01.04.2014 Keljon Tapiolassa

 

Aprillipäivä, iltapäivätanssit varttuneille ja kelle vaan ja minä en ollenkaan ollut ”sutkassani”. Kun puhutaan kausitaudeista, yskä,nuha, flunssa tai ihan influessa, niin olen sanonut, että ne ohittavat minut. Nyt on ollut vaihteleva olo, mutta kun en yskinyt enkä köhinyt eikä ollut lämpöä, mitä ei tosin ole ollut koko aikana, niin menin katsomaan ja kuulemaan Kyläpelimanneja ja Hannu Wacklinia. Olin saanut edellisen tapaamisemme jälkeen yhdeltä orkesterin jäseneltä ihanan ja selventävän kertomuksen orkesterin historiasta. Ja samalla sain kutsun tulla kuulemaan heitä. Laitankin tämän kertomuksen loppuun tuon arvostamani kertomuksen.

 

Aluksi arvelin, että onpa väkeä paikalla, kun autoja oli piha täynnä, mutta sisällä totesin, että onkin sopivasti. Sopii hyvin tanssimaan. Taitaa vain aika moni ajella yksin paikalle, joten parkkipaikka täyttyy.

 

Katselin sitten lavan suuntaan ja yritin tunnistaa kuka on kukin. Esiintymässä oli vuosikymmenten kokemuksella Kyläpelimannit ja Hannu Wacklin, joka lauloi, soitti klarinettia ja saksofoneja. Lisäksi hän esitteli kappaleet. Toiset soittajat olivat Veijo Hintikka, harmonikka (jälkikasvu Teuvo Oinaan orkesterissa ), Unto Lappalainen kontrabasso, Kyösti Järvikallio komppikitara ja banjo ja tällä kertaa rummuissa Jukka Valtonen. Lappalainen ja Valtonen ovat mukana myös Dixie Harlem-orkesterissa, jonka jazzahtavaa svingmusiikkia big bag-soundilla toivon pääseväni kuulemaan.

 

Monipuolinen oli musiikki, josta haluan mainita Malandon tangon Noche de estrellas ja Romanialainen kitara, hitaat valssit Lumous (Fascination) ja Yli tuhannen virran sekä valssisikermän operetista Mustalaisruhtinatar, minkä toivon joskus saavani videolle. Koko ohjelmisto oli nautittavan hyvä niin tangoineen, valsseineen kuin lattaripuolen kappaleineen ja polkka/jenkkakappaleineen. Enkä ollut ensi kertaa heitä kuulemassa. Kovasti kiitoksia esiintyjille!

 

Hei "Julia" !

Huomasin päiväkirjastasi juttua "Kyläpelimannit & Hannu Wacklin" keikasta Kivistöllä  3.12.2013 ja ajattelin näin jälkikäteen vastata kysymyksiisi.

Väliaika musiikissa oli varmaankin levyltä "Ilta Oulunjoella" (Marko Könönen, ehkä jo toisen polven hanuristi, Ari Myllysaari sekä Alpo Törmälä), ja kappaleena "Sininen tango". Olen yrittänyt valkata samantapaista "vanhaa tanssimusiikkia" mitä yksinomaan mekin soitamme myös väliaikamusiikkina, siitä on monenlaista mieltä ja vaikea tietenkin miellyttää kaikkia tanssijoita.

Olen yhtyeessä "komppikitaraa" soittava pelimanni ja "syyllinen" yhtyeen alkuun ja kokoonpanoon. Itse aloitin 13-v /1956 ja soitin "ammattimaisesti" vuoteen 1967, jonka jälkeen yrityselämä vei totaalisesti pois musiikista 25-vuotta. Vuonna 1992 tuli mittariin 50-v ja kutsuin kokoon vanhoja soittokavereita ja siitä alkoi tämä uusi "lämmittelyjakso", jota on nyt jo kertynyt  jo lähes 22-vuotta!

Suurin "projekti" alkoi 1996 jolloin esitin pojille "Kyläkierros-tanssit", että lähdetään kiertämään Ääneseudun ympärillä olevia vanhoja seurantaloja syksyn keväin   n.2-3 viikon välein ja siitä tuli tälle yhtyeelle nimi "Kyläpelimannit", alkuperäisessä kokoonpanossa meitä oli kuusi mm. viime kesänä mestaripelimannin tittelin Kaustisella saanut Eero Lahti viulu ja domra.

Kaikki 13 taloa joilta kysyin innostuivat asiasta, vakka tansseja eivät olleet järjestäneet pitkiin aikoihin. Kiersimme taloja 10-vuotta yhteensä 55-iltaa vuoteen 2008 ja tanssijoita oli  keskimäärin 118 h illassa ( 65-248 kelistä riippuen). Se oli hieno "kiertue" oli monta paria lähes 100% joka tansseissa ja talot lähes kaikki hienossa kunnossa. Tanssi-illoissa järjestimme erilaisia kilpailuja mm. jenkka ja polkka kilpailuja, palkintona vapaalippu seuraaviin tansseihin.  Paljon on kysytty jatkoa, mutta järjestäjille tuli uusia vaatimuksia mm. järjestysmies-kortti ja siihen maksullinen koulutus, päätimme pistää asian  toistaiseksi "jäihin". Pojille mainitsin kun aloitimme, että "lopetetaan sitten kun meitä soittajia on lavalla enemmän kun tanssijoita", ei ole vielä käynyt, joten olemme joutuneet   jatkamaan !   Kaikki alkoi aikanaan puhelin kyselyllä, että lähdetkö mukaan ja liikkeelle lähdimme ilman harjoituksia ja valitettavasti on jatkunut, että yhtään "treeniä" ei ole pidetty uupuuhan siitä se viimeinen "silaus", mutta teemana meillä on ollut lähinnä 50-60-luvun "wanha-tanssimusiikki" ja perinteiset soitimet mm.kontrabasso on kuulunut aina mukaan. Kaksi vanhinta "pelimannia" on poistunut joukostamme muutama vuosi sitten.

Vierailevina solisteja olen "rohkeana suomalaisena" uskaltanut kysellä mukaan mm. Annikki Tähti ja Rauni Pekkala, sekä hanuristi-legenda Veikko Ahvenainen he ovat olleet kaikki muutamilla keikoilla, kun on sattunut olemaan vähän "isommat pidot", ovat hyväksyneet meidät säestäjikseen.

Tässä vielä yhtyeen esittely, kun Hannulta taisi jäädä se Kivistöllä tekemättä:

"Kyläpelimannit & Hannu Wacklin" -wanhan tanssimusiikin taitajat !

    Hannu Wacklin                    laulu, klarinetti, altto-ja tenorisaksofoni

    Veijo Hintikka                        harmonikka

    Unto Lappalainen                  kontrabasso

    Esa Korhonen                       rummut,  (tuuraajina) Jukka Valtonen ja Esko Saari

    Kyösti Järvikallio                   kitara ja banjo

Tässä nyt "historia-tietoa" yhtyeestämme.