Arja Koriseva ja Jari Grek, Fortuna ja Kasmir Krouvin lavalla 7.8.09

Pikkuhiljaa alan olla vakuuttunut, ettei Krouvin lava ole enää se entinen tanssipaikka, jossa oli mukavia tansseja ja tanssiherrojakin. Jo viime kesänä alkanut muutos on jatkunut tänä kesänä. Tanssi-illoissa on väkeä, mutta se on pääasiassa muuta kuin tanssijoita. Kesä tuo oman mausteensa tanssisoppaan, mutta kyllä tämä ilta vahvisti näkemystäni paikan siirtymisestä toisenlaisen väen palveluun. Juomapuolen asiakkaita oli runsaasti, joskin monet istuivat salin toisen pään pöytäriveissä, mutta oli tanssilattiallakin monenlaista liikkujaa. Etelä-Suomen ulkopuolella useiden lavojen suurkuluttajat ovat keski-ikäiset tanssiparit. Puutteena on yksin tulleiden miesten vähyys. Naisia on joka paikassa isolla ikähaitarilla.

Harvinainen oli tämä matkani, koska istuin kyydissä. En ollut toipunut ensimmäisen lomaviikon reissuamisestani ja tarkoitus oli levätä kotona. Kiven heiton päässä asuva nuori kilpapuolen treeneissä käyvä neito ei ollut koko kesänä ehtinyt käymään lavatansseissa, joten pyynnöstään seuraksi lähdin.

Väkipohja näytti taas kerran aika lailla turhauttavalta. Onneksi paikalla kuitenkin oli illan aikana muutama miellyttävä tanssiherra, joiden kanssa tanssiminenkin oli sitä, mitä tanssilta toivon. Matkaseurani olikin nuorena, kauniina, hoikkana monen herran kohde, olipa tanssittajan ikä tai tanssitaito sitten mitä tahansa. Hyvä niin, että sai kokea tanssiaskelia ilman sääntöjä.

Kasmir-orkesteri aloitti ja sivulavalla paikan saaneena ilmeisesti oli kakkosorkesteri. Fortuna esiintyi isommalla päälavalla. Illan musiikillinen anti oli Fortunalta hyvää, mutta Kasmirilla enemmän tanssittavaa. Molempien orkesterien äänen voimakkuudet olivat moneen otteeseen liian lujat, varsinkin Fortunan.

Solistina Arja Koriseva tuntui vaatimattomalta sitten verrattuna entisaikojen. Hänellä ei taida olla paljon esiintymisiä. Lieneekö Fortunan väkikään entinen. Jari Grek Kasmirin solistina on valovoimainen, komea ja äänikin on samaa luokkaa. Häntä kuuntelen mielihyvin.  Orkesterissakin on jo jonkin aikaa soittanut koskettimia aiempi Pekkaniskan Poikien soittaja.

Kun paikalla on kaksi orkesteria, joilla molemmilla solistit, niin illan tanssilajillinen musiikin tarjonta kärsii. Alussa oli kummallakin orkesterilla omat osuudet ja lopussa vain Kasmirilla. Eli jenkat soitettiin ennen ensimmäistä solistiosuutta. Masurkkaa ei soitettu koko iltana ja polkat Kasmirin lopun ilman solistia olevalla osuudella. Liian myöhäinen ajankohta kaikkineen. Paikalla ei ole enää paljonkaan tanssijoita ja tanssikunnonkin puolesta polkat tulisi soittaa alkuillasta.Muutoin illan lajilliset kappaleet olivat hyvät. Tangojakin tuli useita. Arja Korisevan Yön kuningatar ei yltänyt lähellekään Eija Kantolan laulua. Onhan Kantolalla todella hyvä orkesteri Omega taustallaan ja eron huomasi kyllä nyt.

Oma iltani sujui jonkin verran tanssien ja paljon istuen. En välitä liikkua tanssilattialla epämääräisin askelin, vaikka pääsin niistäkin osalliseksi. Vaikeinta oli foksin tanssiminen humppana. Sain herrankin muuttamaan askeliaan, taisin yrittää viedä. Mutta illan hyvät osuudet olivat polkat, hitaat valssit ja slovarit oikein hyvän, varttuneen herran kanssa. Samaa luokkaa oli myös itseään vaatimattomana tanssijana pitävän herran kanssa muutama kappale. Jiveä, fuskua ja buggia olin ihan hyvässä viennissä erään herran kanssa. Sielun rauhan ja tyyneyden sai aikaan herra, jonka tanssia seurasin useaan otteeseen ennen naistenhakua. Jokin hänen tyylissään sai minut hakemaan häntä. Kohtelias hän oli, valitti märkää paitaansa. Kaikillahan siellä oli kuuma. Mutta se millainen hänen syliotteensa oli vei melkein jalat alta. Reipasta foksia kunnon askelilla. Täydellinen vartalokontakti ja jalkojen sijainti, ettei toista potki tanssiessa. Yläkropan ja käsien asennot sopivat. Pääkontakti kohdallaan. Sitä olisi voinut jatkaa loputtomiin. Myöhemmin hän haki jollekin hieman nopeammalle ja vielä yhden kappaleparin tanssimme ihan illan lopulla. Kesän ensimmäinen tanssi-ilta se oli hänellä. Ei se tanssitaito mihinkään katoa, jos tanssiminen/opettelu on joskus ollut tarkkaa ja sääntöihin perustuvaa. Hän oli tanssija sielultaan, kropaltaan ja taidoiltaan.

Viimeisen valssin katselin, kun matkaseurani oli jo pitkään tanssinut illan komeaäänisen solistin kanssa. Tanssitaito niin soittajilla kuin laulajillakaan ei voi olla pahasta. Kotimatkalla minun oli vaikea pitää silmiäni auki. Metsäisiä teitä saimme ajaa ilman häiriöitä. Kaikki metsän eläimet olivat onneksemme nukkumassa.