08.01.2011 Martin Kievarissa

Tämän tanssimatkan tein mielenkiinnolla. Orkesteri Kiintotähdessä oli uusi soittaja. Halusin nähdä, miten hän on sulautunut joukkoon ja joukko häneen. Kiintotähdessä onkin ollut reilun vuoden aikana muutoksia. Rumpali ja kitaravirtuoosi tulivat aiemmin ja nyt vähän aikaa sitten kosketinsoittaja-haitaristi-laulaja-spiikkaaja, jonka hyveisiin tulee mainita hyvä tanssitaito. Meneehän siinä joku aika, kun kaikki alkaa sujua kuin vettä vaan. Kyllä jo nytkin yhteinen sävel oli löytynyt.

Yläkerran tanssitilan yhteydessä oli mahdollista saada aiemmin kahviakin, mutta sitä ei ollut enää. Niinpä aloitin taas kahvikupposella ja pullalla alakerran ravintolassa. Siitä kulki ohitseni illan tähti, Teuvo Oinas. Miehisen halauksen sain ja toivottelimme hyvää iltaa toisillemme.

Ilta alkoi levymusiikilla, mikä oli tällä kertaa orkesterin. Pidin siitä kovasti, enemmän kuin paikan lavaisännän kappalevalinnoista. Varttia vaille yhdeksän aloitti orkesteri ja Oinaskin ajallaan. Kyllä heitä on kaksi upeaa varttunutta tangokuningasta, joiden äänissä on juuri sitä mitä tangokuninkuus minun mielestäni pitää sisällään. Oinas on toinen ja Kari Piironen toinen.

Tuntui hyvältä katsella ja kuunnella soittajia, jos oli hyvä tanssiakin. Nuori kitaristi on lunastanut yli vuoden aikana paikkansa ja pidän hänen kitaraosuuksistaan. Ja Caminitossa aiemmin ollut Pepe sopii orkesteriin kuin piste iin päälle. Kun joukossa on myös taitava ja tyylikäs rumpali ja hillitty bassokitaristi, niin tällä joukolla ylletään kauan ja korkealle.

Illan kaksi ensimmäistä tuntia, miesten ja naisten hakuja, sujuivat tanssien. Itsekin innostuin hakemaan eikä se tuntunut edes vaikealle. Seuraavat kaksi tuntia olivat tasaantumisvaihetta eikä koko aikaa lattialla - eikö vanha jaksakaan tanssia… Mutta olo oli eri luokkaa kuin edellisenä iltana. Viihdyin hyvin.

Tanssilajeista ei ollut puutetta. Kolmet tangot ainakin tanssin. Ja melkein tangot soittajan kanssa, kun oikeat taukoajan tangot eivät sattuneet kohdalle. Fusku hänen kanssaan oli kyllä fuskua. Erään tutun kanssa kahdet humpat olivat kyllä mukavat, sillä en tiedä yhtään mitä tulee olemaan ja aina on ollut persoonallisen hauskaa vientiä. Taisimme tanssia tangotkin. Tuttuja olivat herrat, joiden kanssa tanssin paitsi naistenhaulla soitetuille hitaille valsseille hain tanssitaitoisen näköistä herraa ja olikin sitä. Hitaan valssin ykkönen oli hallussa koko tanssin ajan. Siihen ei voi olla kiinnittämättä huomiota ja siitä viejä ansaitsee kiitoksen. Sain myöhemmin tanssia kahdet muut kappaleet hänen kanssaan eli pitäisi vain uskaltaa hakea tuntemattomiakin ja hyvällä onnella tulee itsekin haetuksi.

Orkesteri esitti uuden kappaleen Julie, Pepen orkesterille valitseman ja taisi olla hänen sovitustaankin siinä. Kuuntelin kovasti tanssiessani, kuulinko oikein kappaleen nimen. Olin kuullut, niin minulle kerrottiin myöhemmin. Fuskuna tanssin sitä, mutta voi varmaan tanssia miten haluaa.

Yksi miinus orkesterille on annettava. Polkat soitettiin Oinaan osuuksien jälkeen. Ne olisi ennättänyt soittaa alkuillasta, joskin vuorotuntihaku voi sotkea soittajien ajatuksia. Mutta mieluummin vaikka naistenhaulla kuin reilusti yli puolen yön jälkeen. Kaiken kaikkiaan nämä olivat parhaat tanssit viimeisten päivien ajalta.