02.11.- 03.11.2014 m/s Baltic Princess

 

Tähdet meren yllä-risteily sai minut matkustamaan keskeltä Suomea ensin Turkuun ja sieltä laivaan. Esiintyjät olivat heitä, joita toivon näkeväni ja kuulevani. Kansan valitsema tangokuningas Leif Lindeman ja edellisen vuoden Seinäjoen valitsema kuningas Kyösti Mäkimattila olivat paikalla. Kauniinpaa sukupuolta edusti tangokuningatar 2014 Maria Tyster. Orkestereina olivat Hovinarrit ja Finlanders. Laivalla oli muutakin ohjelmaa, discomusiikkia, trubaduuri, karaokea ja rulettia.

 

Matkani piti tapahtua linja-autokuljetuksena suoraan Turun satamaan, mutta junamatka siitä kehkeytyi. Vaikka oli junanvaihtoja mennen tullen ja paluumatkalla viivytyksiä, niin on junassa mukava matkustaa.

 

Risteilyohjelmassa kiinnitti huomioni, miten esiintymisajat oli jaettu. Jäi kyllä tunne, ettei tasapuolisuutta ollut, mutta milloinkas elämä on tasapuolinen. Niinpä menomatkalla, siis ilta-yöajat, n. 45 min. osuudet olivat niin, että Maria esiintyi klo 21.30, Finlanders 22.30, Kyösti 23.30, Finlanders 00.30 ja Leif 01.30 eli me odotimme Leifiä aamupuolelle! Ei paluumatka mennyt sen paremmin, joskin oli päiväaika! Maria aloitti 14.30, Finlanders 15.30, Kyösti 16.30 ja Leif 17.30. Leifin osuus päättyi 18.15 ja oli tunti aikaa saada hytti luovutuskuntoon ja itsensä kannelle. Niin, minä matkasin itseni kanssa ja oma rauha oli hytissä, jos nyt laivan käytävillä oli vilkasta lähes aamuun asti. Viina se villitsee väen, nuoret, keski-ikäiset ja vanhatkin. No ei minua kukaan häirinnyt – suojaava ulkonäkö!

 

Matkalla jäi aikaa tutustua laivan myyntituotteisiin ja ruokapuoleen sekä tavata joitakin tuttuja ja levätäkin. Tervetulotreffit laivalle oli klo 21.15 ja portaissa kohtasin hieman ennen treffitapahtumaa kaksi miestä – illan ensimmäiset iloni. Sain heistä tosi hyvän yhteiskuvan muistojeni albumiin. Leif Lindeman, jonka kanssa ensi tapaamisesta tuli vuosi täyteen juuri nyt. On ollut tunne alusta lähtien kuin olisimme aina tunteneet toisemme. Leif sanoikin yksivuotiskuvaa otettaessa – ollaan sielunveljiä kuin tunnettu aina. Toinen mies oli Kyösti Mäkimattila, jonka ensi kohtaaminen oli yli 11 vuotta sitten. Nämä miehet ovat vaikuttaneet minuun hyvin suuresti myös ihmisinä. Tangon kautta oli tutustuminen kummankin kanssa.

 

Esiintyjät täyttivät kyllä risteilyn teeman – Tähdet meren yllä. Kaikki hyviä esiintyjiä - solistit ja orkesterit. Mutta huono asia oli merenkäynti, joka tuntui laivan sisälläkin. Keinutusta oli käytävillä ja tanssilattiallakin. Kun esiintymislavalla näkyi vielä koko ajan laivan oman äänentoisto-valo-värimiehen kätten työ, niin ei ollut ainakaan mukavaa yrittää tehdä mitään kameran kanssa. Onneksi laivan lähtiessä tuuli ei vielä tuntunut ja muutamat kuvat sain otettua. Ja sitten palatessa lähellä satamaa oli tyynempää.

 

Hieno ja ainutkertainen tapahtuma oli, kun Leif ja Kyösti lauloivat yhdessä Satumaan. Sain sen jopa videoitua, vaikka värivalot ja sumut kiertelivät koko ajan lavalla sen lisäksi, että laiva keinahteli. Aiemmin sain kuvattua Leifin tangon Ruhtinaan viulu ja risteilyn lopussa Leifin laulaman Eron hetki on kaunis. Kyöstin yölauluosuudella tapahtui kyllä jotain, mikä jää mieleeni ja pysyykin siellä. Tanssin kahdet Kyöstin laulamat tangot Leifin kanssa. Hyvä kun pystyssä pysyimme – tuuli koetteli laivaa kovasti juuri silloin. Mutta hyvät olivat viejän tanssiotteet!

 

Paluumatkalla päiväaikaan oli mukava liikkua laivalla ja katsella, merellekin ja kuunnella meren ääniä ja myös esiintymisiä. Niinpä Marian lauluosuudella oli pitkästä aikaa mahdollista jutella kunnolla Kyöstin kanssa ja samalla kuulla taustalla Marian kaunista ääntä. Kyllä Kyöstinkin kanssa on hengenheimolaisuus ollut alusta asti. Joskus on tuntunut, ettemme ole tarvinneet sanoja – katse on riittänyt. Sen lisäksi meillä on ollut vuosien mittaan aika samanlaisia ajatuksia elämästä, musiikki-laulu- ym. niihin liittyvistä asioista. Sitten kun Leif lauloi oman osuutensa paluumatkalla, niin Leifin laulamat tangot tanssimme. Ei se ollut ensimmäinen kerta. Ensimmäinen kerta oli 5.7.2003 – ensi tapaamisemme.

 

Kyllähän laivamatkat ovat oma lukunsa. Se on hyvä puoli, että merellä unohtaa ”maalliset” asiat. Vähän sama kuin Lapin matkoilla. Näkee kauemmas itsensä ympäriltä. Ehkä vuoden päästä uudelleen – ehkä ei – ehkä mahdollinen tangokuningas, jos on mukana, saattaa vaikuttaa asiaan....