09.10.2011 Vanha sotilaskoti Mikkeli

Siitä on vuosia kun siellä kävin viimeksi. Ei siellä ole tainnut olla tanssejakaan tässä välillä. Minkä nyt Hiihtomäen kesälavan pitäjä yrittää elvyttää lavatanssia kaupungissa talvikautenakin. Tälle illalle oli toive saada noin 150 tanssijaa paikalle, jotta voisi jatkaa tanssien pitämistä jatkossakin. Se oli sitten kuulemma saavutettu - hyvä niin. Mutta ihmetellä pitää paikallisen tanssiväen poissaoloa. Oli kuulemma tanssitreenit samaan aikaan. Syy sekin.

Siis paikalla ei ollut montakaan tanssinharrastajaherraa. No, muita herroja oli ja naisiakin sekä jonkun verran pariskuntia. Olin kyllä arvellut, että tapaan entisiä tuttujani, mutta se oli toiveajattelua. Olenkohan kaksi vai kolme kertaa ollut Hurma-orkesterin tansseissa. Ainakin Jyväskylän Viihdekeskuksessa ja Kisarannassa.

Eivät ole kauan pojat yhdessä soittaneet, mutta heidän nousunsa yhdeksi suosituimmista tanssiorkestereista on totta. Ja se on aivan heidän omaa ansiotaan. He ovat ottaneet soittamisensa tosissaan joskin esiintymisessä oli kyllä paljon iloakin lavalla niin kuin pitääkin. Heidän ohjelmistonsa oli hyvin suunniteltu ja kappaleet eivät olleet joka orkesterin soittamia. Jäin kyllä miettimään, että heillä täytyy olla jotain erityistä taitoa musiikin tulkintaan ja sovituksiin. Ilo oli heitä kuunnella.

Taukomusiikki oli myös hyvin valittua eri lajeja ja minä olen kai esteellinen kehumaan, mutta Pekkaniskan Poikien levyiltä kuuluivat Larissa, Itsepäinen Isabella ja jokin muu, jonka nimi unohtui. Varjokuvan Tanssit talolla oli myös mukavaa tanssittavaa ja minulle mieleistä kuultavaa.

Tanssimispuoli olikin oma lukunsa. Ei juuri ollut herroissa tanssijoita muutamaa lukuun ottamatta. Kaakonkulman suunnasta haki alkuvalssille pitkä, tuttu herra. Myöhemmin illalla katsoi sopivaksi hakea minua foksille. Kovasti harrastaa tanssia ja aiemmin myös tanssitreenejä, kai kilpapuolenkin harjoitukset olivat tuttuja hänelle. Naisia kun oli ilmaantunut, paikallisia, jotka olivat kai jättäneet väliin tavalliset sunnuntai-illan harjoitukset, niin tämä tuttu herra piti huolen heidän tanssimaan pääsystään. No, olihan siellä muutama muukin, jotka hakivat vain näitä tuttujaan.

Niinpä sitten istuin jalkani puuduksiin takaseinän naistenrivipenkissä. Nurkassa siinä lähellä oli pöytineen orkesterin miksaaja, jonka kanssa illan aikana oli musiikillista keskustelua. Kahvillakin kävin kaksi kertaa.

Toisen tunnin lopulla yllättäen chachaan alkaessa kuulua sain tanssiinkutsun paikan tämän illan parhaalta tanssijalta. En muistanut tanssineeni aiemmin hänen kanssaan, hän muisti, että olemme tanssineet. Mitä lie ollutkaan. Nyt oli kyllä hyvin ja vauhdikkaasti viety, runsaskuvioinen tanssi. Siihen perään sitten haki eräs ulkonäkötuttu herra, jonka kanssa joskus jossain on tanssittukin. Ryhdikäs, hyvä tangontaitaja.

Sitten alkoi naistenhaku, mihin en ajatellut osallistuvani. Tangon alkaessa kuulua jalkani vain toimivat ja ennätin hakea tuota edellä mainittua herraa. Sen panin merkille, ettei hänen vaimonsa ollut hakemassa häntä, joten siltä osin oli vapaa lattialle. Muutoin sitten kuuntelin naistentunnin musiikit.

Seuraavalla herrojen haulla, viimeisellä tunnilla muuan paikkakunnan herra haki foksille. Olisin voinut istua senkin. Sen sijaan eräs vanha tuttu haki masurkalle, mikä ilahdutti minua. Levymusiikin soidessa, missähän välissä, tanssin illan parhaimman tanssin. Chachaa-taituri haki tangoille Saulin Mun aika mennä on ja Hurmio. Hänellä oli askelpituutta ja vienti oli joustavaa ja musiikkia myötäilevää. Se selvisi, että tangot ovat lähellä hänenkin sydäntään.

Jos vielä orkesterin kappaleista jotain. Polkat ja jenkat he soittivat. Kahdet hitaat valssit. Yksi oli Tien selvemmin nään, upea kappale. Rumba- ja jivekappaleet ovat heillä harjoittelussa, jos oikein ymmärsin. Yhdet jivet ainakin olivat kyllä oikein hyvin soitetut.  
Ei tyhmä ilta vaikka tanssitut kappaleet lukumäärältään olivat mitkä olivat. Chachaat ja tangot korvasivat kaiken muun. Ehkä kuitenkin haluan seuraavan kerran olla toisenlaisessa paikassa Hurman tansseissa ja näyttääkin, että siihen on tilaisuus.