24.04.2014 Äänekosken kirkossa

 

Oli todella kaunis ja aurinkoinen illansuu, kun ajelin tuttavan kanssa Äänekoskelle konserttiin. Siellä oli Ystävän risti - Ilkka Vainio & Matkakumppanit.

 

Olimme reilusti ajoissa paikalla ja väkeä oli menossa sisään oven täydeltä. Niinpä mekin sitten päätimme mennä sisälle. Aikaisemmin hankkiamme lippuja vain näytimme ”ovenvartijalle”, joka olikin tuttu mies. Kun aikaa konsertin alkuun oli vielä yli puoli tuntia sainkin luvan tavata Leif Lindemanin.

 

Ylen Puoli seitsemän-ohjelman koko viikon teemana on ollut halaaminen. Leifin kanssa halaaminen on luonnollinen juttu, jos minä itse olen yleensä aika varautunut persoona. Siinä käytävällä Leif esitteli minulle Ilkka Vainion, jota ei tullut mieleenikään halata... Jäin miettimään mikähän osuus Vainiolla onkaan näissä Seinäjoen kuninkuusvalinnoissa.

 

Neljä viikkoa oli Leifin ja minun edellisestä tapaamisesta, vaikka siitä tuntui olleen ikuisuus. Laivamatka oli ollut kaikkineen ikimuistoinen. Minua kai edelleen suretti, etten päässyt viime viikolla pitkäperjantaina Rauman konserttiin. Se oli erilainen kuin minne nyt olin tullut. Kohtalo, rouva Fortunako, vai mikä se muuttelee suunnitelmia. Mikä tässä elämässä olisikaan itsestään selvää. Mutta onneksi nyt oli lyhyt matka ja alan olla voitolla pitkään jatkuneen hengitystieinfektioni kanssa.

 

Ystävän risti - tilaisuudet ovat alkaneet jo 2012 ja jatkuvat eteenkin päin. Näitä Matkakumppani-iltoja on eri puolella Suomen seurakunnissa. Illoissa voi kuulla myös laulujen lisäksi millainen on tarina ”Ystävän rististä”. Nyt siitä kertoi Ilkka Vainio ja Jari Kupiainen, joka edustaa Kirkkopäiviä/Kirkkopalveluita. Mielenkiintoista kuultavaa.

 

Ilkka Vainion matkakumppaneina nyt olivat Jani Jalkanen ja Hänen Orkesterinsa, Jenna Bågeberg, Leif Lindeman, Kulkuriveli Jami, Kirkkopäivät Jari Kupiainen, Yhteisvastuukeräys pappi Tapio Pajunen, diakoni Erkki Tourunen ja kauppias Mika Lankinen.

 

Jani Jalkanen aloitti kappaleella Isältä pojalle (säv. Seppo Rehnström, san. Ilkka Vainio). Seuraavana oli Ystävän risti (säv. Timo Kiiskinen, san. Ilkka Vainio – Timo Kiiskinen), jonka Jani Jalkanen esitti yhdessä Ilkka Vainion kanssa. Vainio vastasi enimmäkseen illan kulusta ja esitteli laulajat sekä kertoi Ystävän ristin taustoja. Minulle oli paljon uutta tietoa Ilkka Vainion ja Kari Tapion (Jani Jalkasen isän) elämästä ja ystävyydestä. Ilta oli kyllä siltä osin niin koskettava, että suosittelen osallistumista tuleviin Matkakumppani-iltoihin.

 

Itse en ehkä olisi osallistunut tähän iltaan, koska en tiennyt Ystävän ristin taustoja. Leif Lindemanin takia olin paikalla. Tilaisuus yllätti minut kaikkineen - positiivisestikin. Terveisiä lähetettiin edesmenneille musiikkimiehille, joilla oli ollut kosketusta mm. Ilkka Vainioon. Mitähän ”taivaassa” ajattelivat Juha Vainio (Ilkan isä), Kari Tapio (Jani Jalkasen isä) ja Juice Leskinen. Uskonasiat ovat jokaisen henkilökohtaisia tuntemuksia. Tunnelma oli kyllä hetkittäin harras. Ilkka Vainiolla on kyllä puhelahjat hallussa.

 

Kolmantena esiintyikin sitten Leif kappaleella Valaise yö (säv. Pertti Haverinen, san. Ilkka Vainio – Pertti Haverinen). Jenna Bågeberg esitti kappaleet Lupa elää (säv. Risto Asikainen, san. Ilkka Vainio – Risto Asikainen) ja Tähtiin kirjoitettu (säv.Fridrich Bruk, san. Ilkka Vainio – Risto Asikainen). Kulkuriveli Jami esitti Ei toivetta mulla sen kummempaa (säv. Veikko Samuli, san. Juice Leskinen – Juha Vainio).

 

Seitsemäntenä kappaleena oli Adagio (säv. Tommaso Albioni, san. Ilkka Vainio – Risto Asikainen), jonka esitti Jenna Bågeberg. Leif Lindeman esitti Kuin taivaisiin (säv. Rolf Lövland, suom. sanat Kari Tapio) ja Kallen valssi (säv. Pekka Hartonen, san. Ilkka Vainio). Jani Jalkasen kappale oli seuraavana Äiti valvoo (säv. Mika Toivanen, san. Ilkka Vainio – Mika Toivanen). Jenna Bågebergin kappaleet olivat Isä (säv. Mika Toivanen, san. Ilkka Vainio – Mika Toivanen) ja Terveiset sinne taivaaseen (säv. Erno Laitinen, san. Ilkka Vainio).

 

Päätöskappaleina olivat Jenna Bågebergin Matka jatkuu (säv. Seppo Rehnström, san. Ilkka Vainio) ja Kulkuriveli Jamin Myrskyn jälkeen (säv. Veikko Samuli, san. Kari Tapio).

 

Reilu puolitoista tuntia kesti tilaisuus, minkä jälkeen oli tilaisuus tavata artisteja ja ostaa levyjä. Ennätin vaihtaa kuulumiset Jenna Bågebergin kanssa. Vuosia siitä kun edellisen kerran tavattu. Leif olikin sitten viime näkemän hoikistunut. Sitä se kuntosalitreeni tekee... Saatiinkin hyviä kuvia aikaan ja hymyä kyllä riitti, taas kerran. Tuleva tangokuningas on edustava ja komea Seinäjoen estradeille! Nyt jaksan odottaa ensi tiistaita. Leif on solistina Jyväskylän yliopiston sinfoniaorkesterin konsertissa. Tangoja esitetään tunnelmallisina orkesteriteoksina – Sinfis ja Leif Lindeman – Tanssien vappuun!