12.01.2013 Kartano Kievarissa

Tangokuningas Teuvo Oinas ja orkesterinsa Kiintotähti saivat tanssi-iltaan runsaasti tanssijoita. Ylläoleva linkki vie lehtikirjoitukseen, joka valottaa Oinaan elämänkaarta ja kertoo hänen tiensä tangokuninkaaksi.

Reilun kymmenen asteen pakkassäässä oli mukava ajella tanssipaikalle. Kotoa lähtiessä oli tähtitaivas, mutta matkalla utu peitti välillä taivaan. Sääennusteiden mukaan oli lämpenevää tiedossa. Jouduin perille hyvään aikaan. Matkalla naistenhuoneeseen kohtasin toppavaatteissani orkesterin ilopillerin, soitto-, laulu- ja tanssitaiturin. Villapaidassaan hänkin vielä oli, kun orkesteri aloittaa vaille yhdeksän ja siihen asti on levymusiikkia, joka oli hänen valitsemaa ja sai monelta taholta kiitosta illan aikana. Ei kuulunut jyskytysmusiikkia vaan kaunista tanssimusiikkia laidasta laitaan. Samaa voin sanoa orkesterimusiikistakin.

Teuvo Oinas osaa esittää kappaleita, jotka ovat tanssittavan hyviä ja niihin kuuluvat mm. vanhat hyvät tangot. Jotain ennen kuulematontakin oli hänen kappaleissaan. Hän valtaa laulullaan ja karismallaan katsojan ja tanssijan.

Orkesteri Kiintotähti on yksi parhaista tanssimusiikkia esittävistä soittokunnista. He vain parantavat musiikkiaan vuosien mittaan. Nyt mukana oli uusi kitaristi. Tuleneeko vakituiseksi sen aika näyttää. Ihan hyvin oli mukana soitoissa. Taukomusiikkina kuului mm. Seinäjoen tangomarkkinoiden sävellys/sanoituskilpailun tuotantoon kuuluva Pyhä toimitus, jota tangoksi on markkinoitu. Hieno kappale sinänsä - lajissaan. Useampi tango kuuluikin kaikkiaan illan aikana. Tanssilajien puutteesta ei voinut moittia tätä iltaa. Kaikkia tavanomaisia lajeja esitettiin ja innostuneena väki tanssikin. Tilaa oli tanssia alkuillasta, mutta kun solisti aloitti, lattia oli täysi. Jostain kummasta se väki tupsahtaa solistin alkaessa. Samaa olen huomannut joidenkin muiden solistien aloittaessa.

Tanssillisesti ilta oli mieleinen minulle, joskin loppuillasta ymmärsin tilani ja katselin ja kuuntelin esiintyjiä. Pitkästä aikaa tanssin polkankin ja myös masurkan. Tuttu herra oli käymässä Mansesta ja näitä lajeja muidenkin lisäksi olemme tanssineet, kun samaan paikkaan on satuttu. Tango ja foksikin hänen kanssaan ovat hyvät. Uudempi tuttavuus myös etelämpää on viime aikoina ollut samoissa tansseissa. Hauska juttu hänen kanssaan on, kun ensi tapaamisen jälkeen hän ei tunnistanut minua seuraavalla kerralla eri vaatetuksessani. Hänen tanssituttudaaminsa oli jotain sitten sanonut. No, nyt hän tuntee ja mukava oli tanssia useampi laji hänen kanssaan. Innokas laulumies hän on. Milloinhan minä uskaltaisin karaokepuolelle laulamaan Särkyneen toiveen kadun tai Vihreät niityt.

Ihan alkuillasta minua haki kaksi herraa, joiden kanssa en ole aiemmin tanssinut. Kumpikin oli jo iän puolesta kokenut tanssija. Ehkä hieman persoonallisilla tyyleillään, mutta ei mitään kävelyä ollut lattialla. Tangoakin voi viedä ihan omalla tyylillä eikä se pahalta tuntunut. Mukavat tai oikeastaan iloiset olivat chachaat erään herran kanssa, joka vie oikeassa tahdissa persoonallisella tyylillään, jota mielelläni seuraan milloin paremmin milloin arvaten - omilla askelillani. Pääasia, että olemme samassa rytmissä. Tangoja ja hitaita sain tanssia usean herran kanssa oikein hyvillä vienneillä ja musiikin mukaan. Erään herran kanssa fusku sai jalkani liikkumaan enemmän jiven askelilla ja taisimme molemmat harrastaa välillä tiheämpää askellusta. Toinen chachaan hakija veikin enemmän perinteisillä askelilla, joten liikuin kai mukana sujuvasti…

Humppaa en muistaakseni tanssinut ollenkaan, en missään muodossa. Mikähän oli oloni, kun en edes naistenvuorolla osannut ketään hakea. Naistenvuorot olivatkin taas kerran juoksukilpailuja, joihin en juosten osallistunut. Mitähän olisi polvikin sanonut moisesta. Onnistuin kyllä hakemaan herroja, jotka olivat minua tanssittaneet ja muutaman muunkin, kun naistenhakua oli kaksi tuntia ja sekahakua kahdestatoista lähtien. Toinen naistentunti kello yksitoista alkaen jäi kyllä taas kerran ihmettelyyn toisten naisten hakunopeudesta ja omasta hitaudesta johtuen. Luovuttamiseksi se melkein meni ja puolen yön jälkeen osasinkin lähteä kotiin. Alkuillan herrojen hakujen ja omankin hakuvireyden ansiosta tanssittuja kappalepareja tuli kaksikymmentä. Kun en tänään ennättänyt hiihtämään, niin edes pientä liikuntaa tuli tällekin päivälle.