02.06.2011 Kivistön työväentalolla


Vähän oli väkeä. Lämmintä oli ulkona ja sisällä kuuma. Paikan herrat eivät ole lämmenneet suhteeni, joten nämä ehtootanssit eivät saa suurta painoarvoa tanssimaailmassani paitsi kaksi herraa sai aikaan mielihyvää. Toinen oli tuttu, toinen ihan vieras. No, oikeastaan iloa tuottivat myös sambat kolmannen herran kanssa.

Orkesteri esitti kappaleensa kolmen miehen voimin ja yhden äänin ensimmäiset 45 minuuttia. Herrojen hakua oli se ensimmäinen tunti. Oikein sievä ja nuori oli illan solisti. Oikein hyvä oli äänensä, oikeastaan liian hyvä siihen konkari-ikäiseen orkesteriin ja varttuneiden tanssipaikkoihin. Hänellä saattaisi olla meriittiä muillakin areenoilla ja laulukilpailuissa. Opetusta on saanut vuosia laulussa. Erityisesti jäi mieleeni Kesän muisto-kappale, jonka esitti kauniisti. Sen tiedossani oleva miespuolinen esittäjä tuli kyllä mieleeni. Solistin taustalla onkin hyvä tuki, isä aikanaan rumpali. Kiitos erään tutun herran, joka kertoikin solistin taustasta.

Kun kysyntä ensimmäisellä tunnilla oli yhdet tangot, yhdet sambat, foksit ja jokin slovari, niin seuranneella naistenhaulla hain yhtä herraa kahdesti, alussa ja lopussa, kun sattui olemaan “vapaana” ja kolmea muuta herraa. Yksi herroista oli istunut alkuillan, joten arvelin, että liikunta tekee hänelle hyvää. Niin tassuteltiin kaksi kappaletta etten edes huomannut, ettei oikeastaan tanssittu. Jutut olivat mukavat. Kovin oli perillä vanhasta tanssimusiikista ja nykysuuntauksista. Tiesi orkesterit ym. Varsinainen musiikin tietopankki hän oli. Kerää levyjä. Tajusin, ettei kaikkien tarvitse ostaa tanssilippua tanssimista varten. Voihan sitä kuunnella ja havannoida. 

Ne illan iloisimmat tanssit olivat humpat herran kanssa, joka jiven askelilla ja siihen liittyvillä askelluksilla vie hauskasti edeten tanssilattialla. Minulle se on edelleen opettelua. Hänen kanssaan on mukava tanssia mitä vaan. Samban tanssiminen erään herran kanssa on muodostunut “perinteeksi”, jos samalle paikalle satumme. Valsseja tuli useampi ja oikein hyviä olivatkin. Yhdet niistä tanssin ja hyvin vei herra, selkeät pyörimiset ja suunnanvaihdot eikä mitään sahausta lattialla. Valsseista hän aiemmin tanssiessamme sanoi pitävänsä. Minä kerroin pitäväni tangoista ja sellaisen soidessa hän tuli hakemaan. Kahdet muut tangot soivat tauoilla, istuin ja kuvittelin tanssivani niitä. Ei tangosieluja ollut paikalla, joten jos piti silmiään kiinni saattoi eläytyä tangon pyörteisiin.

Neljätoista kappaleparia tanssin kolmen tunnin aikana. Kyllähän tässä paikassa on varttuneiden kanta-asiakaspiiri, johon en taida sopia, jos nyt niin kovasti haluankaan. Tanssityylit ovat omansa eri ikäisten paikoissa, joskin on tässäkin paikassa ollut menoa ja tunnelmaakin. Tällä kertaa, keskellä viikkoa, helatorstaina, väkeä oli vähän, mikä vaikutti myös tanssitasoon. Nämä olivatkin kevätkauden päättäjäiset. Elokuun seitsemäs päivä paikassa tanssittaa Eino Grön. Silloin olen paikalla. Muistoissani jonkun vuoden takaa hänen lauluhetkensä Seinäjoen tangomarkkinoilla.