14.5.2010 Anne Mattila, Mistral ja Taikakuu

Ei löytynyt Suomen Tanssipalvelimelta tanssipaikan antamia tietoja, mutta ehkä jatkossa löytyy. Juttelin asiasta ja menettelystä paikanpitäjän kanssa. Perjantai-illan tanssipaikkoja ei ole kovin paljon, joten tämä paikka länteen mennessä on hyvä.

Kauniilla paikalla oleva vanha lava on kunnostettu uudelle tulemiselle. Lattiat oli uusittu ja lakattu vasta muutama päivä sitten. Ehkä asia olisi pitänyt hoitaa aiemmin tai jotain tehdä. Nyt lattiassa oli tahmeutta ja kun jauhoja pantiin luistoon oli paikoin liukasta varsinkin ilta-auringon puoleisella osalla. Toisaalta kengät tarttuivat hieman kiinni lattiaan. Avarat ikkunat olivat järvellepäin ja vastakkaiseen suuntaan tanssilattian toiselle puolelle. Orkesteri oli toisella seinällä ja vastapäätä vaatesäilytys, ilmainen juomavesipiste ja hakualueet, jotka aaltoillen vaihtoivat paikkaa illan kuluessa. Yhdessä nurkkauksessa rannan puolella oli alkoholijuomien myynti ja topakat vartijat ovella. Alaikäisillä ei täällä ollut onnea juomatoiveissaan. Lava on siis rannalla ja siinä rannan ja talon välissä oli matkailija-autoille paikat. Lavarakennus on ylempänä, joten järven yllä näki auringonlaskun hehkuvan kauniina.

 

Piha-alueella oli kahvio, jossa luukulta myytiin kahvia, pullaa yms. sekä makkaraa. WC:t olivat ulkorakennuksessa. Ihan siistit. Peilistä sai käydä katsomassa totuutta  ja juokseva vesi oli myös käsien pesuun.

Tavoilleni uskollisena en ihan joutunut alkuun. Piti nimittäin kysyä tietä huoltoasemalta. Alkuilta oli tanssillisesti väljää parin tunnin ajan. Väkeä saapui pikkuhiljaa ja Annen aloittaessa klo 23 paikka oli tukokseen asti täynnä. Kaiken kansan kirjo oli paikalla.

Illan esiintyjinä olivat Anne Mattila ja Mistral ja Taikakuu kera Janne Raappanan. En kyllä tiennyt mennessäni, että on kaksi orkesteria esiintymässä. Mistral aloitti illan. Taikakuu seuraavana. Vielä oli Mistralin osuus ilman Annea, jolla oli kaksi omaa osuutta. Toisella Annen osuudella oli Mattilan sukua lavalla hetken rummuissa - pikkuveli osoitti suvun musikaalisuuden. Juttelinkin illan alussa ulkosalla nuoren herran kanssa. Musiikin opiskelua on ja kitaransoiton opiskelun toivoo voivansa aloittaa syksyllä. Sukua riitti myös tanssilattialle. Anne itse oli tanssimassa illan alussa ja pikkusisko Anitta oli pitempäänkin tanssimassa erään herran kanssa.

Mistralin soittojen aikana tuli useita tanssilajeja. Niin hidasta valssia kuin rumbaa, jenkkaa ja polkkaa ja kaikkea siltä väliltä. Rumbaa esitti myös Taikakuu, jos musiikissaan illan aikana oli oma leimansa. Katson heidät bilebändiksi, vaikka nyt mm. toisella vai kolmannella osuudella oli kauniitakin kappaleita, hilltyjä, joissa laulajan ääni tulee edukseen. Kaukana ovat ne ajat, jolloin ihailin heidän soittoaan.

Nyt heitä ihailee uusi nuori sukupolvi ja heille musiikki onkin valittu. Hyvä asia, että on kaksi erilaista soittokuntaa paikalla. Nuorta väkeä olikin runsaasti. Illan teemana oli siis joka toinen 45 minuuttinen musiikkia, jossa osasta en erityisesti pidä, mutta tanssiahan voi kaikkea. Se toinen 45 minuuttia sopi hyvin minun tanssijaloilleni.

