11.11.2011 Jämsä Pavi

Tämän matkan tein vastoin tuntemuksiani. Kasmir-orkesterin takia. Vaikka paikalla oli Yölintukin. Illan aloitti Kasmir. Soittivat juuri niin kuin muistin kolmen viikon takaa. Oikeaa tanssimusiikkia, sopivalla äänentoistolla. Taukomusiikin jälkeen Kasmir jatkoi ja solisti Jari Grek tuli mukaan. Hänellä on komea ääni, mutta miksi musiikki muuttuu, miksi basso ja rummut saavat vallan. Sitä samaa on monella orkesterilla. Soittavat hyvin, hillitysti ja hallitusti, mutta solisti muuttaa kaiken.

Toisen osuuden ja taukomusiikin jälkeen aloitti Yölintu. Olin suunnitellut olevani kuulolla ja niin olinkin. Kuulolla ja katselulla oli fanejakin lavan edessä. Yölintu yllätti. Musiikki ja Simo Silmun laulut eivät olleet pahemmasta päästä. Pikemminkin paremmin kuin muistinkaan. Kauanko siitä onkaan, kun näin hänet ensi kerran. Pieni, hentoinen nuori mies Savion lavalla. Iso haitari sylissä. Kyllä siinä sydän heltyi. Kävin sen jälkeen keikoillakin, mitenkäs muuten. Heidän musiikkinsa oli siihen aikaan tanssimusiikkia. No, olihan sinä vuonna 1997 Viihdyttäjä-kilpailun voittaja Yölintu.

Vuodet ovat muokanneet heidät eri suuntaan minun musiikkimaustani poiketen. Mutta nyt pitkästä aikaa tunsin, etteivät kovin kaukana olleetkaan. Illan yllätys oli orkesterin viulistin upeat polkat. Yhdet hienoimpia, mitä olen kuullut. Itse en päässyt tanssimaan. Tanssijoissa oli vain yksi pari, joka tanssi kauniisti polkan eli paikalla ei ollut muutoinkaan montakaan erityisiä tanssitaitoja olevia herroja. Sen olin tiedostanut jo ennen paikalle tuloani. Ikävä kyllä Yölintu rajaa tansseihin tulijat.

Illan kulkuni oli yhtä vaihteleva kuin on välillä muukin olotilani. Alusta alkaen sujui tanssi, niin valssit, chachaat, fuskut, jenkat kuin hidas valssikin. Fuskua ja buggia olivat monet soitetut tanssilajit. Yölinnullakin. Vastahakuja tein parhaani mukaan. Hitaan valssin hakijan kanssa tauolla tanssimme jotain hidasta ja orkesteri aloittikin kesken tavallisilla valsseilla. Hain häntä myöhemmin rumballe, jonka hän vei persoonallisesti, ei lajin mukaisesti. Hyvä tunnelma tanssista jäi. Tangon taitaja hän on ollut. Nyt en nähnyt sujuuko se häneltä yhtä hyvin kuin ennen. Minä onnistuin sitten naistenhaulla hakemaan vierasta herraa illan ainoille tanssimilleni tangoille. Kaunista oli vientinsä.

Yölinnun ekaosuuden olin kuuntelulla ja katselulla sekä vaihdoin mielipiteitä tanssin ja tanssimusiikin ihmeellisestä maailmasta erään soittoherran kanssa. Taas kerran totesin ymmärtäväni musiikista jotain, ainakin tanssimusiikista. Talon kahviossa on maukkaita voileipiä ja sitä nauttiessani kahvin kera oli hyvä seurata vielä hetken aikaa Yölinnun esiintymistä. Niinpä seuraavana oli vuorohaun suoma naistenhaku, jota kunnioitin poistumalla paikalta. Ajoissa jouduin kotiin. Ei ollut kokonaisuutena mahdoton ilta.