Jyväskylän Viihdekeskuksessa 16.1.2010

Onneksi edes hiihtäminen on alkanut sujua kun tanssimisen kanssa on niin näin. Keski-Suomen tanssipaikkatarjonta on omassa luokassaan - heikkoa. Oikeita tanssipaikkoja on vain yksi, jossa ei tässä aiemmin ollut joka lauantai tansseja. Kaksi muuta ovat ravintolamaisia paikkoja, joissa voi myös tanssia.

Viihdekeskus näyttää nyt kuitenkin heräävän horroksestaan ja esiintyjälistalla on hyvän musiikin tarjoajia useampiakin. Souvarihenki vallitsi heti kahdeksasta alkaen niin lattialla kuin lavallakin.

Harvemmin on väkeä alusta alkaen ollut näin paljon ja koko ajan lisääntyen. Omat kannattajansa orkesterilla on ja kelpaa heidän musiikkiinsa tanssia, vaikkei fani olisikaan. Mukava oli havaita, että vielä vuosien/vuosikymmenten jälkeen Lasse Hoikka rumpujensa takaa nousee ja kumartaa kappaleen lopussa. Hän oli ensimmäinen esiintyjä, jonka muistan niin tehneen. Nythän lavalla näkee monenlaista kiitostapaa, mutta edelleen Varjokuvan soittajien kumarrukset ovat minusta kauneimmat ja hellyttävimmät.

Tanssiväki oli siis tänä iltana pariskunta-varttunut voittoista. Sykeorkesteri vei nuorempaa väkeä Revontuleen ja Antti Ahopelto ja Voimaorkesteri saivat  varmaan osansa tanssiväestä Martin Kievariin. Antti olisi ollut ehdoton suosikkini ja häntä olisin mennyt katsomaan ja kuulemaan, mutta valitettavasti olin estynyt matkasta sinne.

Souvarit soittivat ihan monipuolista tanssimusiikkia niin sylitanssijoille kuin kädenalitanssijoille sopivaa. Jenkatkin onnistuivat soittamaan alkuillasta. Kyllähän tavallisia valsseja soitettiin useita. Olisi jonkun niistä tilalle sopinut hitaammin soitettukin. Ainakin yhdet hitaat valssit tuli ensimmäisten tuntien aikana ja myöhemmin toiset. Oliko esittäjänä toinen orkesteri, en muista.

Tämä toinen orkesteri oli kyllä hyvä, etten sanoisi, parempi kuin Souvarit. Molemmat olivat hyviä, mutta tämä tuntematon soittokunta esitti tanssittavampaa musiikkia. Rautalankasaundi oli mukana ja kappaleet hyviä. Original Beat solisteineen oli siis mielenkiintoinen, minulle uusi orkesteri, ensi esiintymisineen tällä joukolla. Pidin heidän tavastaan esittää tanssimusiikkia.

Kun tuo kuuloni on tanssipaikalla usein valikoiva tai kuulen mitä toivon, niin heidän solistinsa esittelyssä kuulin nimen Sami Keskitalo. Ai, että tangoprinssi on lavalla. Uudemman kerran kuulin nimen Jari Välimäki. Jos nettittiedot osuvat oikein häneen, niin on hänellä kokemusta esiintymisestä. Komea herra hän joka tapauksessa oli ja lauloi hyvin. Rumpalin toimet olivat hyvin eloisat. 

Illan tanssini alkoivat mukavasti. Tuttuja oli paikalla. Vuorituntihaut suovat omat valinnat, itse kullekin. Illan edetessä oma intoni vai kuntoni laski ja ihan levollisin mielin istuin penkissäkin. Ehkä ei kysyntä ja tarjonta ollut ihan kohdallaan, siis minun kohdallani. Souvariväki ehkä sai sen aikaan.

Souvarit sen sijaan pettivät ilmoittamalla ensin, että tulee polkat ja muuttivatkin valssiksi, kun haut oli jo tehty. Tuttu polkkamies haki minua. Oli kyllä naistenhaku ja olisin itsekin hakenut häntä, mutta hän oli nopeampi. Ei siinä mitään, valssikin sujuu hänen kanssaan hyvin, ei ole mitään sipsuttelua. Illan viimeisellä osuudella tuli ne polkatkin. Toisen tutun herran kanssa ne tanssimme. Paljon oli vielä tanssijoita polkallakin, vaikka aivan liian myöhäisessä vaiheessa ne esitettiin. Ensimmäinen “polkanhakija” oli jo poistunut paikalta.

Illan aikana huomasin tumman hymyilevän herran, joka tervehti. Piti taas miettiä, missä olen tavannut hänet. Siinä sitten myöhemmin ylätasanteella, missä on juomavesitarjoilu, juttelimme. Hiihtomäen lavalla olimme tavanneet. Hänen muisti oli parempi. Menneen vuoden kultaisen harmonikkakilpailun loppukilpailuun osallistunut taitava soittaja hän on ja yksi tanssiorkesteri Helminauhan helmistä. Pidin kovasti heidän musiikistaan viime kesänä. He ovat oikea tanssiorkesteri. Nyt hän oli ilmeisesti kuulolla ja katselulla. Onhan aina hienoa ja ehkä opettavaistakin olla seuraamassa toisen/toisten orkesterien esiintymistä.

Aika kului hänen kanssaan jutellessa, kun huomasin, että kotimatkakyyti oli odottamassa. Tanssi-illan miellyttävyyden luo tanssiminen, mihin vaikuttaa osaltaan sopivat tanssiherrat ja suuresti myös esitetty tanssimusiikki. Plussaa illalle tuo sosiaalinen kanssakäyminen musiikkia ja tanssimista ymmärtävän ihmisen kanssa.