui huomaamatta. Huhhuh, tätä hellettä ja yölläkin vielä korkeat pluslukemat.