11.12.2011 Kivistöllä

Tätä iltaa en halunnut jättää väliin. Illan esiintyjät olivat Nalle Lehtonen, Antti Toivola ja Tulinen trumpetti. Mahtavat olivat soitot tälläkin kertaa kuten olivat edelliselläkin kerralla.  Antilla on oikea tangoääni ja hän laulaa hyvin kaikkea. Monia ikivihreitä kappaleita esitettiin nytkin. Ei trumpetille sovikaan mitkä tahansa vähempiarvoiset esitykset.  Nyt oli muutamia samoja kappaleita kuin edellisellä kerralla ja monta uutta, mitä en ollut kuullut aiemmin. Kun kirjanpito (tein niin edellisellä kerralla) oli nyt sivuseikka niin kappaleiden nimet eivät pysyneet päässäni. Mutta ainakin Romanssi, Täysi kuu ja  My Way esitettiin nyt. Nallella oli trumpetti koko ajan mukana ja välillä flyygelitorvi.

Eräs ex-soittaja on alkanut esiintyä joidenkin orkesterien  keikoilla puhaltimien kanssa ja nyt hän lauloikin. Yleensä hän on esittänyt yhden kappaleen, mikä minusta on sopivaa, kun kyseessä on vierailija. Tällä kertaa hänelle annettiin mahdollisuus useampaan kappaleeseen. Ihan kohtuudella hän selvisi. Hänellä on ammattitausta ex-muusikkona eräässä kaupunginorkesterissa. Kummasti se vain vetää jokin vielä esiintymään.

Tässä paikassa on vuorotuntihaku alkaen miestenhaulla. Kolme tuntia meni kohtuudella eli minua haettiin tanssimaan ja hain itsekin herroja. Neljäs tunti oli naisten vuoroa ja minun hakuni pysähtyivät. Oikeastaan ei ollut enää ketään paikalla, jota olisin halunnut hakea. Illan alussa minua tanssitti kaksi vierasta herraa, minkä voi luokitella pieneksi ihmeeksi.

Kaikki orkesterin kappaleet olivat hyvin kutsuvia tanssimaan. Taukomusiikki sen sijaan yllätti, mutta siihen tottui. Ei tiennyt yhtään, mikä on ensimmäisen kappaleen parina. Eli kappaleet olivat erilaisia. Ei hassumpi kokemus. Sinänsä kappaleet olivat jostain hienoista teoksista koottu. Monissa niissä oli intro ja joissakin jopa pitkä. Siinä osa tanssiväestä seisoi ja odotteli, mitä tuleman pitää. Ihan niin kuin pitääkin. Useimmat kappaleet olivat minulle vieraita, mutta hyvin mielenkiintoisia tanssikappaleiksi.

Minä taisin kyllä olla epäkohtelias. Hain kiitoskappaleelle erästä varttunutta herraa. Foksina taisimme tanssia, vaikka siinä oli takana heikosti erottuva chachaa. Mutta kun se toinen chachaa oli oikein selkeä rytminen ja iskut melkein tarttuivat jalkoihin, niin herra teki kaikkensa saadakseen minut humppaamaan. Taisin vain kevyesti siirrellä jalkojani eteenpäin. Kerta kaikkiaan itsepäisyyteni ei sallinut minun tanssia sitä humppana. Uskon silti, ettei herra huomannut mitään tai uskoi, ettei tanssitaitoni ollut kohdallaan siinä lajissa.

Miellyttäviä tansseja oli muutamien herrojen kanssa. Pitkästä aikaa sain tanssia humppaa erään herran kanssa, joka vie sitä kevyenä hyppynä. Se on hauskaa. Taisi olla hidas valssi toinen hänen kanssaan ja chachaa kolmas tanssi.  Chachaata tanssin myös erään tutun kanssa ja jotain muutakin myöhemmin illalla. Hidas valssi ja fusku pitkän herran kanssa on ollut sujuvaa ja hyvä on tanssia hänen kanssaan. Nyt sitten sain tanssia vielä etenevää osin jiven askelin olevaa hänen omaa kehittämäänsä tanssia, mikä minusta on erityisen hauskaa.

Edellisen sunnuntaiehtoon uusi tuttavuus oli nyt myös paikalla ja haki tanssimaan. En ennättänyt hakea häntä ja taisi lähteä aiemmin kotimatkalleen. Eräs herra on kovin puhelias ja hänellä on tapana puhua tanssin ajan. Nyt olin asettunut penkkiin kuulemaan upeaa tangoa Granada ja hän seisoi edessäni. Mieluummin olisin sanonut, että haluan tämän vain kuunnella. Sen sijaan sitten kuuntelin häntä ja kävelimme sen iki-ihanan tangon.

Kaksi muuta tangoa sen sijaan hellivät sielun tuskaani. Toinen herra vie todella kauniisti ja hain häntä kiitokseksi jollekin hitaalle, jota hän osaa tanssia tulkiten. Toiselle tangolle haki tuttu herra, joka nykyään harvoin on tanssipaikalla, mutta yli kymmenen vuotta sitten useammin, lavatangon kisoja myöten. Hänellä on persoonallinen vientityyli, joka miellyttää minua suuresti.

Toisen naistentunnin alkupuolella Antti lauloi kappaleen Polttaa. Hakuvireeni oli heikoilla ja olin ennättänyt jo kahvikupin ääreen. Niinpä toiveeni kuuntelin istuallani enkä siellä, missä minun piti olla. Melkein loppuun asti olin paikalla ja loppuajan kuuntelemalla. Kyllä tässä orkesterissa, Nallessa ja Antissa ja heidän tavassaan esittää tanssimusiikkia on kaikki kohdallaan.