23.9.2011 Virtain Hiekkarannalla

Tanssitutun kyydissä matka sujui mukavasti. Reilussa tunnissa ennätimme jutella tanssimaailman tapahtumat. Matkaan olin lähtenyt ilman ennakko-odotuksia, sillä Hiekkarannan tansseista tälle kesälle ei ole voinut etukäteen arvata, mitä ne pitää sisällään. Lähinnä tanssiväen suhteen.

Illasta muodostui mukava. Pientä ahtautta oli ehkä parin tunnin ajan kello 22-24.  Muutoin oli sopivasti tilaa tanssia. Emme joutuneet ihan tanssien alkuun. Finkut olivat soittamassa puolituntistaan, viimeistä kappalettaan. Hyvältä kuulosti. Toinen puolituntinen oli Väriloisteen ja lopussa soitettiin polkat. Siihen lajiin en päässyt osallistumaan. Tuttu polkkaherra vaimoineen saapui paikalle hieman myöhemmin.

Pitkästä aikaa tansseissa oli tunnelmaa. Paikalla oli tanssiväkeä ja omia tuttujani kauempaa. Kummasti he piristävät iltaa. Kun useita lajeja pääsin tanssimaan ja ihan poikkeuslajeja kuten salsaa ja boogieta, jota en edes osaa, niin tanssillinen ilta oli. Varsinkin salsa Italian matkalaisen kanssa oli innostava. Jos oli kahdet tangotkin hänen kanssaan.

Hitaita valsseja oli illan aikana kahdet parit. Toiset pääsin tanssimaan. Väriloisteen upeat ja oikean hitaat jäivät hieman harmittamaan, mutta ehkä jossain saan ne vielä tanssia. Joku taisi sanoa niiden olleen liian hitaat. En ole vielä kuullut soitetun liian hitaita valsseja, sen sijaan hieman nopeita kuulen toisinaan esitetyn. Ehkä niitä on kansan syvissä  riveissä helpompi tanssia kuin hallittuja askelia oikea rytmisessä.

Kotikonnuilta tuli paikalle hieman myöhään tanssipari, jonka herran kanssa polkat ovat täydelliset. Nyt sitten ne ennätettiin soittaa aiemmin ja katselin sujuvasti polkkapareja. Väriloisteen pr-miehelle yritin viestittää toisista polkista. Kun on kaksi orkesteria paikalla, niin kahdet polkatkin olisivat toivottuja. Tämä iki-ihana laulaja, soittaja/haitaristi, spiikkaaja ja vieläpä hyvä tanssija pisti toiveeni pärekoriin, leikkiä laskien - oli kuulemma toisen orkesterin velvollisuus tehdä se. Toinen tekikin, mutta masurkka oli heidän mielestään sopiva. Minulle jäi seuraavalle Väriloisteen keikalle, saatavia, jotka ovat kuitattavissa tavalla tai toisella - soitto, laulu tai tanssi

Kaipaamani polkkamiehen kanssa sujuivat kahdet kappaleparit kevyesti. Etelästä oli paikalla myös vanha tuttu, tanssitaituri, jonka kanssa käy laji kuin laji. Sujuu myös täysin lajin mukaisesti, jos siltä tuntuu tai fiilistellen, mitä teimme kahden kappaleparin aikana. Länsirannalta tuli uusi tanssituttavuus. Oikein käteen käypä herra, jonka kanssa useita kappaleita tanssimme ja toivon mukaan myös jatkossakin jossain.

Illan aikana esitettiin useita tangoja, mistä kiitos molemmille orkestereille. Kauniisti esitti edelleen Hartelin tangonsa, En kasvojas muista. Kaunis fiilistelykappale Oikeesti nostaa mieleeni vuosien takaa tanssi-illan, jonka alussa eräälle tanssihääparille Finkut kappaleen esitettivät.  Se tanssi sai kyyneleet silmiimme - kappale sopi heille. Se soitettiin kauniisti ja pari tanssi sen tunteella ja taidolla.

Illan loppua kohti Finkkujen musiikki oli aika kovalla, kun väki väheni ja kappaleet olivat nopeita. Alkuillan soitoistaan pidin enemmän. Väriloiste on ollut sitten Ylläksen SMORK 2006 kisoista lähtien mieleinen orkesteri. Siellä he soittivat sydämeeni. Heidän tanssimusiikkinsa sopii kaiken tason tanssijoille.