11.11.2012 Kivistön työväentalolla

Olin lähtenyt ajoissa matkaan, mutta tanssipaikan piha-alue oli täysi autoista puolta tuntia ennen tanssien alkua. Päivä oli sateinen ja isänpäiväkin, mutta se ei estänyt tai ehkä juuri sen vuoksi väki oli lähtenyt liikkeelle. Tosin moni oli tullut paikalle tangokuningas Teuvo Oinaan vuoksi niin kuin minäkin. Vasta hiljattain luin netistä Meän Torniojokilaakso-lehdestä hänen elämänsä kulusta. Hän on ollut pitkän ja mielenkiintoisen tien kulkijana.

Minulle lisäksi orkesteri Kiintotähti on mieleinen. Soittajista kolme on ollut mukana jo pitkään ja nyt toisen kerran olin paikalla kun uusi mies oli tullut jo kuukausia sitten kitaravirtuoosi Johanneksen tilalle. Tämä herra lauloikin ihan mukavasti. Muutoinhan ennen Oinaan esiintymistä laulusta pääasiassa huolehti haitaristi/kosketinsoittaja Pepe, jonka avuna on myös tanssin ilon jakaminen. Erityiskiitos hänelle hitaasta valssista Sieluni soitto. Hänen äänensä kuulosti kuin konsanaan alkuperäislaulajan, Channel Fourin rumpalin ääni. Rummuissa on kokenut soittomies ja olen kuullut häntä jo SMORK-2006 voitto-orkesteri Nelinpelissä. Bassoa soittelee synnyinkuntani lähes naapurista kotoisin oleva sutjakka herra.

Paikka oli siis täysi kun puoli viisi pääsin sisälle. Kahvion pöydät olivat miehitettyinä ja lisää väkeä vielä tuli virtanaan. Ei taida olla samanlaista paikkaa, jossa tanssiväki on lähes kaikki paikalla, kun tanssit alkavat.

Alkoihan ne tanssit. Tuttuja oli naisten joukossa, mutta herroissa ei juuri montakaan. Edellisen sunnuntaiehtoon herrat puuttuivat. Ne herrat, joiden kanssa ilta silloin sujui iloiten. Vieraat herrat minua harvoin hakevat. Nyt haki tangolle herra, joka on saattanut joskus tanssia kanssani, koska kyseli missä paikoissa olen ollut. Selvisi, että olemme olleet samoissa kesäpaikoissa. Jotain vaihtoaskelta se oli.

Ne viime viikonlopun biorytmit olivat vielä plusrajan yläpuolella. Mutta kun vain äly oli riittävästi plussalla ja fyysiset voimat ja tunnetila pyörivät nollarajalla ollen pian menossa miinuksella, niin niiden vallassa etsin istumapaikan ja kuuntelin orkesteria. Jokin ei vain sytyttänyt tunnelmaa.

Toinen herra haki siitä tanssimaan tavallista valssia ja vienti oli melkoinen junakyyti. Selin meno ei sovi minulle, kun pidän valssin pyörimisestä suuntaa vaihtaen. Pohkeet siinä peruuttaessa tulivat kipeiksi. Naistenhaulla ei tapahtunut juuri kummempaa. Kahta vai kolmea herraa hain. Useimmiten pyrin hakemaan minua hakeneita herroja. Aina se ei onnistu. Nyt haku onnistui, vaikka myöhässä hain istumassa ollutta tuttua herraa. Tangon puolikas oli jäljellä. Jatkoimme siitä seuranneen bugin.

Seurannut miestenhakukaan ei ollut kaksinen. Istuin vaan penkissä naistenhakurivin takana ja välillä lähempänä orkesteriakin. Joku haki siitä ja oli päästävä käsien pesulle sen jälkeen. Hetken aikaa fanittelin Oinastakin. Erottamattomat tango se oli. Muisto nuoruudestani ja yksi kauneimpia tangoja. Lähelläni oli oikea fani. Miellyttävä rouva, jota olen tavannut aiemminkin Oinaan keikoilla. Nyt oli hänellä 1080. kerta. Ei taida olla monta hänen kaltaistaan, joka ihailunsa kohteen illoissa on yhtä monta kertaa ollut paikalla.

Aikaa sain välillä kulumaan kahviossakin erään tutun naisen ja fanirouvan miehen seurassa. Mielenkiintoiset olivat aiheemme. Osin sivusivat tanssimistakin.

Olihan minulla muutama oikein hyvä tanssikin. Toisella naistenhaulla hain erästä tangoherraa. Taisi olla jotain hidasta kaunista ja hän malttaa viennissä. Ei ole mitään hötkyilyä. Myöhemmin taukomusiikilla vaille yhdeksän sain tanssia illan iloisimman tanssin. Humppaa se oli vaikka millä kiemuralla ja hymyä riitti meillä molemmilla. Sellaista tanssimisen pitäisi olla useammin.

Sen jälkeen en halunnut pilata ilon tunnetta millään muulla liikkumisella. Jutellessa vielä meni yli yhdeksän ja tanssithan loppuvat puoli kymmeneltä. Puheenaiheena oli horoskooppimerkit. Aika osuvia olivat arvauksemme ja kuvauksemme. Yhtä luotettavia kuin biorytmit. Kauriita oli kyllä pöydässä ja eräällä keskusteluun osallistujalla lähisuvussakin useita. Ulkona satoi edelleen niin kuin tullessakin. Aika kuravelliin sain jalkani sijoittaa ennen kuin sisälle autoon pääsin. "Niin sateinen on tie, alla askelten..." Se olisi ollut osuva tango tälle sateiselle illalle.