27.04.2013 Kartano Kievarissa

Tämä ilta oli erilainen kahdessa mielessä. Hyvä syy oli nähdä Eino Grön. Hän on nyt 74-vuotias ja en muista häntä tanssilavalla nähneeni. Aika kummaa. Mutta olen kerran ollut häntä kuulemassa Seinäjoen Tangomarkkinoilla. En muista esiintyikö hän siellä muuallakin, mutta Raha-automaattiyhdistyksellä oli jokin merkkivuosi ja kiertue, jonka tilaisuudessa hän oli. Se oli iso teltta ja hän esiintyi ainakin kaksi kertaa kahtena päivänä noin 30-45 minuuttia ja seisoin kuuntelemassa häntä ainakin kaksi kertaa. Unohtumaton laulaja hän on. Toinen mielikuvani hänestä on, kun TV:ssä jossain ohjelmassa hänellä ja Reijo Taipaleella oli kaksinlaulanta eli kumpikin lauloi vuorollaan ja tangoja tietysti. En muista kallistuinko jommankumman hyväksi.

Olin paikalla kahdeksan jälkeen ja orkesterin levymusiikki oli soimassa. Hieman oli pareja lattialla. Illan aikana havaitsin, että tanssiväki oli nimenomaan pareja, joista osa välillä tanssi erilläänkin hakien muita, usein tuttavapariskunnan puolisoa tai ystävää. Yksin tulleita miehiä oli vähän, vastaavia naisia enemmän. Kaikkiaan väkeä oli tanssin kannalta sopivasti.

Kun jätin pusakan ja laukun talteen lavan reunalle, tuttu herra siitä läheltä vei tanssimaan ja tanssimme muutaman kappaleen peräkkäin. Foksia, fuskua ja chachaata soitettiin ja niitä samantyylisiä kappaleita oli muutkin taukomusiikit. Oli tietysti tangot ja rumbaa sekä jenkat. Orkesteri Niskalenkki aloitti kello yhdeksän. Rumpali Jake Niska ja kosketinsoittaja/haitaristi olivat ulkonäkötuttuja. Viimeksi mainittu oli aiemmin muussa orkesterissa. Hän on taitava muusikko.

Nyt alkoikin jo naistenhakuvuoro, kun vuorotuntihaku toimii tässä paikassa. Tanssiväen sukupuolijakauman takia en edes ennättänyt ajatella, että hakisin jotain alkuvalssille, niinpä istuuduin penkkiin. Ensimmäisen valssin lopulla tuttu herra käveli luokseni ja kysyi haenko häntä. Totta kai hain. Tanssimme seuraavankin hänen pyynnöstään. Loppujen lopuksi tuttujen kesken ei ole väliä hakuvuoroista. Muutamia kappaleita hain, mutta juoksukilpailuihin en alkanut naisten kanssa. Hyvälle tangolle sain kävelemällä haetun herran. Oikein hyvä vienti, joskin hänen tyylissä on tapana välillä irrottaa vartalokontakti. Kauniille slovarille hain syvennyksessä istuvaa ulkonäkötuttua herraa. Emme ole tanssineet aiemmin. Hän kuuluu paikkakunnan erityistanssinharrastajiin, jotka ovat usein omana ryhmänään. Kohtelias herra hän oli kuitenkin, vaikka en kuulu hänen tanssitettavien piiriinsä. Siinä onkin valittu joukko. Erästä tutun pariskunnan herraa hain rumballe.

Illan ilo olivat kahdet kappaleparit erään vierailevan herran kanssa. Ne olivat valssit, tavalliset ja hitaat. Hänen harrastuksenaan ovat ennen olleet showtanssit kilpailutasolle asti ja sen jälkeen opetellut lavatansseja, joiden sanoi olevan kehittymässä. Tango ei ole sytyttänyt häntä (vielä), kuten hidas valssi on tehnyt.

Illan aikana tanssimani kappaleet taisivat ylittää kymmenen paria. Asiaa olisin voinut korjata omilla hauilla, mutta kai fiilis puuttui. Niinpä keskityin sitten kuuntelemaan illan solistia. Reippaasti hän liikehti kappaleiden mukana ja näin jopa hänen tanssivan erää daamin kanssa. Ikäisekseen hän oli vireän näköinen, mitä todistaa hänen luvallaan ottamani kuvakin. Tyylikkäästi hän oli myös puettuna punaisissa housuissaan, punertavassa paidassa ja punainen liina taskussa sekä mustassa takissaan. Tangoja hän esitti ja monta vanhaa hyvää kappaletta. Hänen vanha tyylinsä laulaa hetkittäin hieman eri tahdissa orkesterin kanssa tuli jossain esille. Yritimme silloin tanssiessamme erään tutun kanssa kuunnella soittimia.

Puolilta öin solistin aloittamaa osuutta kuuntelin vähän aikaa. Eräs tuttu herra haki tanssimaan. Sitten siinä lavan lähellä istuessani solisti alkoi laulaa tangoa Erottamattomat, jolla joskus kauan sitten oli minulle suuri merkitys ja nykyisinkin se palauttaa muistoja. Kuuntelin sen. Toisena tangona tuli Elämäni nainen ja minun oli aika poistua. Väkikin oli jo hieman vähentynyt. Ehkä oli hyvä niin, etten saanut tanssia näitä tangoja. Tulevat tanssina ovat ehkä vasta loppukesästä, joten totuttelun tanssimattomuuteen aloitin tangoilla.