10.8.2011 Kuikan lavalla

Kuikan lavan kesän keskiviikkoiltojen naistentanssit kutsuvat väkeä kauempaakin. Illan orkesteri oli tänään KinoJake, jonka musiikin suuntauksen muuttumisesta olin kuullut. Jotain erilaista oli tullutkin. Erilaista oli myös lavalla. Kolme entistä jäsentä ja kolme uutta. Tai henkilömuutos ei nyt ollut yhtäaikainen, mutta lyhyellä ajalla. Kaipasin kyllä entistä rumpalia.

KinoJaken musiikki on aina ollut persoonallista, osin hienostuneen tyylikästä, erilaista kuin toisilla orkestereilla. Viulu on soittiminena musiikin laatua korostava ja sitä soittava ja laulava Annina on taitava muusikko. Kitaristi Jannen tangot ovat olleet iltani kohokohtia. Nyt en kuullut Vie meidät rakkauteen-tangoa. Se on ensi esityksestään lähtien ollut minulle erityinen. Janne onkin ainoa miespuolinen solisti, jonka olen kuullut sitä esittävän. Sen sijaan esitetyt Hurmio ja joku toinen tango olivat myös niitä oikeita tangoja, joita vielä kuulee lavoilla, vaikka Seinäjoen “uudet tangot” ovat kulkeutuneet moniin iltoihin.

KinoJakella on ollut rohkeutta olla omalla linjallaan, mikä ei välttämättä ole saanut vastakaikua esiintymisten lisääntymisellä. Siihen taas on varmaan heistä riippumattomiakin syitä niin kuin on monilla muillakin orkestereilla.

Heidän esittämänsä humppa “Armaani on kuin huhtikuu” on oikea humppa. Beritin tunnuskappaleita. Hyvien humppien sarjaan lasken myös humpat Autotyttö ja Jazztyttö, mitkä eivät muistaakseni kuulu heidän ohjelmistoonsa. Heidän sinkkunsa Huopikkaat on myös hyvä humppa.

Musiikki oli ehkä saanut enemmän rokkimaisia piirteitä, nopeutta ja äänentoistokin oli lujempi kuin takavuosina. Mutta ei ollut unohdettu hitaita valsseja eikä näitä kansantanssilajeja, jotka eivät sovi kaikkien soittajien ohjelmistoon.

Naistenhaun aikana yritin parhaani ja onnistuinkin kolmetoista kappaleparia hakemaan herroja. Hitaus ei ole hyve naistenhaulla. Kello 23 alkoi tunti miehille ja minä olin valmis lähtemään kotiin. Olen pitänyt kovasti KinoJaken soitoista ja jos ne nyt ovatkin muuttuneet, ainakin tänä iltana, niin aion kyllä käydä heitä kuulemassa. Musiikin kasvot ovat monet.