16.10.2010 Revontuli

Nyt olin ajoissa paikalla, kun en tiennyt, mihin aikaan orkesteri aloittaa. En halua jättää väliin orkesterin basistin laulamaa valssia Kielon jäähyväiset.

Tulihan se nytkin. Ensimmäinen valssi oli tilausvalssi 80 v herralle. En tosin nähnyt oliko hän tanssimassa. Kaksi settiä soitti orkesteri ja kolme lauloi Tomi. Pysyinköhän luvussa. Kotiin lähdin kun pojille jäi vielä omaa soittoaikaa. Musiikista en voi valittaa. Tämä joukko on varman päälle hyvin soittava ja jos pidän basistin äänestä, niin Markkolan ääni on tangokuninkaiden parhaita. Ei ole monta muuta mieslaulajaa, jonka äänessä on syvyyttä ja varsinkin tangoissa sitä oikeaa hehkua, mikä tekee tanssimisesta sielua koskettavaa.

Nytkin hänen laulamansa tangot veivät tunnetilan syvyyksiin. Varsinkin kun oli sopivat herrat viejinä. Vaikka tanssiväki oli sitä ihmisjoukkoa, joka pitää tanssipaikkoja yllä ja kiitos heille, niin paikalla oli itselle mieleisiä viejiä muutama.

Linja-autolla oli tullut Mansesta asti autolastillinen ihmisiä. Mukana oli yksi minulle tuttu, hyvin vievä herra. Mukava oli tanssia polkkien lisäksi muutakin. Eräs toinen tuttu aiemmin etelämpänä asunut oli muuttanut keskelle maata ja yhdet tangot, bugit ja jivet olivat illan mannaa.

Illan alussa soitetulle tangolle haki sympaattinen herra, jota silloin tällöin tansseissa kohtaan. Näytti, että mahdolliset tangoherrat olivat jo lattialla ja ajattelin, että haen tuota herraa, jos ei hae ketään. Telepatiaa kai, vai jotain muuta. Hän vie kaikki tanssilajit kauniisti. Myöhemmin jotain hidasta lajia ja myös hitaat valssit. Miten joidenkin kanssa on helppo tanssia ja olla vietävissä, kun taas välillä ei onnistu ilon tunnetta löytämään.

Naistenhaulla hain chachaalle herraa, jonka olin nähnyt tanssivan sitä lajia ja joskus aikoja sitten olin tanssinut hänen kanssaan jotain muuta. Oli vaikea chachaa jo sen takia, että hän puristi käsistäni. Niin nautittava kuin ko.laji parhaimmillaan on, nyt oli seuraamiseni vaikeaa. Minussa kai se vika oli, mutta nyt en pystynyt parempaan.

Tangolle haki myös eräs kauan sitten tansseissa tapaamani herra. Hänen mielestään siitä oli vuosi kun oli viimeksi tanssittu. En sitten tohtinut kysyä, että missähän tämä tapahtui. Kasvot muistin ja nauravat silmät. Kunnon foksia tanssimme myöhemmin illalla. Hänestä tulikin mieleeni 2008 Finlandersien Aarne Hartelinin voittokappale Seinäjoelta En kasvojas muista. Siinä on aivan mahtava sanoitus, jos nyt oikea tango se ei ole. 

Olin juomatauolla, kun Tomi alkoi laulaa jotain, mikä se nyt olikaan, mutta toisen kappaleen alkurytmit tiesivät, että minun on päästävä lattialle. Siinä vieressä tanssisalin ulkopuolella nautti kahviaan seisten eräs tanssituttu ja vaikka oli miestenhaku, pyysin tanssimaan.

Janne Leinon (aiemmin Charliessa mukana ollut ja nyt soolouraa tekevä herra) jo vuosia sitten Tomille sovittama kappale Juliasta on oikein rytmikäs ja mukaansa tempaava jo musiikinkin puolesta. Pojat soittavat sen todella hyvin. Tomin laulusta puhumattakaan.

Juttelin lopulla iltaa aiemmin paljon etelän lavoja kierrelleen herran kanssa. Se tunne mikä minulla on ollut vuoden ajan asuessani näillä seuduilla, ei ole ihan väärässä. Tanssikulttuuri etelässä on erilainen. Liikkumistapa tanssilattialla, toisten huomioiminen ja lisänä tietysti tanssitaito. Se on jokaisen oma asia, mutta on kyllä silmälle ilo katsella hyvin tanssivia ihmisiä, jotka huomioivat toiset tanssijat. Askelpituus on ensimmäinen asia, mihin silmäni kohdistuvat. Ehkä siksi, kun itseäni taas kerran valssilla vietiin kengän pohjan mittaisin askelin. Valssi on vaikea laji, jos keskittyy suuntiin ja pyörimisiin. Pyörähdys jää usein puolitiehen ja silloin on suunta ja askeleet jo menossa takaa tulevia kohti. Tekisi mieli kysyä sellaiselta viejältä, että oletteko tullut ajatelleeksi, voisiko asialle tehdä jotain. Mutta monet tanssijoista ovat aina tanssineet niin ja se on heidän valintansa, ymmärtämättömyyttään. Viisaampi väistää näissä tilanteissa.

Revontulessa on miellyttävä henkilökunta. Paikan klubijäsenillä on pieni etuja, kuten ilmainen pääsy joka 8. kerta ja kahvi alennuksella. Nyt oli lisäksi kooltaan tuplaleivos, kotitekoisen makuista täytekakkua muiden leipomusten lisäksi. Hinta oli 1,90 euroa. Kieli oli mennä mukana sitä syödessäni. Kohtuullinen tanssi-ilta takanani ajelin hyvällä säällä kotiin. Ei juuri muita matkaajia näkynyt - taivaalla tuikkivat tähdet ja tulomatkan puolikasta kuuta ei näkynyt.