11.05.2014 Kivistön työväentalolla

 

Nämä tanssit äitienpäivänä olivat yhdet parhaimmista missä olen ollut läsnä Kivistöllä. Niin musiikin kuin tanssiväenkin puolesta. Jyväskyläläisen Onnentähti-orkesterin musiikki ja laulut olivat lupaus jostain vielä suuremmasta tulevaisuudessa. Heillä on kaikki ainekset menestykseen niin musiikin kuin tanssipaikkaesiintymistenkin suhteen. Niin, ja äitienpäivän iloksi paikalla oli mukava ja hyvin tanssiva väki. Tanssin illan aikana enemmän kuin koskaan tässä paikassa. Herrat hakivat hyvin jopa he, jotka usein hakevat vierestä. Vuorohaku salli haut itsellekin. Aika hyvin selvisin osuudestani.

 

Kivistöllä on pienehkö paikoitusalue ja kuka haluaa autonsa siihen, niin vähintään puoli tuntia ennen tanssien alkua on oltava paikalla. Itse olen joskus joutunut etsimään paikkaa ja pari kolme kertaa olen ajanut tien toisella puolen olevalle julkiselle paikalle – neuvolan parkkipaikoille. Vapaita ne ovat olleet ja ilman muistutuksia olen selvinnyt.

 

Nyt olin paikalla hieman yli puoli viisi ja tyhjiä paikkoja oli vielä autoille. Niin arvelinkin, kun oli äitienpäivä, jota monet juhlivat kotonaan ja sitten hieman arvelin, ettei orkesteri nimenä ollut tuttu paikalliselle varttuneelle väelle. Muutamia nuoria oli tullut paikalle varmaan ihan soittajien takia. Väkeä oli riittävästi, mutta onneksi pahempaa ahtautta ei lattialla ollut. Olikin mukava kappaleiden välissä jutella tanssiherrojen kanssa ja useampi ei ollut kuullutkaan orkesterista. Taisin olla kuin toistava nauha, kun pikatiedotteen annoin soittajista ja samalla heidän heinäkuun esiintymisistään Jyväskylän vanhalla Ainolan lavalla, jota korjataan kesää varten. Siellä esitetään musiikkinäytelmää, jossa Onnentähti on mukana ja lisäksi kesällä on tanssejakin.

 

Olen seurannut Onnentähden tietä jonkin aikaa ja keikkoja on ollut, tosin ei juuri kotinurkilla. Soittaa he osaavat. Sopivaa tanssimusiikkia kaiken ikäisille. Mutta oli musiikissa erilaisuutta verrattuna Kivistön tavanomaisiin orkesteihin. Nuorekkuus, musiikin tulkinnallisuus tuli esille. Kosketinsoittaja ja rumpali hoitivat laulupuolen. Oikein hyvä-äänisiä molemmat. Rumpalin olisin laittanut jo tangomarkkinoille, mutta haluaa kasvaa orkesterin kanssa eteenpäin – hyvä niin. Mutta ei hän sulkenut pois mahdollisuutta myöhemmin.

 

Hyvän tanssiorkesterin tapaan esitettiin kansalliset tanssilajit, jenkat, polkat ja masurkat settien lopussa, mistä olen aina kiittänyt orkestereita ja monilla se on ollut tapanakin. Sitten toinen asia, josta en ollut ihan varma mutta orkesteri taisi kertoa tulevan tanssilajin edellisten kappaleiden välitauolla. Ainakin olin kuulevani niin jonkun kerran. Kiitos siitä heille. Kaikkia tanssilajeja soitettiin. Myös tauolla oli hyvät kappaleet. Monta kappaletta oli sellaista, että ajattelin, että tuo ja tuo jää mieleeni, mutta tietäähän sen mummon muistin. Mutta ainakin joku jäi. Juha Tapion Tykkään susta niin että halkeen... oli hieno sovitus orkesterilta. Ihan mukavaa tanssittavaakin.

 

Kivistöllä on tapana arpoa vapaalippuja kävijöiden kesken ja joskus orkesterikin antaa levyjään arvontaan mukaan. Onnentähti lahjoitti monta sinkkukappalettaan Ajatustenlukija.

 

Tangoista alkuillasta muistan hieman erilaiset tangot. Nimet ei tiedossani, mutta jotain argentiinalaista niissä oli. Myöhemmin soitetuista ensimmäinen oli myös harvemmin kuultu, ehkä nykytangoa ja toinen oli ihan perinteinen vanha tango. Viimeisellä setillä kitaristi esitti soolot, jotka olivat huikeat. Hän on soittanut aiemmin mm. Teuvo Oinaan orkesterissa. Teuvo antoi iloisin ilmein kappaleissaan kitaristille hyvin tilaa soolo-osuuksille. Niitä hetkiä oli ilo katsella niin kuin nytkin. Ei tanssiminenkaan ole huono asia, mutta nyt katselin silmä tarkkana ja herkin korvin kera soittajan isän. Viimeisen setin täydensivät rumpalin laulamat kauniit ja tunnelmalliset kappaleet. Toinen oli elokuvasta Tie pohjoiseen kappale Tuomittuna kulkemaan.... Todella hieno kappale ja kuin unelmaa rumpalin lauluääni.

 

Kiitos Onnentähti – Miska ja Petja Venäläinen, Johannes Lintunen ja Joel Vierikko! Teistä vielä kuullaan!