03.09.2010 Hiekkarannan lavalla

Perjantai-illan vilutansseissa olivat Helmenkalastajat ja Tomi Markkola & Fernet. Orkesterien takia matkani tein enkä pettynyt illan musiikkitarjontaan.

Väkeä oli aluksi vain muutama tanssija ja oli tosi kylmä. Olin saapunut kerrankin ajoissa tanssipaikalle. Tiesin, että Fernet aloittaa valsseilla, joista toinen on mielivalssejani Kielon jäävyväiset ja Pekka laulaakin sen.

Siinä ennen aloitusta lavan reunalla juttelin Helmenkalastajien Jarkon kanssa ja sanoin valsseista ja ettei ole juuri tanssittajia, kun ei ollut montakaan ihmistä. Jatkoin vielä, että sinä et kai osaa tanssia??? Vastaus oli, että osaan kyllä. Niin tanssimme valssit ja myöhemmin illalla Jarkko sanoi ohimennen, että nyt on sitten tullut tanssittua - kuusiko paria vai kappaletta! Hän on orkesterin upeaääninen solisti, pääasiassa, ja on koko ajan mukana ja soittaa kitaraakin. Sellaisesta orkesterista pidän.

Tanssijat saapuivat hiljalleen paikalle ja voi sanoa tanssien sitten oikein alkaneen. Paikalle tuli eräs pari, jonka herran kanssa humppa on hauskaa ja sotkeennun silloin tällöin ja hän sen kun kehuu, miten mukavasti tanssimmeNolostunut Nyt hän haki jollekin hitaalle slovarille ja ensi kerran juttelin naistenrivissä rouvankin kanssa.

Tuntemattomia olivat useimmat hakijoista ja ei tanssitaitokaan ollut erityinen. Oli vaikeaa tuntea tanssin iloa. Jokin vain ei sujunut. Ei edes tangoilla. Masurkalle haki itseeni verrattuna hyvin pitkä, varttuneempi herra. Melko hyvin vei, mutta ei antanut tilaa puolen vaihdossa ja niinpä loikin hänen edestään puolelta toiselleOtsan rypistys

Tutuista oli iloa. Pohjanmaan tanssiherra oli paikalla ja mukava oli päästä jenkat tanssimaan ja saman miehen kanssa fusku/foksit. Naisia oli taas enemmän, joten tätäkään tuttua en sitten naistenhaulla ehtinyt hakemaan. Etelämpää Pohjanmaalta, mitähän maakuntaa tai osaa nykyisin lieneekään oli eräs tuttu herra. Monta kertaa etelässä tavattu ja monilla lavoillakin. Kilpatanssitaustainen hän on ja vie mukavasti lattareita ja sylitanssit hänen kanssaan tuovat tanssin ilon.

Naistenhaulla en ikävänä ihmisenä jaksanut hakea heitä, jotka alkuillasta kävelyttivät. Enkä monta muutakaan. Mutta joku tuttu jäi kuitenkin “haaviini”. Erään tanssitutun tangontaitajan kanssa rumban tanssimme viivytettynä tulkintana. Hän kertoi, ettei juuri enää tansseissa käy - töiden takia.

Suurimman ilon illassa antoivat soittonsa lisäksi Helmenkalastajien tanssitaitoiset herrat. Jos masurkka ei mennyt vieraan herran kanssa hyvin, niin nyt polkassa ei ollut sitä ongelmaa. Vaikka polkka on aika yksiselitteinen tanssi, niin aina se ei suju ihan hyvin, vaikka kumpikin olisi hyvä tanssija. Haitaristi Timon kanssa se meni kuin oppikirjan mukaan ja kuin olisimme ennenkin tanssineet yhdessä. Ei sillä, sujui hänen kanssaan jotain muutakin oikein hyvin. Basistin kanssa olen tanssinut ennenkin ja hidas valssi on, mistä hänkin pitää kovasti. Sitä odotellessamme sujuttelimme lattialla muita lajeja jopa sambaakin. Onneksi hänelle kelpasi muutkin tahdit siihen lajiin. Minun jalat harvoin tekevät lajin mukaisia siirtoja, kropasta puhumattakaan.

Tomi Markkolan kappaleet ovat kaikki kauniita  ja hänen äänensä antaa niille ulottuvuutta. Pidän todella hänen äänestään. Hänen esittämänsä Julian olin suunnitellut fanittavani orkesterin edessä, mutta se menikin toisen soittokunnan herran kanssa tanssien. On siinä kappaleessa tosi hyvät rytmit ja jo ensi tahdeista tunnistan kappaleen. Kiitos Janne Leinon, ex-Charlies-orkesterin jäsenen, joka on tehnyt aikanaan kappaleesta Tomille oman sovituksen.

Fernet ja Helmenkalastajat siis vuorottelivat illan ja soitot ja soinnut olivat kyllä kohdallaan. Olin paikalla loppuun saakka, sillä halusin kuulla Helmenkalastajien päätösosuuden. En vain tiedä milloin ja missä seuraavan kerran pääsen heitä kuulemaan. 

Olen pitänyt kauan Fernetin esityksistä sekä yksin että solistinsa kanssa. Orkesterin Pekka hoitaa paljolti laulupuolta ja Tomi on solisti, jota kyllä kuuntelen hartaasti. 

Illan parhaat puolet olivat hyvät tanssikappaleet ja taitavat soittajat/ esiintyjät, joista toisen orkesterin herrojen kanssa koin myös tanssin iloa. Ikävä kyllä tanssiväessä oli vähän, joiden kanssa tanssin tarkoitus täyttyi minun tanssisielussani.