19.02.2014 Tanssin Taikaa Salilla

 

”Paljon kiitoksia Helmenkalastajille Tanssin Taikaa Salin-illasta 19.2.2014 Jyväskylässä. Vuosi vierähti edellisestä kohtaamisestamme ja kuitenkin tuntui kuin se olisi ollut vasta. Musiikkiinne oli tullut uusia kappaleita ja erityinen kiitos Ilta Välimerellä-tangon sovituksesta. Se oli uskomattoman upea:) Jarkolle menestystä Topi Sorsakosken osaan musiikkinäytelmässä Salattu Suru. Ensi-ilta on 14.3.2014 Ähtäri-hallissa. Parta oli jo hyvässä kasvussa rooliosaa muistuttaen:)”

 

Eipä paljon muuta ole lisättävää tanssi-iltaan. Yllä se on sanottu. Upeaa soitantaa, hyviä kappaleita esitettiin. Monipuolista tanssimusiikkia koko illan. Nopeaa ja hidasta. Kaikkia tanssilajeja, mitä yleensä tanssipaikoilla esitetään. No, kuitenkin hieman lisää  illan kulusta alla.

 

Paikan avajaiset olivat 14.01.2014 Pekkaniskan Poikien ollessa orkesterina ja väkeä oli paljon, liikaa tilaan nähden. Tanssit olivat hyvät, kun paikalle oli saapunut tanssijoita kauempaakin ja vieläpä tuttuja. Paikan sisäpiiriläisyys ei päässyt vallalle. Sen jälkeen väkeä ollut vähemmän ja oma joukkonsa on paikalla. Monet tanssikurssituttuja keskenään. Nytkin oli menossa jokin kurssi ennen tanssien alkua. Nyt ei ollut paljonkaan osallistujia.

 

Tanssiväkeä ei kertynyt illan aikana paljoa, mutta ilmeisesti riittävästi paikan isännän hymystä päätellen. Arvioisin, ettei sata henkeä ylittynyt. Eikä väkimäärä orkesterista johtunut. Tällä kylällä vain monia tanssikurssit vetävät enemmän kuin hyvä livemusiikki tanssipaikalla. Ja miten on valitettu, ettei ole omassa kaupungissa tanssipaikkaa. Jos kaikki olisivat olleet lattialla tanssimassa, olisi ollut tilaa vieläkin, mutta arviolta 25-30 paria oli enimmillään tanssimassa yhtä aikaa ja miesten vuorolla pitkän seinän naisten puolen tuolit olivat käytössä. Eikä ne tyhjinä olleet naistenvuorollakaan. Miehiä ei vain riittänyt kaikille. Tästä keskustelin paikan isännän kanssa ja hän totesi, että epäsuhta varmaan vaan jatkuu ja kun mies on 90 v, niin häntä kohti on kymmenen naista. No, huumoria kai osa oli, mutta jotain olisi tehtävä asian korjaamiseksi tai ne istuvat naiset, joille ei riitä tanssimiehiä, jäävät pois. Vaikka naisilla on kaksi tuntia omaa hakuaikaa ja viimeinen tunti sekahakua, ei se pelasta tilannetta. Yleensä ne naiset, joita on kovasti tanssitettu ovat myös kiireisiä hakijoita naisten vuorolla. Ja kai myös mieleisiä... Sellainen oravanpyörä tanssimaailma on, että osa luovuttaa tanssin pois elämästään. Minun pitäisi myös tehdä niin, mutta näin aluksi katson olevani jonkin aikaa ainakin tässä paikassa ”kannatusyhdistyksen jäsen” eli toivon, että tanssipaikka säilyisi paikkakunnalla. Toinen syy minulla on, että paikalle saapuvista orkestereista tunnen vuosien saatossa aika monta ja kuuluvat mieliorkestereihini ja ovat erittäin hyviä soittajia ja laulajia. En malta olla pois paikalta, jos vain itse olen paikkakunnalla.

 

Tämä ilta alkoi totutusti naistenhakuvuorolla vaihtuen tunnin päästä miehille ja taas naisille sekä lopuksi sekahaku. Tällainen jako on ihanteellinen naisille, jos paikassa on riittävästi miehiä. Ensimmäisellä tunnilla ei istuvia ollut juuri paikalla, sillä naiset hakivat reippaasti ja herrat pääsivät tanssimaan. Itse hain neljää tuttua herraa, yhtä kahdesti. Väki lisääntyi, enimmäkseen siis naiset ja miestenhaun koittaessa iso joukko naisia jäi ilman tanssia.

 

Omalla kohdallani en yrittänytkään hakuriviin ja kaksi herraa haki minut penkistä. Orkesteritauko meni minulta seurusteluun. Sain myös kuvattua soittokunnan muistojen albumiini. Seuranneella naistenhaulla, sen lopulla hain herraa, joka liikkui kaikissa lajeissa kauniisti. En tiennyt mikä tanssilaji on tulossa, mutta arvelin selviytyväni. Tango se oli ja niin erikoinen, että mykistyin. Ilmeisesti kuitenkin seurantani oli kohtuullista. Moni olisi varmaan vienyt ko.kappaleen tutulla tavalla askel ja toinen ja jalka viereen. Se ei olisi tuntunut hyvälle. Tämä herra kuunteli myös kappaletta ja sanoi, ettei ollut kuullut sitä aiemmin. Upeasti hän vei ja jos olisi tilaisuus tanssia hänen kanssaan sama kappale uudelleen, siitä saattaisi syntyä ”täydellinen” tanssi. Minä ainakin aion mahdollisimman pian, toivon niin, päästä kuulemaan ja ehkä myös tanssimaan tämän upean tangosovituksen Ilta Välimerellä. Instrumentaali esitys se oli. Oli se vaan tango, joka vieläkin saa tunnetilan korkealle. Kiitos orkesteri. Taukomusiikin aikana tanssin toisenkin tangon, jonka viejä sai myös ilon tunteen aikaan.

 

Tein lähtöä kotiin orkesterin kolmannen tunnin lopulla, mutta juttua riitti jonkun aikaa erään pitkämatkalaisen naisen ja paikan isännän kanssa. Hyvissä ajoin tämä tanssi-ilta vai kuunteluilta päättyi joskin tanssiaika päättyy muutoinkin puolilta öin. Hyvä niin viikolla, kun ihmiset aamulla ovat töihin menossa.