06.11.2011 Kivistön työväentalolla

Helmenkalastajat loivat oman iloisen tunnelman tähän tanssipaikkaan. Moni kehui heidän soittoaan, mutta vielä suurempi joukko piti koko tanssien ajan musiikin kanssa kilpailevaa puheensorinaansa. Miksi ei vain tanssittaisi, kun musiikki soi ja jutut olisivat tauoilla tai muualla. Huomasin aikaisempia Helmari-iltoja katsellessani, etten olekaan onnistunut pääsemään kunnon tanssilavalle heidän iltoihinsa, jos nyt ei lasketa Virtain Hiekkarantaa. Asialle on tehtävä jotain.

Hyväuskoisena olin ajatellut, että ehkä nyt sunnuntaina illansuutansseihin saapuu nuorekkaampaakin väkeä, mutta ei. Sama on ollut kerrasta toiseen ikäjakauma tässä paikassa. Onneksi välillä on ollut harvemmin käyneitäkin tanssijoita jopa muusta Suomestakin kuten oli tänä iltana.

Omat tanssireissuni välillä hymyilyttävät itseäni, vaikka ei niissä mitään hymyilemistä ole jos olen läsnä paikassa vain kuuntelemassa. Illan vieraileva herra oli ajellut saman viikon lopun aikana kuin minäkin tutustuen samana iltana eri paikkoihin. Hän tosin vasta lauantaina, minä aloitin jo perjantai-iltana. Ihmettelin tosin, että hän ei ollut jaksanut olla Sinitaivaan tansseissa Tulenliekissä vaikka kyllä ymmärsin hänen tuntemuksensa. Etelän tanssipaikat ovat kai erilaisia ja kai parempia. Onneksi hän ymmärsi ajaa oikeisiin tansseihin Revontuleen. Jos nyt olikin vähän myöhässä. Se ilta oli minun musiikin kuunteluilta, melkein kokonaan. Enkä edes huomannut häntä siellä, mikä johtui katseeni kohdistumisesta soittajiin. Nyt sen sijaan huomasin hänet. Jokin liikkumisessaan ilman tanssiakin paljasti hänet tanssitaitoiseksi.

Tanssit alkavat ihan orkesterimusiikilla tässä paikassa ja hyvin alkoivat soitot. Iloisin ilmein joukko soitteli. Kitaristi Ari oli “pienentynyt” aika paljon, mutta soitto kyllä kuului. No niin, tuuraajana oli niin nuorennäköinen herra, etten olisi tohtinut kysyä edes ikää. Veljensä onkin rummuissa jo vakisoittaja, kun toinen Ari lopetti rummuttelut. Komea herra, solistina, laulaa varmaan useamman tanssinaisen sydämiin. Haitaristilla ja basistilla on muusikon lisäksi hyveenä tanssitaito, josta joskus olen saanut iloakin.

Alkuvalssille en päässyt, tuttu juttu. Jos saisi kuvattua nauhalle, kun paikan vakituiset tanssiherrat syöksyvät hakemaan tuttua daamiaan,  ei siinä ikä paina jalkaa. Seuraaville kappaleille yllättäen pääsinkin. Hyvää fuskua ja polkatkin ekatunnilla. Miltähän kahdesta soittajapolkkamiehestä lavalla tuntuu katsella polkan tanssijoita. Osaavat ainakin soittaa sopivissa tahdeissa.

Mutta tangot, ne oli julistettu kieltoon kohdaltani tänä iltana. Neljät tangot esitettiin, yhdet ainakin taukomusiikin aikana. En edes naistenhaulla ehtinyt toimia. Voisin vaikka vaihtaa kaikki illan muut tanssit hyvin vietyihin tangoihin. Se nyt tietysti on huono toive tässä paikassa ja kaikissa muissakin. Mutta paikasta välittämättä soittajat soittavat parhaan taitonsa mukaan niin tangot kuin muutkin. Istujan on tyydyttävä kuunteluun.

Hitaita valsseja soitettiin kahdet ja toiset sain tanssia. Rumbaa ja chachaata, jenkat ja humpat, buggina ja perinteisesti oli ihan mukava tanssia. Tosin jumittelin kyllä loppuillasta penkissä orkesterin puoleisessa päässä. Olihan heitä katseltava ja kuunneltava, kun harvemmin heitä tapaan.

Paikalla oli eräs nuori neito avustajansa kanssa. Seisoi kappaleen soidessa penkin vieressä ja kun kävelin ohi, tarttui käteeni. Kysyin haluaako tanssia. Voi sitä iloista ilmettä. Siinä penkkirivin edessä liikuimme käsistä pitäen ja sitten hän otti ihan naisen tanssiotteen. Yksi kappale siinä pyörähdeltiin ja palasimme avustajan luokse. Tuli mieleeni, että tanssipaikka voisi huomioida heikommin liikkuvat ja joku paikan herroista voisi tanssittaa musiikista nauttimaan tulleita rajallisesti liikkuviakin, jos he osoittavat haluavansa. Itselleni ainakin tuli iloinen mieli, kun katselin häntä.

Illan loppumusiikki oli tunnelmallista. Mm. Kaksi kitaraa, olin kuullut saman kappaleen kahtena edellisenä iltana, oli myös nyt hyvin soitettu, Kun saapuu syys ja Cherbourgin sateenvarjot sekä upeat twistit. Kelpaa Helmenkalastajien, vuoden 2008 Viihdyttäjä-kilpailun voittajaorkesterin musiikin tahdeissa tanssia.