Syvälahden lavalla 1.5.2010

Hyvien tähtien alla minun pitäisi liikkua vielä tämä pyhänseutu, vaikka vapunvastaanottajaiset eivät siltä tuntuneet. Nyt sen sijaan minut sai hymyilemään sade, aurinko ja oikein leveä sateenkaari, joka osoitti aarrearkun paikaksi matkakohteeni. Matkalla oli siis hiirenhäätunnelma, kun tuulilasiin sade pisaroi ja aurinko paistoi kirkkaasti pilvien lomasta. Biorytmitkin olivat kohdallaan, joten itsestäni on kiinni tämän illan onnistuminen.

Ensi kertaa yli puoleen vuoteen ajelin entisen kotikylän suuntaan, tuntui vieraalta. Niin sitä olen unohtanut entisen ja on uudessa elämässä kai liikaakin pohtimista nykyisin, jotta kaikkea ei tarvitse muistaakaan.

Arvelin, että väkeä on paikalla, sillä koleasta säästä huolimatta avajaistansseihin saapuvat tanssijat ja muutkin juhlijat. Orkesterit Väriloiste ja Tommys kera Plogmanin ovat hyviä esiintyjiä. Heidän tansseissaan olen vuosien mittaan ollut ja molemmat orkesterit soittavat oikein hyvää tanssimusiikkia. Tommysin iloinen soitto ja joissain kappaleissa showmainen esiintyminen saa hymyn huulille heitä katsoessaan. Upeaa kuulla saksofonin soittoa. Väriloiste on tuttu takavuosien SMORK-kilpailuista, joissa he tasaväkisinä olivat voittaneen Nelinpelin kanssa. Hopeaa silloin tuli. Silloin Ylläksellä paikallaolleena sain elää mukana tunnelmissa.

Kun olin paikalla jo ennen yhdeksää, niin viileässä säässä aloitin illan kahvilla ja pullalla. Seurakseni sain tanssituttuja ja edellisen illan tanssipaikkakuulumiset siinä vaihdettiin. Makkaranpaistorakennuksen yhteydessä olevaan vaatteiden säilytykseen takkia viedessäni melkein törmäsin toisen orkesterin tuttuun muusikkoon enkä vielä arvannut, että lavalla on toinenkin tuttu. Muutama sana vaihdettiin kuulumisia.

Väriloiste aloitti illan ja ilta alkaa yleensä hyvin, kun valssille pääsen. Niin nyt kävi ja siitä se jatkui välillä tanssien, välillä seurustellen tuttujen kanssa ja heitä olikin paikalla. Toiveita hyvästä illasta sain, kun jo valssilla vilkaisin lavalle. Bassoa soitti tuuraajana herra, jota en unohda koskaan. Taitava soittaja, soittaa kontrabassoakin toisessa orkesterissa ja ammatikseen kaupunginorkesterissa. Lisäksi hän laulaa vakituisessa orkesterissaan ja ääni on hyvä. Kaiken päälle hän on tanssija ja tanssimista harrastaa lavatasoa  vaativimmissa piireissä.

Illan kulku tällä lavalla on niin, että miehet hakevat paitsi klo 21.30-22.00 ja 23.00-24.00 hakevat naiset ja sekahaku on klo 24.00 lähtien. Nyt ensimmäinen naistenvuoro ei tullut yllättäen, mutta varsinainen tuli. Silloin paloi vielä miehet-kyltti ja masurkka alkoi soida. Ajattelin, että hakisinko tuota herraa, jonka kanssa polkat alkuillasta sujuivat hyvin. Päätin siinä sekunnissa parissa, etten tee niin. Samassa vaihtui vuoro naisille ja olin auttamattomasti myöhässä. Melkein tukistin itseäni hienovaraisuudestani ja kaihoten katselin tanssijoita. Oikein hyvin se soitettiinkin.

No, onneksi illan aikana oli niin paljon muuta hyvää. Sain tanssia tangoja, foksia ja fuskua, humppaa buggina, hitaita, jiveä, kahdet chachaat, rumbat ja kahdet hitaat valssit sekä ne polkat ja jenkat. Toiset hitaat valssit kyllä menivät väli- ja muussakin tahdissa, mutta ne toiset unelmaviennissä. Kolmannet hitaat valssit taas missasin hitaudellani. Niinpä varsinainen naistenhaku ei sujunut reippaasti hakien ja osin siksikin, kun tanssin muutaman kappaleen peräjälkeen illan mieleisimmän herran kanssa.

Tungosta oli suurimman osan iltaa ja jo alkuvalsseista lähtien lattia oli täysi. Entisen kotikylän miehen kanssa oli mukava tavata ja tanssia useampi kappale. Samoin ahtauden takia melkein paikallaan tanssittu chachaa herran kanssa, joka osaa kyllä viedä ja ihailen hänen masurkan taitoaan. Siinä hän erottaa viennin vaihtelun jenkka- ja polkkaosuuksilla eräissä masurkoissa, joissa jenkka- ja polkkaosuudet eivät mene yksyhteen. 

Kun Väriloisteen aloituksen jälkeen Tommys nousi lavalle, en arvannutkaan, että solisti Charles Plogman aloittaa myös heti. Niinpä toive Tommysin hyvästä tanssimusiikista illan alussa jäi haaveeksi. Ei sillä, kauniita ovat Plogmanin kappaleet ja sopii niihin muutakin kuin nopeita lajeja. Jopa tangot.

Illan aikana soitettiin useammat tangot ja Tommys-orkesterin sydän toteutti toiveeni heidän viimeisellä osuudellaan. Lattialla oli kohtuullisesti tilaa, sillä osa väestä poistui jo aiemmin. He aloittivat hyvällä jivellä ja sitten toiveeni tangot ja perään hitaat valssit. Sain ne tanssia hyvin mieleisen herran kanssa, joka pitää lattareista ja niin oli hitaassa valssissakin ykkönen hallussa, jos minun chasséni ei ihan ollut. Harvoin saan tanssia hidasta valssia oikeaoppisin askelin ja oikeassa rytmissä. Oma taito alkaa olla kadoksissa. Tangot hänen kanssaan vievät sydämen syvyyksiin ja täyttävät tangosielun. Illan aikana ahtaudessakin hänen kanssaan oli todella hyvä tanssia useita muitakin kappaleita, sillä meitä ei kukaan töninyt. Hänen vientinsä ja tilannehallintansa on täydellistä. Ehkä hänen pituutensakin auttaa asiaa. Kahden orkesterin illoissa tanssiva muusikko voi halutessaan osan tauoistaan olla tanssimassa ja tekeekin varmaan hyvää pitkän automatkan ja soittojen välillä.

Nämä vapputanssit jäävät mieleeni mukavasta illan kulusta, monista hyvistä viejistä ja ennen kaikkea harvoin tapaamastani herrasta ja tansseista hänen kanssaan.