Perjantaina Kuikan lavalla 26.6.2009

Valion säiliömaitoauton kyljessä lukee "Hyvää alusta alkaen - anna elämän maistua". Miten oivallinen teksti. Sellainen on aina ollut Tanssiorkesteri Omegan tanssimusikki.

Kerran kesässä Kuikan lavalla oli kai sitten viime perjantai-ilta. Tai mistä sen tietää, jos lava on toiminnassa vielä sitten kun joskus muutan lähemmäksi asumaan. Kuikan lava on pienehkö, kaunis lava, jossa osan ulkoseinää kiertää avoterassi. Siinä voi tanssia ja tanssittiinkin.

Olin paikalla kello kahdeksaksi ja kerrottiin, että orkesteri aloittaa kello yhdeksän. Levymusiikkia on sitä ennen. Levymusiikki oli illan aikaan erilaista kuin ennen. Aluksi eivät kappaleparit olleet ihan pareina, jos nyt ei ihan hyvin erilaisia rytmejä sattunut peräkkäin. Eipä sillä, paikalla oli tanssiväki, joten ei mitään ongelmia, tulipa mitä lajia tahansa. Kappaleissa oli monta ikivihreää.

Ei ollut vakituinen äänentoistosta huolehtiva herra paikalla. Hieman nuorempi oli ja hän hoiti kyllä työnsä hienosti koko illan ja varsinkin Eijan osuudet. Katse oli hänellä valppaana kohti lavaa. Silti kaipaan vakituista herraa. Johtuisikohan hänen taidostaan lukea ajatuksianiNauru Tietää, että tangot ovat minulle ykkösenä, mitä toivon kuulevani mm. taukomusiikkina. Joskus aiempina vuosina oli ilo tanssia kuudet, seitsemät jopa kahdeksat tangot samana iltana, yhteensä orkesterin ja taukojen aikana - oli se aikaa.

Kädenalitanssit vievät osansa vakiotanssilajeilta. Maailma muuttuu, niin tanssiväen toiveetkin. On niin paljon helpompaa pitää kättä ylhäällä keskilattialla ja daamia etempänä kuin ottaa tämä syliinsä ja viedä tangon, valssin tai upean foksin huumaan.

Tälle illalle olin erityisen tarkoin korvin liikkeellä. Olen kuunnellut kotona rumpali Esan instrumentaalisävellyksiä hänen hiljan tekemältään levyltä. Omega-orkesteri on ollut kiitettävässä yhteistyössä hänen kanssaan. Lopputulos on huimaavan ja hurmaavan kaunista. Jos polkissa, masurkoissa ja jenkoissa on vauhtia, niin tavallinen valssi ja varsinkin hitaiden valssien melodiat pysähdyttävät kuulijan. Levyn nimen mukainen hidas valssi Dreamie on kerrassaan upea. Sellaisen tanssimalla hyvässä viennissä ja jos on tilaa, saa koko illan tuntumaan hyvälle. Levyllä oleva argentiinalaistyylinen tango Tangox on erityinen minulle.

Orkesteri soitteli oikein jalalle käyvää musiikkia ja onhan orkesterissa rumpalin ja kitaramiesten lisäksi haitaristi ja puhaltaja, niin siitä syntyy erilaiset sävelet. Hovi on tullut varmaksi soittajaksi ja hyvät ovat keuhkot ja puhallussoinnut. Lauluosuuksista huolehtii paljolti basisti ja hieman rumpalikin. Anna-Liisalla on soittotaitonsa lisäksi todella kaunis ääni. Ja hänen argentiinalaisten tangojensa haitarisovitukset ovat taitavat.

Minusta oli mukavaa, kun basisti Rami kertoi mitä soitetaan ja myös esitettävistä levyn kappaleista. Osa tanssijoista ehkä seuraa mitä soitetaan ja miten ja osalle on sama kuka esiintyy, kunhan musiikki vain soi. Miksihän kaikki eivät osaa nauttia kaikesta, mitä tanssi-ilta on kokonaisena. Joskus oma minä ja omat häkkyrät tanssilattialla ovat tärkeimmät. Eijan päätöskappaleet olivat nopeita, mutta esitti hän illan aikana tangojakin. On mukava kuulla Vie meidät rakkauteen-tango. Sitä pitää ohjelmistossaan muutama muukin laulaja. Kokonaisuutena Eija oli mielestäni pitkästä aikaa parhaimmillaan - kesä kaikkineen saa hänet hehkumaan. Minulle Omega-annoksia tulee tarpeeseen useammankin kerran eikä yksikään ole liikaa.