29.05.2014 Peurungassa

 

Helatorstai ja sadesää. Mutta ei haitannut lähtemistäni Peurunkaan, kun paikalla oli orkesteri Helminauha. Orkesterin nousua tunnettavuuteen olen saanut seurata ilolla, vaikka en kovin usein keikoille ole päässytkään.

 

Ensi tapaamisen kyllä muistan. Se oli 25.09.2009 Hiihtomäen lavalla Mikkelissä. Kirjoittelin silloin blogiini, että tässä on soittokunta, jolla on tulevaisuutta. Niin siinä sitten kävikin. Etelän lavoja myöten heidät tunnetaan ja keikkoja riittää samoin kuin positiivista palautetta, minkä he ansaitsevat. He saivat tunnustusta alkuvuodesta Radio Kajauksen Vuoden Parhaat 2013 äänestyksessä. Vuoden yhtyetulokas-kategoriassa tuli kultaa ja Vuoden kappale-kategoriassa Toisesta todellisuudesta tuli hopeaa.

 

Peurungassa ei näin viikkopyhänä ollut tanssiravintolan puolella aluksi kovin väkeä. Myöhemmin sitten oli jo hieman ahdasta tanssitilassa. Ilolla olin pannut merkille, että esiintymislava oli siirretty toiselle seinälle, vastapuolelle entistä, josta oli hienot maisemat järvelle. Lava oli kuulemma joskus ennen ollutkin siinä ja sopikin hyvin baaritiskin jatkoksi. Koko sali näytti miellyttävämmälle. Äänentoisto oli kohdallaan. Muutos olikin kai väliaikainen, tehty vain remontin takia!!! Saa sitten nähdä ensi kerralla.

 

Asettauduin pöytään istumaan ja hyvä oli näköyhteys lavalle. Halusin nähdä soittajat ja kuulla myös laulut. Oikein hyvää tanssimusiikkia esitettiin. Monipuolista, vaihtelevaa, hitaita ja nopeita. Kaikille sopivaa. Orkesterin solisti Markus Kokkonen on hyvä-ääninen ja ollut Tangomarkkinoilla 2009 finaalissa. Upeita kappaleita lauloikin, myös tangoja.

 

Orkesterissa soittaa Kultaisen harmonikan finaalissa 2009 ollut Kalle Kämäräinen. Taitava hanuristi. Nuoria ovat myös kitaristi, basisti ja rumpali ja innostus tanssimusiikkiin näkyy ja kuuluu. Musiikkitoimittajat olivatkin valinneet Helminauhan  2013 Vuoden Tanssittajatulokkaaksi.

 

Jos esitetyt tangot olivat hyviä kuten En kasvojas muista ja oikeat vanhemmat tangot, niin kaksi hitaiksi luokiteltavaa kappaletta jäivät kauneudessaan ja tunnelmassaan mieleeni. Ne olivat Tuomittuna kulkemaan Kaurismäen elokuvasta Tie pohjoiseen ja Luotu lähtemään käännöskappale Deep Purplen Soldier of Fortunesta, josta on Topi Sorsakosken esittämä versio olemassa. Helminauhan sovituksina molemmat sai minut hiljentymään. Hienoa soittajat! Kiitos kappaleiden taustatiedoista haitaristille!

 

Harvoin kuulen hyviä salsoja ja nyt niitä oli kaksi kappaletta. Ensimmäinen oli alkuperäiskappale, minkä korvani erotti ja sain sille varmistuksen ja nimen orkesterin haitaristilta. Se oli Harry Belafonten Matilda. Hyvin soitettu oli nyt orkesterin sovitus siitä. Toinen oli käännöskappale Palvova varjosi. Siitä löytyy Pedro Hietasen esitys, teema Kaurismäen elokuvasta Haarautuneen rakkauden talo. Myös tästä oli kunnon salsaesitys Helminauhalta. Yuotubesta löytyy nämä kaksi muiden esitystä, mutta kannattaa mennä tansseihin kuulemaan, miten Helminauha ne esittää!

 

Niin, olin tanssiravintolassa. Tanssiminen jäi muutamaan kappaleeseen. Minun tanssituttuja ei ollut kovin paikalla. Paikassa usein on ollut keskenään tanssia harrastava joukko, joka oli nytkin paikalla ja lisäksi ravintola- ja kuntoutujaväkeä. Pöytääni oli jo illan alussa tullut nainen, joka kysyi olenko siskoni (nimi) sisko??? No, olenhan minä ja tunnistin minäkin hänet. Nähty varmaan viimeksi lähes 20 vuotta sitten. Välillä juteltiin entisistä ajoista ja ihmisistä. Hän oli saattajana eräällä kuntoutujalla.

 

Kiitos Helminauha! Jospa pääsen pian kesätanssilavalle teitä kuulemaan!