01.01.2011 Jyväskylän Viihdekeskus

Viime viikot saivat minut unohtamaan tanssimisen. Sen sai aikaan vilpittömän rehellinen ja aito mies - tai ainakin tuleva mies. Nyt ikää 11 kuukautta ja on täyttänyt mummon sydämeni.

Uusi vuosi kuitenkin alkoi tanssin merkeissä. Jyväskylän Viihdekeskus oli satsannut kahteen hyvään orkesteriin, Helminauhaan ja Sinitaivaaseen. Kumpikin tuttuja minulle.

Helminauhan solistina oli Dannyn orkesterissa esiintyvä Katja Lukin. Upeasti hän veikin osuutensa. Kappaleet olivat vuosikymmenten takaa olevia tanssillisia ja tuttujakin kappaleita.

Helminauha esitti myös juuri sellaista musiikkia, mistä pidän. Selkeitä kappaleita, vanhempaa tanssimusiikkia, unohtamatta nykyaikaakaan. Ennen solistia lauluosuudet esitti Mikko, jonka ääni on hyvä. Haitaristi on ollut Kultaisen harmonikan finaalissa. Koko miehistö on hyvännäköinen, nuoria herroja ja kun osaavat myös soittaa, niin kelpaa heidän tansseissaan olla.

Iltani alkoi hieman arkaillen. Niin käy joka kerta, jos olen ollut pois tansseista. Mietin, onnistuisinko pienen tauon jälkeen olemaan pois tanssipaikoilta. Nyt ei mitään erityistä halua ollut paikalle, jos en sitten ota lukuun Helminauhaa, joka taannoin soitti ja lauloi niin, etten voi heitä unohtaa.

Sinitaivas aloitti illan. Kauniit valssit saivatkin aikaan. Tuttu herra haki niille ja en häntä nähnyt kuin vilaukselta illan aikana, joten kiitoshakutapojeni mukaan en päässyt hakemaan häntä. Seuraavana oli foksi/fuskua ja senkin sain olla tanssimassa. Jatkoon seurasivat tangot ja sitä rataa vaihdellen eri tanssilajeihin sopivaa musiikkia.

Ensimmäisen tunnin aikana olin useamman kappaleen lattialla ja naistenvuoron seuratessa koetin parhaani mukaan olla nopea. Se tosin ei ole helppoa, kun yritin hakea tuttuja. Väkeä oli tunnin jälkeen jo yli "oman tarpeen". Voisi tietysti kopata lattialle lähimmän käteen sattuvan, mutta eihän niin tee kukaan hakuvuorossaan. Kyllä hakija haluaa jotain itselleenkin.

Jenkatkin tulivat naistenhaulla, jolloin olin vain miettimässä olisiko joku osannut tanssia kanssasi tai edes halunnut. Katsellen se meni niin kuin miestenhaulla tullut jenkka.  Sinitaivaan ekasetillä soitetut polkat katselin. Mukavia tansseja oli illan aikana usean herran kanssa. Monia oli entisten aikojen Tanssinet-tuttuja tullut paikalle ja mukava oli heitäkin tanssilattialla tavata.

Viihdekeskus oli vetänyt väkeä hyvin laajalti. Olin kyllä ajatellut, että Helminauhan takia olin paikalla, mutta Sinitaivas yllätti minut. Heti ensi soitoistaan alkaen. Mieleeni tulivat soittajien alkuajat joku vuosi sitten. Pidin suunnattomasti heistä, aitoudesta ja vilpittömyydestään. Jokin vain tuli ja en ymmärtänyt heidän tapaansa olla vain “oikeiden” tanssijoiden orkesteri. Minusta tuntui, että he muuttuivat soittajina ja varmasti nauttivat suosiostaan, uupumukseen asti. Varsinkin keikkaillessaan kesäaikaan ihan liian paljon. Mutta kun työtä tarjotaan, kukapa siitä kieltäytyy, paitsi ihan järkevät. Nyt he ovat jäämässä tauolle kuukaudeksi.

Mutta vielä niistä heidän kappaleistaan, tavastaan soittaa ja esiintymisestään. He olivat nyt sellaisia kuin aina olen toivonut heidän olevan ja sellaisia kuin joskus ennen. He olisivat voineet revitellä miten tahtoo kappaleillaan, mutta kaikki oli Uudenvuoden päivään sopivaa. Kauniita hillittyjä kappaleita. Nopeitakin, mutta ei mitään tappotahtista soitantaa. Jivet olivat jivejä, salsa salsaa, tangot tangoja ja niin edelleen. Kiitos heille koko sydämestäni. Uusi vuosi alkoi hyvän tanssimusiikin merkeissä. Hyvä oli myös, että sain syytä “palauttaa” heidät  paikalleenHymy