21.03.2015 Haapamäen Suojalla

Neljä kuukautta meni ennen kuin oli mahdollista olla Leifin livekeikalla. Ennätin tavata häntä kuitenkin hänen konserteissa, yhdessä kirkkokonsertissa olimme sattumalta kuulijoina ja kaksi kertaa muina yllätyksinä.

"Niin monta persoonaa tapaa tässä matkallaan, vaan aina joku heistä syvemmältä koskettaa." Leifin lavakarisma, säteily, iloisuus, musikaalisuus ja lämmin sydän muun muassa ovat hänelle luontaisia ominaisuuksia ja siksi hänestä on tullut kansan ja sydänten tangokuningas.

Halusin lähettää Leifille syntymäpäiväonnittelut paikallisen radion, Radio Jyväskylän kautta ja toivoin tangoa Saapuuko hän. Tuli esille, ettei ko. levyä enää ollutkaan radiolla. Sanoin, että voin tuoda sen, kun minulla oli niitä hallussa kaksi. Minut pyydettiin paikalle kahville ja vein levyn.

Siinä toimittaja kysäisi voisinko kertoa radiossa miksi pidän Leifin lauluista. Yllätys oli sitten kesken suoran jutusteluhetken aikana, että Leif ilmestyikin paikalle. Toimittaja oli jossain välissä pyytänyt Leifinkin sinne. Iloinen ja onnellinen olin yllätyksestä. Ei tiennyt varmaan Leifkään asian laitaa, miksi oli kutsuttu paikalle. Se oli perjantai 20.2. Toimittaja haastatteli sitten Leifiä ja mukava oli, että hän sai kertoa kuulumisiaan oman alueen radiossa.

Neljä viikkoa meni eteenpäin ja perjantaipäivänä 20.3. olin katsastuskonttorilla. Siinäkin oli mieluinen yllätys, Leif yhtä yllättyneenä kuin minäkin. Ilo oli tavata näin kun keikoille en ollut päässyt.

Sen jälkeen ajelin syrjäistä tietä autoni saattohoitomatkalla ja sinisellä taivaalla oli kookas pilvimuodostelma, joka näytti enkeliltä. Oli pakko pysähtyä ja ottaa siitä kuva. Jokin taas kosketti sisintäni – jumalten lemmikki – niin mainitsi Leifistä erään konsertin vetäjä.

Suojalle oli saapunut täysi sali ihmisiä Leifin iltaan. Väkeä oli niin paljon ja varsinkin lavan edessä, ettei minun triathlonpolveni olisi kestänyt siinä seistä eli istuin pitkään sivussa ja kuuntelin. Näköyhteyttä ei Leifiin ollut, mutta tiedänhän minä miltä hän näyttää ja miten esiintyy. Oli hyvä vain kuunnella häntä. Hänen äänensä ja varsinkin tangonsa täyttävät sisimpäni. Olisi tietysti ollut huipennus seistä siinä edessä. Nähdä hänen iloinen esiintymisensä, hymynsä, hymykuoppansa, tummat ruskeat silmänsä, jotka nauravat. Mutta hyvä näin tällä kertaa.

Orkesterilla oli alussa kaksi omaa osuutta ja silloin oli hieman väljempää lattialla, joten useamman kappaleen olin tanssimassa. Leifin ensimmäisellä osuudella koko lattia oli niin täysi, että kuunteleminen oli parasta. Osuuden kahdelle loppukappaleelle haki tuttuni ja en tohtinut olla lähtemättä tanssimaan. Leifin toisella osuudella oli hieman tilaa tanssilattialla ja muutamia kappaleita tanssin. Erityinen kiitos pitkälle herralle hitaista valsseista ja illan lopputangoista.

Leif aloitti osuutensa tangolla Saapuuko hän. Tämä tango tuo minulle nostalgisia muistoja pian 17 vuoden takaa Naapurinvaaran lavatangon tanssikilpailuista ja on säilynyt siitä asti yhtenä suosikkitangoistani. Toinen tango oli Unikuva samannimiseltä albumilta, joka lähentelee kultalevyä. Seuraavat kappaleet olivat On hyvä elää sinitaivaan alla, Pieni polku, Anna-Liisa, Jos rakas sulle oisin, Rantakoivun alla, Syysunelmia, Puolimatkaan, Hymyillen, Kipinä ja Se on salaisuus. Viimeiset kaksi kappaletta tanssin, mutta ahdasta oli. Fanijoukot lavan edessä elivät täysin rinnoin Leifin esiintymisen ajan. Kuvia ja nauhoituksia näytti syntyvän kovasti. Runsaat aplodit koko väeltä hymyilevä ja välillä puheliaskin Leif sai joka kappaleelle. Tunnelma oli paikassa korkealla koko illan ja sen saa Leif aikaan äänellään ja olemuksellaan.

Toinen osuus alkoi Tango Sinikalle ja iki-ihana Ruoriton pursi – Leifille erityisesti tehty tango. Seuraavina olivat Vain eteenpäin, Kestän mitä vaan, Muistatko Monreposin, Jätkän humppa, Tulipunaruusut, Puut punertuu, Virta tuo virta vie, Lämmin hellä pehmoinen, Silmiin ja encorena Punatukkaiselle tytölle ja Kesäinen muisto.

Orkesterille jäi vielä hieman soittoaikaa Leifin lopetettua. Leifin osuuksien ajan häntä säestää orkesterin lisäksi taitava haitaristi Pekka Juntunen. Varsinkin tangoissa haitari luo tunnelman.

Ilta päättyi ja Leif tapasi fanejaan. Halauksia jaettiin ja kuvia otettiin kovasti. Mukava oli iltaa muistellen ajaa kotiin. Nämä Leifin illat ovat unohtumattomia.