18.05.2012 Kuikan lavan avajaiset

Paikalla oli minulle mieleinen orkesteri Fernet jo vuosien ajan. Taitavat muusikot ja solisti, Tomi Markkola, jonka ääni eroaa toisten tangokuninkaiden äänistä erittäin edukseen. Syvän tumma ääni, jonka tenho on säilynyt sitten vuoden 1996 tangokuninkuudesta asti. Tuntuu, että hän on aina vain parempi kun keikoilla käyn. Sekä orkesterin että solistin kappaleet ovat kautta aikojen olleet hyvärytmisiä ja vaihtelevia sekä hyvin tanssittavia.

Tämä kevät on ollut viileä  ja sateinen ja ei tällekään illalle parempaa ollut luvassa. Ehkä sää haittasi joidenkin tansseihin lähtöä, mutta paikalla olijoita ei sää haitannut. Kattohan ei vuodasmiley Kylmä tosiaan oli alussa, mutta illan aikana lämpö kyllä nousi. Tästä illasta tuli mukava tanssi-ilta. Tanssiherrat olivat hyvin asiallaan ja en tarvinnut kylmissäni olla. Illan menu oli niin, että tunti alussa oli levymusiikkia, sitten kaksi tuntia orkesterimusiikkia ja seuraavat kaksi tuntia olivat solistin hallussa. Loppuun jäi hetkinen vielä orkesterille. Levymusiikit olivat hyvin valittuja. Tanssilajit vuorottelivat.

Orkesteri aloitti operettivalssilla ja toisena oli Kielon jäähyväiset, jota aina odotan basisti Pekan laulavan ja niin nytkin tapahtui. Tosin kielot olivat luonnossa vasta orastavina lehtinä. Solistin ääni lavalta nostaa tanssitunnelmaani ja monet kappaleista olivat tuttuja, mutta jotain uuttakin kuulin. Mielenkiintoista oli, että edellisenä iltana olin kuullut Väriloiste-orkesterin Haapalan Pekan esittävän hitaan valssin Kaunis on hän ja nyt se tuli nauhalta vai lauloiko Tomi Markkola sen - täytyy tarkistaa ensi kerralla.

Markkolalla on minusta jo ikivihreiksi tai ainakin hyvin pitkältä ajalta luokiteltavia kappaleita, jotka kuulostavat aina yhtä hyviltä. Niin kuin Taivas kalliolla, monet tangot, hitaat valssit ja monia reippaita kappaleita. Jokaiselle jotakin sopivaa. Yksi kaunis kappale on, jonka nimestä en ole varma, mutta sanoissa on …käsi lapsen koskettaa…vanhuksen kädestä siinä puhutaan. Nyt en tainnut sitä kuulla.

Ensimmäiset kaksi tuntia sujuivat tanssien. Niin alkuvalsseista Tonava kaunoinen ja Kielon jäähyväiset alkaen. Muutkin tavalliset valssit olivat tanssittavan hyviä. Jos muistikuvani ei petä, niin tangot esitettiin joka setillä ja myös tauoilla. Olo oli kuin olisi palannut entisiin hyviin aikoihin. Fernet ja Omega-orkesterikin toteuttivat tangounelmaani. Paljonko se on kaikkiaan illassa, jos otetaan huomioon, miten paljon soitetaan kaikkia muita lajeja. Kolmannesta tunnista alkaen huomasin istuvani välillä penkissä ja naistenhakukin kello 23 alkaen oli jo rauhaisampaa.

Niinpä jo tangot saavat minussa mielihyvän aikaan. Hitaita valsseja esitettiin ainakin kahdet. Toiset tulivat levyltä Sykkeen Vesan hidas valssi Hetki kaunein. Hänen oma tekemänsä, omissa häissään laulamansa ja vaimonsa kanssa tanssima kappale. Oliko toinen hidas valssi Kaunis on hän?

Useimpia tanssilajeja sain tanssia illan aikana. Useiden tangojen ja eri valssien lisäksi jenkat ja polkat, fuskut, bugit, humppaa viejien omilla hauskoilla askelilla ja hersyvän hauskat chachaat. Niissä ei ollut mitään järkeä, vaikka jalat oikeissa askelissa menivätkin. Kun siinä lavan edessä herra tanssitti, niin tunsin, että "esiinnyttiin" vähän kaikille, joskaan ympärilleni en ennättänyt katsoasmiley Yhdet hauskimmista, reippaimmista, persoonallisimmin viedyistä lajissaan ne olivat. Uusintaa olen jäänyt odottamaan.

Siinä esiintymislavan kaiteen ääressä tuntematon herra katseli menoamme eikä kai sitten voinut olla leveästi hymyilemättä. Myöhemmin huomasin hänet ihan miesten hakualueella ja hain tanssimaan. Vähän oli kuulemma tanssilattioita kuluttanut. Tänä iltana sattui poikkeuksellisesti herroja, joiden kanssa en ole aiemmin tanssinut. Eräskin herra haki kaksi kertaa bugille ja selvisi, että hidas valssikin on hänellä hallussa. Hain sitten naistenvuorolla häntä. Kaukaa lännestä oli jo pitkään tuntemani tanssiherra paikalla. Kohteliaasti hän hakee minua illan aikana ja pyrin hakemaan häntä naistentunnilla, mikä nytkin onnistui ja mielelläni sen teenkin. Ei ole pakollisia kuvioita tai askelia hänellä mihinkään lajiin ja seurantataitoni saattaa kehittyä parempaan hänen tanssituksissaan. Mitä tietysti toivon ja yritänkin.

Naistentunti ei onnistunut ihan niin kuin toivoin ja en ennättänyt hakemaan (hitaana) muutamaa herraa, joiden kanssa toivoin saavani tanssia. Ilta oli kuitenkin tanssi-ilta, kiitos hyvän musiikin ja tanssitaitoisten herrojen, joiden kanssa sain tanssia.