Pesäkalliolla Mistral ja Anne Mattila

 

Toiveikkaana, hyvän sään vallitessa aloitin matkani kohti Lahden Pesäkalliota. Vasta lähellä tanssipaikkaa alkoi hiljainen tihkusade. Kuukin yritti tulla esiin pilvien lomasta. Edellisen illan tanssitapahtumat olivat jo mennyttä aikaa. Perillä on sama orkesteri, mutta selvin päin oleva tanssiväki ja yksi parhaista tanssilattian pinnoista. Aina sopivan luistava eikä mitään jauhoja tartu kenkiin tai esimerkiksi housujen lahkeisiin. Mäntymotellilla joutui vähän väliä harjaamaan kenkien haljasnahkapohjia ja pyyhkimään päältäkin. Oma silmä ei kestänyt niitä katsoa koko iltaa, vaikka homma oli ihan turha. Muistelen, ettei siellä aina ole ollut samanlaista. Olikohan pikkujouluväki iltatilauksessaan toivonut lisää luistoa jo etukäteen? Ja mitähän ko. aine olikaan, sillä hengitykseen se vaikutti. Kävi mielessäni ajatus, että jos kantaisin kenkäni jauhoineen terveystarkastajalle tutkittavaksi.

 

Mistral esitti taas kaksi settiä ennen Annea ja Annen kahden setin jälkeen vielä puoli kahteen saakka. Viimeinen setti jäi 30 minuuttiin. Taukomusiikki oli taas kerran loistoluokkaa. Niin talon isäntä kuin välillä levyjä soittava nuori herra osaavat valita kappaleet. Tällä kertaa oli vuorossa tämä nuorempi ja hänellä oli mielenkiintoinen ja hyvä tapa kertoa, että esimerkiksi seuraavaksi tulevat hitaat valssit, nimet ja esiintyjät. Toinen valsseista oli Pekkaniskan Poikien Valkoakaasiat ja kun Matti-Sakarin ääni alkoi kuulua, tuntui kuin hän olisi ollut lavalla. Esimerkiksi masurkan tulon hän ilmoitti jo edellisen kappaleen ilmoituksen yhteydessä – masurkan tanssijat voivat jo valmistautua. Tosi ihana tapa tiedottaa aivan kuin PNP:n ilmoitustaululla.

 

Mistralin musiikki oli taitavasti soitettu ja argentiinalainen tango oli taas hieno esitys. Monelle tanssijalle ehkä liian vaikea tavallisen tangon askelilla. Kaikkia tanssilajeja saimme kuulla joko orkesterilta tai väliajalla. Anne taas otti sydämellään ihailijansa ja jos sanat ja jutut vähän sekosivat, niin mitä siitä. Naurut ja hymyt pelastavat kaiken. Omalla tyylillään hän on ihastuttava.

 

Tanssiväessä oli aika paljon varttunutta väkeä ja nuoret puuttuivat paitsi eräs herra totesi, että olemmehan me. Niinpä niin, minä lähes kaksi kertaa vanhempi kuin se nuori….. Olihan siellä tietysti muutamia ja naisissa ehkä koko keski-ikä matalampi kuin miehissä. Eräs riemastuttava uusi tuttavuus oli herra, joka ilmeisesti ei ollut kovin kauan tanssinut, mutta sitä suuremmalla innolla ja kokeilun halulla tanssi monia lajeja. Tanssiminen oli hauskaa ja vaikka hän oli reilun 20 senttiä minua pitempi ja aika hoikka, sylitanssikin sujui hyvin. Muutamia tanssituttuja oli paikalla, joten kohtuullisesti tanssien ilta sujui.

 

Useita kappaleita tanssin vanhan tanssitutun kanssa ja erityisesti tangot, jotka ovat aina sujuneet hyvin hänen kanssaan joskus ennen jopa arvosteltavana. Polkat, jenkat ja masurkat tanssimme myös ja ilman häntä ehkä olisin saanut katsella sivusta.

 

Mistralin musiikkia en kovin usein kuule, joten istuimme viimeisen vajaan setin lavan edessä erään pinssidaamin kanssa. Väki oli kaikonnut ja muutamia pariskuntia oli enää lattialla. Olin jo aiemmin tanssinut nuoren herran kanssa tangon, jossa kaikki oli kohdallaan. Hän oli sopivan pituinen, ryhti ja käsiotteet hyvät eivätkä sormeni uponneet olkavarren seudulla pehmeyteen. Sen sijaan oma kroppani upposi täydellisesti hänen syliinsä. Kun askeleetkin olivat sopivat, siitä syntyi unohtumaton tunne ja tangosielu oli saanut kaiken. Nyt herra tuli eteemme viimeisellä valssilla ja kysyi sopiiko kummallekin yksi valssi. Siinä vasta gentlemanni. Tanssin sen viimeisen valssin.

 

Mukava oli lähteä ajelemaan kotiin, kun tanssien loputtua hetken juttelin väliaikamusiikista vastaan herran kanssa, jota en ollut tavannut aikoihin ja sain lämpimät halaukset kotimatkaani varten. Tanssin monet kasvot täyttyvät hyvästä musiikista, antaumuksellisista soittajista, tanssisydämen omaavista tanssijoista ja tanssipaikan henkilökunnasta, joka varsinkin Pesäkalliolla on lipun myynnistä vaatesäilytyksen ja kahvion henkilökuntaan kuin väliaikamusiikin hoitajiin saakka aivan kiitettävän hyvää.