27.04.2012 Kapakanmäellä

Täysin ekstemporeematkalle savolaistyttönä lähdin “kahtomaan mualimoo” eli miten etelässä nykyisin tanssitaan. Piha-alue oli täynnään autoja. Hyvin ohjattiin vapaalle paikalle ja sitten autossa minulle tavanomainen vaatteiden vaihto. Kahden tunnin ajomatkan jälkeen en viitsisi ruttuisella hameella sisälle mennä ja mukavampi on ajaa vapaa-ajan asussa. Sykeorkesteri oli soittamassa, kun sisälle pääsin puoli yhdeksän maissa. Kuulin jälkeenpäin että tangot oli soitettu heti alkuillasta ja polkatkin tulivat siinä heti.  Kaipasin nimittäin myöhemmin tangoja. Vihdoin ne tulivatkin sitten kun tein jo lähtöä kotimatkalle kello yhdentoista nurkilla. Syke aloitti tauon jälkeen osuutensa sillä.

Ensi vaikutelmani paikassa oli mykistävä. Nyt olin tullut väärään paikkaan. Nuorten bileethän nämä ovat. Kun kummankin orkesterin musiikkitarjonta kallistui samaan nopeatempoiseen tyyliin, niin en voi sanoa hyvällä tahdollanikaan, että olisin ollut minulle musiikillisesti sopivassa illassa. Ikävää oli sekin, että kumpikin orkesteri kuuluu mieliorkestereihini, jo vuosien ajan. Olihan esitetyissä kappaleissa kauniita hitaitakin, mutta yleisvaikutelmana illassa olivat nopeat tahdit ja kädenalitanssit. Hyvä puoli oli kuulemma se, ettei nyt ollut tungosta kuten avajaisissa. Ehkä orkesterit soittavat sitä mitä tanssiväki haluaa ja tämä väki tarvitsee näitä pyörityksiä.

Tanssiminen sujui hyvin ja vain pieniä kosketuksia syntyi. Lähes koko lattia oli täynnään kädenalitanssijoita ja reunoilla vain harva pari meni perinteisesti. Varjokuvan polkat olivat yhtä letkeät kuin ennenkin. En niitä tosin tanssinut niin kuin en iki-ihanaa hidasta valssia Yö katseessasi enkä sen parina ollutta Elviksen kappaletta, josta soittajat ovat tehneet oman sovituksen ja suomalaiset sanat. Kuulin jossain vaiheessa Varjokuvan Raminkin laulavan - hyvä niin. Paikalla oli monen monta naamatuttua herraa, joista hyvin harvat hakivat. Kai se oli niin, että minä tunnistan heidät ja he eivät. Vuosilla on ihmeellinen vaikutus…

Naisväki sen sijaan oli lähes kokonaan vierasta. Nuorentuminen oli silmiinpistävä naisissa. Siis vaihdos on menossa. Entiset naistutut eivät olleet paikalla. Tanssimiseni olivat muuta kuin kädenalitansseja. Yhden tutun herran kanssa jotain kädennostojuttua kokeilimme huviksemme. Olihan paikalla jokunen tuttu herra, joiden kanssa tanssi on aina sujunut niin kuin nytkin.

Varjokuvan äänentoistolaitteiden/valojen hoitajan välineisiin kuuluu "laite", josta saa peilinkin aikaan. Kahvikupin jälkeen en tarvinnut kävellä talon toiseen päähän peilin ääreen. Kiitos Hande ja seurastakin. Oma pankkini tyrkyttää tuota samaista kapinetta ja tiedä vaikka Fortuna tuo sen minulle arvonnan voittona Kotimatkalla oli taas komea kuun sirppi taivaalla ja hyvin kirkas tähti lännessä, Venus, Sirius???