Revontulen tanssit 6.2.2010

Kahden viikon tanssitauko onneksi päättyi. Oli mukavaa olla ihmistenilmoilla ja mukava tanssi-iltakin tuli. Viikkoa pitempi hiihtotauko jatkuu, sitten vielä ainakin neljännen viikon ja ehkä kauemminkin. Sen seuraamuksia huomasin sunnuntai-illan tansseissa, mutta ensin nyt lauantai-iltaan ja Revontuleen.

Jyväskylän Viihdekeskus uinuu Ruususen untaan ja tansseja ei näytä olevan. Niinpä Revontulessa oli väkeä. Jos oli tanssiväkeä niin oli muutakin illan viettäjää. Tuttuja oli lähikaupungeista Kuopiota myöten.

Levymusiikki oli soimassa ja eräs herra haki tanssimaan. Tosin olin suonut hymyni varvassukkasoittajalle, mutta hakija kai luuli, että hymyilin hänelle. Buggiakohan se oli vai usean lajin versioita. Ihan hyvä, mutta yritin taas kerran hienostella korollisilla kengillä, haljasnahkapohjaisilla. Siihen loppui kyllä luisteluni ja tuntui helpottavalta vaihtaa mummokengät jalkaani. Ei sillä, nyt ne olivat asiassa, kun ihan oikeasti tanssin mummona ekakertaa.

Annen orkesteri Mistral on hyvä tanssiorkesteri. Kaksi osuutta heillä oli ennen Annen esiintymistä. Pidän heidän soittamisestaan ja tanssilajeja kyllä heiltä löytyy. Laulu on vielä oma lukunsa. Kaikki laulavat. Orkesterissa on myös haitari ja sitä käyttää Tornados-orkesterin ajoilta tuttu, taitava, toisinaan varvassukin koristeltu mies. Rumpalin ja basistin äänistä voisin käyttää ilmaisua matalan seksikkäät. Varsinkin Annen ja Jukan duettokappale Sielu salamoi on se, mitä odotan illan aikana ja nyt he esittivät sen illan lopulla.

Annen noustessa lavalle, tuntuu kuin sinne olisi noussut aurinko. Iskelmätähtenä hänet aina esitellään, mutta mitä se nyt sitten oikein tarkoittaa. Minulle iskelmä sanana oli joskus ennen jotain muuta kuin kunnon tanssimusiikkia. Anne osoittaa kappaleillaan, että iskelmä hyvin tehtynä on oikein miellyttävää tanssimusiikkia. Ja se antaumus, millä hän laulaa. Hän laulaa ympärillä oleville ihmisille. Ei seinille tai kauaksi horisonttiin. Sitä paitsi, hänen ohjelmistossaan on monia eri tanssilajeihin sopivia kappaleita. Uudella levyllään on useita hänen omia tekemiään kappaleita.

Silmän ilo hän on kyllä kaikille. Hyvin kaunis mekko yllään. No, pientä naurua hänellä tulee kappaleiden välissä jos välillä niiden aikanakin, mutta ei se haittaa pikemminkin saa ainakin minut hyvälle tuulelle. Ei tämän elämän pidä olla turhan tärkeää. Orkesterin esittely oli hänelle tällä kertaa unohtelun paikka, vaikka varmasti hän tietää jokaisen jäsenen nimen.

Illan tanssiväki oli moninaista. Paljon tuntemattomia, myös pariskuntia. Suurin osa väestä oli yleisimmin tanssipaikoilla käyviä, perustanssilajit taitavaa väkeä. Tietysti kaikki tanssipaikat vallannut kädenalitanssi oli täälläkin selvästi näkyvissä. Keskilattialla oli lähes aina enemmän tai vähemmän laajasti tanssivia pyörähtelijöitä. Sentään tango taisi sujua kaikilta lajia kunnioittaen lähitanssina.

Kaksi tangoparia sainkin tanssia saman herran kanssa ja tunsin sisäistä paloa ja tangosielu täyttyi sävelten soidessa. Kauniisti hän vei fuskuakin. Kolmannet tangot tanssin entisen kotikylän herran kanssa. Tango on sujunut hänen kanssaan aina oikein hyvin, niin kuin jivefuskukin. Aloitimme jivenä, mutta kappaleen jatkuessa fusku sopikin paremmin vai taisi loppua puhti jaloistamme. Fuskua tuli tanssittua useamman herran kanssa ja muitakin kädenalitansseja, kun humpat ja bugitkin vietiin samalla tyylillä.

 

Viime kesältä oli muisto hyvin tanssivasta herrasta ja siellä hän oli nyt - haettavissa. En nähnyt hänen tanssivan aiemmin illan aikana tai en sitten huomannut. Paljon vain katseli menoa. Mutta chachaalle hain hänet ja riemastuttavaa tanssin iloa siinä tunsin, kun vienti oli selkeää ja etenevää, mistä pidän kovasti. Pitihän hänen “näyttää” vientitaitoaan herrojen hakurivin nurkkauksessa, mitä vastaan minullakaan ei ollut mitäänHymy  Silloin kun tanssiminen sujuu hyvin, ympäristöllä ei ole väliä, jos ei katsojillakaan.

Rumbaa tanssin kahden herran kanssa, vaikka tällä kertaa kappaleet eivät oikein rumbia olleet, mutta ei se nyt haitannut. Vieraan tuntuista oli väki ja niinpä naistenhaulla soitettu polkka olisi jäänyt tanssimatta ellei vieressä seisova daami pyytänyt toiselle puolikkaalle. Hyvin sujui liikkuminen siinä tahdissa.

Mukavia olivat muutamat kappaleet hiljattain tanssipaikoilla tutustumani herran kanssa. Pidän tanssimisesta hänen kanssaan. Hänellä on jo monia hyviä taitoja tanssin suhteen, mutta jatkokilometrit ja harjoitukset saavat hänestä esille lisää tanssin moninaisuutta. Kun hänessä on lisäksi tyylikkyyttä ja ryhtiä sekä hyvät käsiotteet, niin ilo on seurata hänen kehitystään ja tietysti joskus tanssilattialla kohdata.

 

Vaikka pidän Revontulta ravintolan ja oikean tanssipaikan välimuotona, niin nykyisellään, kun tanssipaikat näyttävät vähenevän, niin kyllä kaksi salia Revontulessa täyttää tanssilliset tarpeet. Esiintyjätarjontakin on sopivaa. Meidän syvän Suomen tanssijoiden on vain totuttava siihen, ettei näillä alueilla elä tanssilinnapaikat, niin kuin etelässä.

Anniskelupuolesta ei ole ollut haittaa tanssijoille, mutta juopuneen aiheuttama lyönti tosin aiheutti illan aikana järjestyksenvalvojalle sairaalamatkan alkuillasta ja poliisin paikalle tulon. Häirikkö oli jo ilmeisesti ennen tanssien alkua poistettu paikasta, mutta nyrkkien voimalla tapahtunut sisääntulo soi hänelle uuden majapaikan poliisin suojissa.