Sambaa soitettiin useampi kappale ja yksi ainakin tuntui hyvin salsamaiselta. Ilmeisesti se oli Taikakuun osuudella. Paljon oli nopeita kappaleita illan aikana.

Oma tanssi-iltani alkoi mukavasti herran kanssa, joka läntisestä Suomesta oli tullut paikalle. Tavattu aiemmin mm. joissakin Tanssinet.tansseissa. Kahdet rumbat, hitaat valssit ja fuskuja ainakin tanssimme. Hakijoissa oli tuntemattomia ja ihan joku tuttu. Polkat olivat vauhdikkaat herran kanssa, jota en ole tavannut kuin kerran tai kaksi aiemmin. Lattian pinta oli kyllä arvoitus, miten polkat sujuvat. Sujuivathan ne ja hyvässä viennissä. Jenkat sopivat myös meille. Monta mukavaa tanssia tanssin eri herrojen kanssa varsinkin alkuillan aikana. Tangotkin tuntemattoman herran kanssa, joka kertoi tanssiharrastuksensa alkaneen vasta varttuneella iällä.

Vasta Annen aloittaessa kello 23 joku kertoi, että on sekahaku koko illan. Ei sitä missään lukenut niin kuin ei hakualueitakaan ollut merkitty. Aluksi naiset seisoivat lavan reunalla, tanssialueen ulkopuolella, mutta loppua kohti osa oli tanssilattialla ja herratkin olivat siirtyneet siihen vastaan eli tanssilattia tukkeutui siinä.

Jo ennen kuin tiesin, että kaikki voi hakea toisiaan, Raappana ilmoitti edellisellä kappaleella tulevista tangoista. Vähän aiemmin olin nähnyt erään tutun ja hyvin mieleisen tanssiherran saapuneen paikalle ja menevän sinne juominkipuolelle. Yleensä en ole nähnyt häntä niissä puuhissa ja tuskin enempi nautti täälläkään. Tämä talo kun tarjoaa mahdollisuuden humaltua ja kun on yöpaikka rannassa, niin mikä ettei.

Hain siis häntä tanssimaan. Tangot ja hitaat valssit ovat hänen kanssaan olleet sellaisia kuin olen toivonut niistä lajeista. Raappana vielä mainitsi Kaija Lustilan nimen, joten odotin huumaavaa Seinäjoen tangoa. Väkeä oli kylkikyljessä lattialla ja ihan lavan rannan puolella saattoi ottaa hieman pitempiä askelia. Ei tango oikein kolahtanut Raappanan laulamana. Jos se muutenkin on Seinäjoen uuden tangosuunnan tuotoksia. Toinen tango sopi paremmin hänelle, Tulisuudelma.

Jossain vaiheessa iltaa olin huomaavani ahtaudessa tanssivan erään laulu- ja soittomiehen enkä erehtynytkään. Mukava oli tavata hänet vaimoineen ihan vain viihteellä. Hän on ainoa tietämäni miespuolinen laulaja, joka esittää tangon Vie meidät rakkauteen. Muistan ensi esityksen, joka oli yllätys ja sai minut kyllä vähintäänkin hurmioon ja pelkästään kuuntelemalla.

Olen kai kiittämätön, mutta kaksi tanssiherroista alkoi viedä humppana kappaleita, joihin en suostunut tai minun jalkani eivät suostuneet. Toinen oli kaunis Annen kappale, jonka ainakin vaihtoaskelella voi mennä. Siihen herran jalat eivät lähteneet. Taisin sitten vain siirrellä jalkojani. Toinen oli vastaava, mutta saimme juttua aikaan ja epärytmi unohtui leppoisasti jutellessa. 

Mutta epärytmi ei ollut Lapissa tapaamani herran kanssa. Iloinen oli yllätys tavata hänet. Tanssit sujuivat, minkä nyt jenkoissa en tainnut joka kuviolle sattua mukaanNolostunut Muuten kai kohtuullisesti. Ihan Annen osuuden lopussa kuulin sielusta ja salamoinnista sanottavan lavalta ja olin äkkiä liikkeelle. Sain edellisen jenkkaherran käsiini ja “Sielu salamoi” lavalla. Annen ja basisti Sputnikin duetto on yksi parhaita, mitä heidän illoissaan olen kuullut. Siihen oli hyvä  päättää tanssi-ilta.