11.01.2013 Jyväshovissa

Illan esiintyjät olivat Suvi Karjula ja orkesteri Avec. Suvi on tuttu monista illoista ja Avecin väessäkin oli tuttuja piirteitä. Kosketinsoittaja ainakin oli ehkä ollut jossain muussa orkesterissa.

Ravintolaillat ovat muuttuneet niin kummiksi, ettei kaikista ole yöeläjiksi. Tulin paikalle vaille kymmenen. Väkeä oli jo jonkin verran ja levyt olivat soimassa. Levyjen soittaja on kyllä aiemmin soitellut ihan tanssimusiikkia, mutta tänä iltana myös taukojen aikana suurin osa musiikista oli jympyttävää iskelmää.

Orkesteri aloitti myöhemmin. Heillä oli kaksi osuutta ennen solistin puolilta öin alkavaa osuutta. Siihen mennessä väkeäkin oli salin täydeltä. Väki oli sitä tavanomaista ravintolassa kävijää, jotka kuljeksivat lasit käsissä ympäriinsä kuka enemmän tai vähemmän notkuen. Sitähän se oli ja sen etukäteen tiesinkin. Mukana oli joku selväpäisempikin.

Orkesteri soittikin ihan hyvää tanssimusiikkia, eri lajeja ja ammattitaidolla. Basso ja rummut kuuluivat sopivasti eivätkä häirinneet korvaani. Mutta tilanne muuttui. Kun solisti aloitti, muuttui soittotapakin. Onneksi Suvin voimakas ääni ei jäänyt musiikin alle. Hänellä oli tuttuja kappaleitaan ja joku uusikin, jota en ole kuullut. Hänellä on kokemusta Seinäjoen tangomarkkinoista vuosilta 2009, 2010 ja 2012. Mitalisijoilla hän oli, mutta kruunu jäi saamatta vaikka 2012 oli yleisön ennakkosuosikki. Lauluääni kun ei ole Seinäjoen tuomaristolle se tärkein vaan muut tekijät ovat valintakriteereinä. Suvi laulaa kauniisti kaikkea, mutta erityisesti tangot sopivat hänen äänelleen. Hän sanoi viime kesänä Haikan lavalla, että hän aloittaa iltansa tangolla ja myös päättää sen. Niin hän on tehnyt tähän asti, missä olen ollut paikalla ja toivottavasti myös päätti tämän illan. En vain jaksanut olla paikalla. Kuuntelin yhden osuuden.

Taukomusiikki alkoi varttia vaille yksi ja tein lähtöä nukkumaan. Siinä lähtiessäni vielä ennätin vaihtaa muutaman sanan Suvin kanssa muistellen kesän mukavia tansseja Höyryveturipuistossa ja muuallakin. Suvilla oli vielä yksi osuus jäljellä ja liekö orkesterillakin sen jälkeen. Kyllä ravintola osaa järjestää esiintymisajat mieleisikseen. Ei varmasti kuulla esiintyjiä eikä kai asiakkaitakaan. Jos ilta alkaisi aikaisemmin ja päättyisi aikaisemmin, niin kuin joskus ennen vanhaan, niin kyllä väki siihen tottuisi. Olisiko silloin alkoholin myynti vähäisempää? Liiketaloudelliset asiat ilmeisesti ovat saaneet aikaan nämä “yötyöt”....