Viihdekeskuksen avajaistanssit 17.10.2009

Avajaistanssit Jyväskylän Viihdekeskuksessa olisi luullut kutsuvan enemmänkin tanssiväkeä. Kuulinkin, että osa seudun väestä olikin muilla mailla vierahilla.

Illan aloitti Muuttolinnut-niminen orkesteri, joka soitti oikein hyvää tanssimusiikkia. Toisen kolme varttia soitti Tommys-orkesteri. Minä pidän heidän soitostaan ja varsinkin sen puhaltajasta, joka myös laulaa upealla äänellä. Illan aloituskappale on kaunistakin kauniimpi instrumentaaliesitys unelmasta. Sen Tom soittaa saksofonillaan niin, että sen sointu ja syke vie mukanaan.

Ensimmäinen tunti oli miestenhakua ja väkeä oli vähän. Hyvinkin tanssivaa tämä joukko kuitenkin oli. Minuakin haki mm. salin parhaisiin kuuluva, myös tanssin hyvin persoonallisesti ottava herra. Siitä on aikaa, kun edellisen kerran tanssimme enkä muista edes missä. Tavallinen valssi se oli, mutta mikä vienti, ei sipsuttelua. Sellaista voisi tanssia useammankin kuin kaksi kappaletta.

Toinen tunti oli naistenhakua. Väki alkoi lisääntyä, mutta mitään tungosta ei vieläkään ollut. Sain haettua muutamaa herraa tanssimaan, mutta taukoja tuli. Naisia oli jo aika paljon tunnin lopussa eli oli vaikeaa päästä hakemaan, kun vaihdot pääasiassa tapahtuivat lennossa, ei maltillisuutta.

Osuutensa lopussa Tommys soitteli hyvärytmiset polkat kunnon tanssiorkesterin tapaan. Yksi tuttu polkkaherra oli hakenut minua tanssimaan aiemmin, mutta ei häntä nyt näkynyt. Sitten huomasin illan alun valssitaiturin seisovan sivussa ja hänet sainkin tanssimaan. Polkka oli samaa taitavaa menoa kuin valssikin. Rentoa ja rytmillistä, selkeät suunnanvaihdot. On se vain jotenkin ihmeellistä, miten toiset osaavat viennin. Olipa se mitä tahansa. Omasta halusta ja yrittämisestä oppiminen on. Emme vain itse kukin ihan kaikkea välitä opetella ja jos se vielä vaatisi kovasti harjoitusta, me sivuutamme sen lajin.

Kadonnut polkkaherrakin ilmaantui paikalle, lie sitten pitänyt lepotauon polkan aikana. Kun vielä oli yksi kappale naistentuntia jäljellä, niin sain haettua hänet jollekin nopealle kädenalitukselle. Olipas hän siinä kevyesti askeltava - hyvä kun pysyin mukana.

Kolmas tunti oli sitten jo täyttä ahtautta, lähinnä naisten osalta. Paksu naismassa työntyi puoliväliin lattiaa ja takana oli useampi metri tilaa, josta jotkut miehet hakivat ja siinä myös tanssin aloittivatkin. Minä luovutin, mutta penkistäkin haki joku tuttu.

Olen kai ollut viime aikoina niin paljon siisteissä tansseissa, etten tuollaista kestä. Olen käynyt vuosien mittaan paljon tässä paikassa ja joskus on ollut vastaavaa, mutta useimmiten ihan hyviä tansseja on ollut. Koko väkimäärä ei ollut suuri. On ollut joskus paljon enemmänkin väkeä. Nykysuuntauksena naistenhakutyyli on mennyt sellaiseksi, etten sitä jaksa ymmärtää. Vaikka ymmärrän, että kaikki haluavat päästä tanssimaan, mutta ei se auta, että koko hakurivi työntyy keskelle lattiaa.

Huolimatta, että Charles Plogman lauloi jonkun muunkin kappaleen kuin buggia, niin illan kappaleista reilu puolet oli jonkinasteista kädenalitusta. Vähille jäivät perinteiset lajit, jos nyt oli jotain hitaitakin fiilistelykappaleita. Humpankin väki meni suunnilleen pukkina ja minusta muutama pari yritti reunoilla tanssia perinteisesti. Heikkoa oli minusta myös se,  että toinenkin orkesteri innostui nopeille. Ehkä heillä oli tarvetta näyttää, että kyllä hekin osaavat soittaa laidasta laitaan musiikkia. Ajattelin heidän olevan enemmän perinteisen kannalla ja tasaavan illan antia. Heidän kosketinsoittajansa lauloi kauniisti, mm. Minun tieni, siis suomeksi. Englannin kielisenä sen olen kuullut esitettävän aiemmin.

Jos minä olin pettynyt illan kappalevalikoimiin (huolimatta 18 tanssitusta kappaleparista reilun kolmen tunnin aikana ja jos olisin ollut vain röyhkeämpi hakija niin kuin parikin naista, jotka veivät lähes käsistä herrat), niin oli paikalla iso joukko samoin ajattelevia liian nopeasta musiikista. Nimittäin jo naistenhaun aikana klo 23-24 aikana poistui väkeä ja ihmettelimme minne menivät, kun eivät palanneet. Puolen yön aikaan sali oli puoli tyhjä ja minäkin poistuin kun CP lopetti puoli yhdeltä. Tommysillä olisi ollut osuus vielä 1.15-2.00. Varmaan olisi tullut minulle mieleistä musiikkia, mutta olisiko ollut enää yhtään herraa minua varten….