10.12.2011 Vaajakosken urheilutalolla

Sinne oli lyhyt matka ja tässä vaihtelevassa säässä järkevääkin ajaa. Kun paikalla oli Teemu Harjukari ja Taivaanrannanmaalarit, oli odotettavissa musiikin puolesta hyvä ilta. Tanssipuoli oli etukäteen arvoitus ja yksi aiempi käynti tässä paikassa ei antanut hyvää ennustetta.

Nyt oli paikalla keskimäärin hieman nuorempaa väkeä kuin aiemmin. Pariskuntia oli paljon. Parittomia oli ehkä kymmenen prosenttia väestä. Tanssitaito oli kohtuullisen hyvää kaikilla. Kun orkesterissa ei ole solistia, joka esiintyy vain osan iltaa, niin tässäkin orkesterissa, jossa Teemu Harjukari on koko ajan lavalla, niin illan kulku on harmonisempi ja miellyttävämpi. Teemu laulaa ja soittaa siinä kuin muutkin lavalla. Katson heidän kuuluvan joukkoon hyvät, kunnon tanssiorkesterit.

Illan aikana soitettiin kahdet tavalliset valssit, kolmet hitaat valssit, kolmet vai neljät tangot, jenkat, masurkat, polkat, foksia ja fuskua, lattareita, levyltä tuli sambamainen kappale, jota  jotkut tanssivat salsana ja osa ihan perinteisellä tyylilläkin.

Alkuvalssille minua haki varttunut herra, joka kiitettävän hyvin tanssi koko illan, nopeitakin kappaleita. Hänestä voi ottaa mallia nuorempikin tanssimies. Hain häntä naistenvuorolla foksille ja hän haki vielä myöhemmin foksi/fuskulle. Paikalla oli läsnä nuorehko herra, jonka muistin tavanneeni ihan eri paikassa kuin missä oikeasti olimme tanssineet illan aikana useita kappaleita. Hän haki minua tangoille, kun muisti, että pidin niistä vaikkei tangot nyt olleet hänen suosikkejaan. Hain häntä chachaalle. Lattarit ja swingit ovat hänelle mieleen. Muutamia hakuja hän teki ja jo aikaisessa vaiheessa huomasin hänen poistuneen. Ei ollut paikan tanssiväki hänelle sopivaa ja ymmärsin sen.

Tuttu, nuoremmasta päästä paikan tanssiherroista, haki hitaille valsseille, foksille ja vielä jollekin muulle. Hain häntä fokseille ja myöhemmin illalla tavallisille valsseille, kun sanoi aiemmin niistä pitävänsä. Minä taas harvoin pidän tavallisista valsseista. Joko on “vetämätön” tempo kappaleessa, ruuhkaa lattialla ja/tai heikko vienti. Jos valssin voi liidellä, se on mukavaa.

Toiselle hitaalle valssille haki herra, jonka kanssa se oli uusi laji. Muita lajeja olemme tanssineet jossain muualla. Hyvä oli vientinsä. Sain sitten hänet naistenhaulla tangoille. Illan parasta tanssitaitoa osaava herra haki taukomusiikin aikana jollekin Finkkujen hitaalle. Polkat tanssimme sitten myöhemmin  - yhtä aikaa hakien - oli kyllä naistenhaku Hän on yksi parhaimpia viejiä siinä lajissa, jos muissakin lajeissa taidot ovat hallussa.

Harvoin kohdalle sattuu, että olen hopeasijalla. Yleensä vierestä viedään ja istun kuin nalli kalliolla. Nyt eräs herra haki vierestäni naista, kun joku toinen ennätti hakea häntä hieman ennen. Hetken herra vilkaisi meitä naisia ja pyysi minua tanssimaan. Mitalisija siis kuitenkin

Tangoja esitettiin useita ja ikävä kyllä kuuntelin ne paitsi kahdet tangot sain olla tanssimassa. Joskin tanssijoita katsellessani mieluummin kuuntelin ne kuin olisin tanssinut paikalla olleiden vapaiden herrojen kanssa. Tango on sentään tango. Siihen tarvitaan muutakin kuin jalkojen siirtelyä ja jutustelua. Paikalla oli kuitenkin muutama hyvinkin tanssitaitoinen pari, jotka tanssivat koko ajan keskenään tai vaihtoivat keskenään pareja. Saa nähdä miten tämä tanssipaikka menestyy jatkossa, jos kävijöinä on vain varttuneita pareja, joukossa joku nuorempikin, mutta yksin tulevia tanssinharrastajia on hyvin vähän. Kevätkaudelle ohjelmisto näyttää hyvältä. Jospa lähiseudun tanssijat, niin miehet kuin naiset, menisivät itseensä ja saisivat ryhmänsä suunnaksi tämän paikan. Tilaa on tanssia, hyvä lattia ja hyvät ovat esiintyjätkin.